Sa explic cam cum sta treaba. S-au vandut produse in valoare de 7500 lei in august 2007. Contractul dintre parti prevede penalitati de 0,15% pe zi intarziere. Plata nu s a facut nici pana azi, asa ca trebuie sa ii dau in judecata, pe OG 5/2001. Aici apar problemele. Factura e emisa pe subansamble, pe aceeasi suma, ca asa a vrut cumparatorul, ca sa evite organizarea de licitatie (e unitate bugetara). Avizul de insotire a marfii, semnat de cumparator e pe produsul finit. Factura nu e semnata, i s-a inmanat in acelasi timp cu avizul, dar soferul nu a avut celelalte 2 copii ale facturii la el. Contractul dintre parti are semnat doar actul aditional ce prevede produsul si pretul acestuia, trimis prin fax (abia se vede ceva pe el).
Ce ma sfatuiti? Multumesc
parerea mea din scurta mea experienta de circa 4 ani prin instantele bucurestene este aceea ca daca nu ai semnata factura stai in banca ta nu ai ce cauta pe somatie de plata acolo unde fiind o procedura speciala se judeca mai repede ca sa nu zic mai superficial....adica e mai mult o chestie administrativa somatia de plata...parerea mea din experienta iti vorbesc.....
Are dreptate Lucian, nu ai sanse pe somatie de plata, mai ales ca va trebui sa ceri si interogatoriul paratei; in concluzie, va trebui sa introduci o actiune in pretentii care asa cum stim va trebui taxata la valoare, de aceea te sfatuiesc ca inainte de a formula cererea, sa incerci sa obtii semnarea contractului (pentru ca daca vrei si penalitati, probabil acestea in contract sunt prevazute si nu in actul aditional) si de asemenea, pe orice cale (in general prin corespondenta), sa obtii o recunoastere din partea debitoarei a faptului ca a primit factura (desi nu a semnat-o, poti obtine o recunoastere implicita a primirii acesteia si astfel vei putea calcula penalitatile de la data recunoasterii implicite).
OK. Si cum as putea sa il fac sa recunoasca creanta? Faza e ca eu nu cred ca ei, in momentul de fata, cunosc situatia, in speta ca nu pot sa ii chem in judecata pe somatie de plata, pentru ca nu e contractul semnat, ca factura e emisa pe componente si nu pe produs finit. Pur si simplu sunt rau-platnici. De exemplu, daca le-as solicita sa se angajeze sa imi plateasca pana la data de ..... ?
Poti incerca cu o notificare in care sa le aduci la cunostinta debitul cu care figureaza in evidentele tale contabile si sa faci pe baiatul intelegator (adica intelegi problemele financiare cu care se confrunta institutia bugetara rau platnica) si sa le soliciti o propunere de esalonare a datoriei si precizezi ca in caz contrar, vei fi pus in situatia neplacuta de a formula actiune in instanta, ocazie cu care cineva (cel responsabil) din cadrul institutiei respective, va fi obligat la plata cheltuielilor de judecata ocazionate de desfasurarea procesului.