avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 408 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune intarziata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune intarziata

Buna ziua ! Va rog sa mi spuneti ce trebuie sa fac in aceasta situatie !? Odata ce mama noastra a murit,ea fiind mostenitoare dupa bunici din ambele parti,a ramas masa succesorala "distribuita"la "mica intelegere"intre frati,fara a fi intabulata.Nu s a deschis succesiune.
Fratele nostru,care a ramas la casa parinteasca,a avut un mare necaz,(i a murit sotia si a ramas 3 copii mici de ea)iar ceilalti frati,din dragoste si din mila,i au dat o parte insemnata(intre 70 si 80%)din masa succesorala,printr un antecontract de vanzare-cumparare.
Copiii fiind crescuti de bunica inca in viata si una dintre surori care locuia langa casa parinteasca cu familia ei.Imediat dupa moartea mamei,fratele nostru a facut un accident vascular cerebral,suferind o pareza pe partea stanga.S a recuperat dupa mai bine de o luna de spitalizare si urmeaza un tratament in continuare.
In perioada critica a fost ajutat de surorile lui,care au vegheat zi si noapte langa el.
A trecut timpul,au crescut copiii, si el,si a gasit o concubina care l a influentat total in defavoarea familiei lui.Pe surori le a scos afara din curtea parinteasca,cu apelative care mai de care.Acum doreste la insistentele concubinei sa intabuleze fara acceptul celorlalti, masa succesorala,el "razandu le in nas"celorlalti frati ca are antecontract de V-C.pe teren si casa parinteasca.Casa parinteasca si curtea-fara terenurile din extravilan-in care locuiesc, este intabulata pe el si un alt frate de al lui,cat timp traia mama.(50-50%).
Dorim sa facem succesiunea pt a imparti dupa lege bunurile imobile si mobile,iar pe concubina lui(care de trei ani s a mutat din ap.ei,in casa,curtea si gradina noastra),care se comporta dictatorial,frustrant si cu mare rautate,fata de el si copii,(i a batut si batjocorit de atatea ori...)cat si fata de ceilalti frati sa o amendam,deoarece ne a adus ofense si batjocuri intregii familii,fratele meu neputand sa i faca nimic,fiind slab si neputincios,ii este frica de ea.Mai mult,nu si tine tratamentul,bea si fumeaza cot la cot cu concubina lui,iar acest lucru ii va dauna sanatatii,el tot la surori va ajunge,deoarece concubina nu "da doi bani"pe el,folosindu l si exploatandu l pentru ea si familia ei.Doreste doar banii si bunurile lui.Cu tristete ne gandim ca,nu cumva sa ajunga pe drumuri acesti copii din cauza concubinei tatalui lor.
Masa succesorala si casa am dori sa fie trecute pe copii,ca nu cumva,intr o anumita imprejurare,concubina sa i le ea,de fapt ea, asta urmareste si striga in gura mare ca ea va fi "stapana"acolo.De mentionat aici,concubina lui are 3 copii si doi nepoti,fiind mai mare cu mai bine de 10 ani ca fratele nostru...
Va rog sa mi spuneti ce demers legal sa fac,pt a nu mai locui aceasta persoana in mostenirea noastra,(suntem sapte frati)sa l readucem cu "picioarele pe pamant" pe fratele nostru(daca poate si protectia copiulului sa intervina !?Copiii sunt minori).Dorim sa i cerem daune morale acestei persoane,pt ca a locuit de 3 ani in mostenirea noastra si a abuzat in toate formele(sunt lucruri urate, care nu mi permit sa le scriu aici...) ?!
Va multumesc si va rog sa ma iertati ca v am spus aceasta situatie jenanta,ce se petrece in familia mea.
Cu stima,
Titaanavalili
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns....
Cu placere, doar ca nu prea se intelege care ar fi masa succesorala.
Cum a intabulat casa si curtea pe numele lui si al unui frate?
Antecontract pe ce s-a facut? oricum ca sa obtina un titlu ( in instanta) trebuie sa se judece cu promitentii vanzatori ( dvs. si restul care ati semnat), dar daca nu s-a dezbatut succesiunea, ce s-a semnat de fapt?
Daca puteti detalia bunurile care compun masa succesorala acum ( fara ce este intabulat deja pe numele lui, pt acele bunuri nu se mai poate face nimic).
Deocamdata concubina si copiii ei nu au nici un drept.
Doamna "adutescu", tot respectul si felicitari pentru rabdarea de a fi citit si "descalcit" mesajul de mai sus!! =D>
Sarut mana ! Va multumesc cu recunostinta pt aceasta rabdare...
Cat traia mama,la un notar a vandut in parti egale casa,gradina si curtea.Este intabulata pe cei doi baieti.Surorile si baiatul cel mare sunt in litigiu cu fratele cel mic,care,doreste la indemnul concubinei sa si intabuleze aceste imobile pe ei.Fratele cel mare si cel mic, are 50%intabulat din casa ,gradina si curte.
Terenurile de impartit ce formeaza masa succesorala sunt in extravilan in numar de aprox 20,nu stiu supratata lor exacta.
La succesiune,banuiesc ca aceasta masa succesorala ramasa se imparte la 7!Deci, partile aferente fiecarui frate din cele 20 de terenuri de impartit,cat si 50%ce reprezinta partea fratelui cel mare din casa,gradina si curte,dorim sa o dam celor 3 copii minori.Prin ce procedura (rapida si necostisitoare)trebuie sa facem acest lucru !?
Sa poata fi o protectie si o siguranta pentru copii,care nu dorim sa ramana pe drumuri.
Va multumesc foarte mult si va doresc sanatate,putere de munca,intelepciune si realizari pe toate planurile la toti cei care faceti aceasta frumoasa munca in folosul binelui si al adevarului...
Cu stima,Titaanavalili
Din pacate, nu puteti sa va indepliniti dorinta, decat prin mai multe proceduri ( de durata si costisitoare).
In primul rand trebuie sa dezbateti succesiunea, daca va intelegeti toti mostenitorii amiabil, mergeti la notar, daca nu, in instanta. Presupun ca va fi aceasta a doua varianta, dupa cum spuneti ca este influentat fratele.
Nu puteti pune bunurile pe numele copiiilor, pt ca tatal lor traieste, si el va culege cota parte din succesiunea dupa mama dvs. Eventual dvs. si alti frati ( care doresc) sa le doneze dupa aceea minorilor cotele lor. Dar nici asta nu va recomand, pt ca, cu numirea unui curator si cu influenta asupra tatalui, se pot vinde bunurile si raman pe drumuri.

