avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Girant la ananghie
Discuție deschisă în Executare silită

Girant la ananghie

Va salut!
Un bun prieten si-a girat in 2005 fosta sotie care a luat un credit de nevoi personale de la o banca. Garantia, conform contractului "inseamna garantia reala mobiliara de prim rang, avand ca obiect Creantele si soldul Contului, constituita de Garant in favoarea Creditorului prin prezentul contract", precum si "garantarea de catre, si cesionarea veniturilor girantului/girantilorale caror venituri nete lunare sa fie suficiente achitarii sumei datorate de titular bancii".
La scurt timp au divortat iar ea a disparut, afland de la cunostinte comune ca s-ar afla prin Elvetia. Astfel, au inceput somatiile prin anul 2007, iar de prin toamna 2007 au incetat, prietenul meu crezand ca fosta si-a platit ratele. Pana azi, cand a primit o comunicare de la executorul bancii, conform careia era informat ca atat lui cat si "fostei" le-au fost poprite conturile bancare(se insira toate bancile) conform art. 452 si urm. C.p.p.
Are dreptul executorul sa faca asta? Ce mai urmeaza? Ce poate face prietenul meu in acest caz?
Sa nu-mi spuneti ca trebuie sa plateasca..."Fosta" a plecat cu tot cu bunuri comune(autoturism etc), i-a furat un card bancar(pe care dupa ce l-a lichidat l-a predat bancii). Mai mult, la partaj aceasta nu s-a prezentat, iar prietenul meu neputand indica adresa din strainatate, procesul s-a suspendat, iar ea e desigur, bine mersi.
Multumesc anticipat,
Laura
Cel mai recent răspuns: warm_rain , utilizator 00:05, 2 August 2011
Contractele de credit ale bancilor au clauze foarte drastice dar si foarte clare.Cititi cu atentie contractul dvs. si veti vedea ca v-ati obligat ca girant sa achitati datoria imprumutatului fata de banca in solidar cu acesta si ati acceptat ca, in caz de neideplinire a obligatiilor imprumutatului fata de banca, aceasta sa incaseze din conturile dvs. fara a fi necesar acordul dvs., toate sumele datorate bancii de catre imprumutat.Mai rau, ati fost de acord ca banca sa recupereze de la dvs. , prin orice masuri legale, toate sumele datorate de imprumutat....Acesta este rolul girantului. Banca va va executa pe dvs. daca nu mai gaseste imprumutatul - fosta sotie si va ramane dvs, necazul de a va recupera de la aceasta, sumele platite .Contractul cu banca constituie titlu executoriu, clauza pe care deasemenea o aveti in contract si ati acceptat-o in calitate de girant,executorul bancii isi face treaba.
Luati legatura cu banca si vedei exact care este situatia debitului si daca puteti face o reesalonare a platilor debitului.In cazul in care mai este inca un girant, verificati daca nu s-a recuperat datoria sau o parte din datorie si de la acesta.
Intrebati ce mai urmeaza. Daca sumele poprite din conturi nu sunt indestulatoare pentru plata creditului, banca va triimite adrese de poprire a veniturilor la locul de munca al girantului si lunar se va retine o suma, pana la plata totala a datoriei imprumutatului.
E adevarat ce spuneti si va multumesc. Prietenul meu insa, nu are contract de munca si nici vreun cont bancar, ori carduri, imprumuturi ori alte relatii cu banca. In cazul acesta ce se intampla?
Daca nu are venituri , se va trece la executarea silita a bunurilor mobile sau imobile detinute.
Imobile in cazul unei garantii reale mobiliare!? El are un apartament dar pentru 10.000 lei e posibil sa i-l execute?
Din nefericire, tot in contractul de girant, exista cu siguranta o clauza prin care banca e indreptatita in cazul neindeplnirii obligatiilor de catre imprumutat, sa recupereze prin orice masuri legale, toate sumele datorate.Orice masuri legale, in cazul dvs. inseamna, da, chiar si vanzarea bunurilor mobile pe care le are girantul in proprietate si eventual a imobilelor al carui proprietar este - deci apartamentul, pana la acoperirea datoriei.

Alte discuții în legătură

Executor bancar dascalescu_c dascalescu_c as avea si eu nevoie de niste sfaturi va rog frumos. am fost sunat sa ma prezint la interviu de catre o banca romaneasca ptr postu de executor bancar. in afara ... (vezi toată discuția)
Credit de nevoi cu ipoteca vianora vianora AM luat un credit de nevoi cu ipoteca .Ipoteca a fos pusa pe unul din apartamentele mamei mele( ea fiind garant) in caz de neplata creditului din moive de ... (vezi toată discuția)
Executare silita credit de nevoi personale fara garantie voicuadrianvaleriu voicuadrianvaleriu Buna seara. In 2008 am facut un contract de nevoi personale fara garantii. Din diferite motive, am ajuns la o restanta de peste 3000 lei, si am fost informat ... (vezi toată discuția)