avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1079 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Proces amenda contraventionala. M-am prezentat la ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Proces amenda contraventionala. M-am prezentat la prima infatisare si am cerut aparator. Cum procedez?

Buna ziua,

In luna aprilie am fost surprins de politia rutiera pe marginea autostrazii bucuresti-pitesti. Acestia m-au legitimat si au spus ca am savarsit o contraventie si mi-a dat o amenda imensa pararea mea pt actiunea savarsita "Pieton pe autostrada" spun ei in valoare de 9 puncte adica 609RON. Mi-au spus sa semenez procesul verbal si am refuzat, mi-a sosit prin posta 3 saptamani mai tarziu dar l-am refuzat si atunci urmand sa imi fie adus la cunostinta de catre politia din raza localitatii din care fac parte. Am semnat ca am primit procesul sper ca nu m-am condamnat pentru asta.
DUpa cateva zile am fost la judecatorie unde am depus plangere impotriva contraventiei.
A venit ziua infatisarii si m-am prezentat in fata judecatorului.
Din cauza fricii am spus ca solicit un avocat si ma intreb daca sunt obligat ca la urmatorul termen sa ma prezint cu un avocat?
Si daca as renunta la acuzatii ar mai trebui sa platesc vreun fel de cheltuieli de judecata?
Va multumesc anticipat si astept raspunsuri cat mai curand sanatate! :)
Ultima modificare: Luni, 20 Iunie 2011
robertyy, utilizator
Cel mai recent răspuns: Marcel Mihalache , Avocat 12:03, 20 Iunie 2011
Nu trebuie sa va prezentati cu avocat. Daca renuntati la pretentii o puteti face in scris fara a suporta vreo cheltuiala.
robertyy a scris:

Acestia m-au legitimat si au spus ca am savarsit o infractiune contraventionala si mi-a dat o amenda imensa

In primul rand, nu exista infractiune contraventionala, ci sunt doua aspecte diferite.
Infractiunea este o incalcare mai grava legii si este sanctionata de codul penal, iar contraventia este o incalcare mai usoara care de obicei se sanctioneaza cu amenda contraventionala sau cu avertisment.
Dvs. ati savarsit o contraventie si ati fost amendat, dar nu ne dati prea multe amanunte, in baza carui articol si din ce lege v-a amendat?
Nu este necesara prezenta unui avocat la urmatorul termen, chiar daca dvs. ati cerut angajarea unui aparator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua! pe data de 22.04.2022 (vinerea mare), ma duceam de ... chris1badea chris1badea Bună ziua! Pe data de 22.04.2022 (vinerea mare), ma duceam de la București spre Râmnicu Vâlcea. La capătul autostrăzii, spre Vâlcea, ambele benzi ... (vezi toată discuția)
Accident rutier pe trecerea de pietoni ecks ecks Buna ziua, pe data de 06.12.2017 am fost implicat intr-un accident rutier pe trecerea de pietoni soldat cu vatamare corporala usoara din culpa( victima a avut ... (vezi toată discuția)
Cum contest un proces verbal (contraventie rutiera pieton)? ioanm94 ioanm94 Buna ziua! Astazi am avut ghinionul sa primsc o amenda(97.5 RON) pe nedrept sau cel putin asa consider.In calitate de pieton am traversat o stada ... (vezi toată discuția)