O eventuala actiune in evacuare a concubinei +daune pt lipsa de folosinta nu se pot solicita, pt ca ea locuieste acolo cu acordul lui, si din cate am inteles, e chiar proprietar ( cf intabularii). Asa ca nici nu aveti drept sa o dati in judecata.

Deci, dezbateti succesiunea mai intai, si pastrati-va cotele respective, urmand sa ii ajutati pe micuti in continuare cum puteti, iar dupa majorat, puteti sa le transferati lor.
Succes!

Alte discuții în legătură

Mostenire mandy7000 mandy7000 am un apartament la care tatal meu a avut contract de vanzare cumparare pe jumate din el iar concubina lui pe cealalta jumate .Acum amandoi sant decedati si eu ... (vezi toată discuția)
Casa renovata,lipsa dovezi olga2011 olga2011 sora mea a modificat casa parintesaca,renovata de la fundatie, in 1969,cu banii ei,in casa au ramas o un frate si parintii,ea si-a pastrat o camera si o ... (vezi toată discuția)
Concubinaj-mostenire elena si ion sunt casatoriti, au doi copii ... Para81 Para81 Concubinaj-mostenire Elena si Ion sunt casatoriti, au doi copii Irina si Paul. Din diferite motive se despart dar nu divorteaza! Ion traieste de cca. 20 de ... (vezi toată discuția)