Buna seara!
Am si eu o problema si poate ma ajutati cu un raspuns.
Am mostenit un apartament cu 2 cam in Radauti, jud. Suceava, de la bunicii sotului care i-am avut in intretinere, eu au decedat anul trecut, unul in august, celalalt in noiembrie, si am fost obligati sa platim termoficarea la servicii comunale, cu toate ca nu a mai stat nimeni in acel apartament. Acum am fost la servicii comunale sa fac cerere pentru debransarea de la termoficare, deoarece nu imi permit sa platesc la iarna din nou caldura, apartamentul fiind nelocuit, pentru ca noi stam in apartamentul notru cumparat de dimaninte. Am fost la domnul director si a spus ca el nu mai face debransari, nu-l intereseaza ca nu vom putea plati si asa mai departe. In consecinta el tine locatarii cu forta la termoficare. Am aflat ca ar fi o lege prin care mostenitorii se pot debransa daca nu se locuieste in apartament, stici ceva de acest lucru? Sau ce pot face sa ma debransez, dar fara sa pun centrala termica? Doar debransare as vrea.
Va multumesc mult de tot!
Ca sa va deconectati legal, conform Legii 325/2006, ar trebui sa obtineti acordul asociatiei de proprietari, al vecinilor direct implicati (cu peretii comuni cu ai apartamentului ce se doreste deconectat) si avizul furnizorului despre care spuneti ca nu vrea sa mai faca deconectari.
Puteti recurge nelegal numai la acordul asociatiei si al vecinilor si in felul acesta sa va scoata si de la plata caldurii. Daca insa nu obtineti acest acord nu veti putea face deconectarea ca ati face-o degeaba, tot ati fi pus la plata caldurii.
O solutie eleganta ar fi fost aceea daca blocul ar fi contorizat cu repartitoare. Ati inchide caloriferele si ati plati numai caldura la comun, care nu e chiar foarte scumpa.
Doamna si cum ar fi ca acolo unde locuiti acum sa aveti vre-o doi vecini deconectati de la incalzire? Cam cum ar fi in apartamentul dvs.? Cam cata energie ar trebui sa consumati ca sa puteti trai omeneste?
Chiar daca ati avea repartitoare de costuri, situatia ar fi cam la fel. Vecinii de apartament ai bunicilor ar trebui sa "forjeze" binisor caldura, ca altfel, desi stai la bloc, cam dardai de frig.
Faceti un bine vecinilor, inchiriati sau vindeti apartamentul, lasati caldura sa functioneze normal.
O locuinta neincalzita in perioada iernii (mai ales in Radauti-Bucovina) se distruge repede, se distrug si bunurile din casa. @Adam Grecu v-a propus o solutie buna: inchirierea, mai ales ca amatori cred ca ar fi. Ati avea un dublu cistig: nu mai platiti consumul si, incasati si chirie.
va multumesc pentru raspunsuri, dar am si eu cateva de dat la cele scrise de voi
1. asociatia de proprietari ar fi de acord cu debransarea, dar directorul de la termoficare face legea el asa cu vrea, nu tine cont de nimeni si de nimic, deci el e cel tare X-(
2. ap nu vrem sa-l inchiriem pt ca toti isi bat joc de munca altuia, asa mai bine sa imi bat eu joc de ea decat altii
3. eu nu pot plati caldura pe iarna pentru vecini, lor le-ar fi mila de mine ca nu o pot plati?
Daca stie cineva de o lege prin care mostenitorii au dreptul la debransare va rog sa-mi spuneti, plzz
Ar trebui sa intelegeti ca un apartament se trateaza la fel indiferent de cine il locuieste, proprietari care l-au cumparat, proprietari care nu locuiesc acolo si l-au inchiriat, proprietari care nu locuiesc acolo si il tin inchis, proprietari care locuiesc in el. Nu exista o departajare pe mostenitori si cumparatori cu banii jos sau cu banii in rate sau primitori de donatii.
Deconectarea este o problema tehnica reglementata juridic, nu o problema juridica in sine.