avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 567 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... spor de noapte
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

spor de noapte

Buna ziua.
Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema : un fost salariat care a lucrat in perioada 1986-1996 doreste adeverinta pt spor de noapte. M-am uitat in statele de atunci si am vazut ca are in perioada 1986 - 1990 in medie 80 - 88 ore de noapte . Trebuie sa-i dau spor de noapte pentru aceste ore ? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: dali_c , utilizator 11:27, 28 Iunie 2011
Pentru drepturile salariale scadente trebuie platite, daca salariatul le solicita. Cu toate acestea, dreptul la actiune (in instanta) cu privire la drepturile salariale precum şi cu privire la daunele rezultate din neexecutarea în totalitate sau în parte a obligaţiilor privind plata salariilor se prescrie în termen de 3 ani de la data la care drepturile respective erau datorate. In concluzie, daca nu ati dat inca un raspuns (institutional :)) de recunoastere a debitului referitor la acele restante, acestea nu mai pot fi recuperate de salariat prin actiune in justitie. Deci puteti spune ca nu datorati sumele cerute pentru perioada respectiva. Iar obligatia de plata a sporului pentru orele lucrate noaptea, este una ce deriva in mod clar din prevederile Codului Muncii (art.126 din Sectiunea a III -a - "Munca de noapte") .
Scuze ca nu am raspuns mai devreme , dar am fost plecata. Intrebarea mea era daca avea dreptul la spor de noapte deoarece i s-a acordat atunci, dar avea mai putin decat 50% din timpul lucrat conf. art.114 din legea 10/1972 (CM) ?
Munca prestata in timpul noptii, in cadrul unui asemenea program, se plateste cu un spor de 15% din salariul tarifar de incadrare, pentru orele lucrate in timpul noptii, daca aceste ore reprezinta cel putin jumatate din programul normal de lucru. ... art.114 alin.2 teza a II-a din Legea nr.10/1972.

Per a contrario, daca aceste ore nu reprezinta cel putin jumatate din programul normal de lucru nu se acorda spor de noapte.
Si eu ce fac , ii dau adeverinta de spor de noapte deoarece atunci i s-a dat ?
Din punct de vedere legal, o adeverinta trebuie sa ...adevereasca un... adevar:))! Asa ca, tot legal este sa eliberati la cererea celui interesat o adeverinta care sa cuprinda adevarul celor petrecute in fapt dar si adevarul lipsei temeiului de drept al acelorasi sstari de fapt cerute a fi adeverite! Astfel ca, cred ca este normal sa-i eliberati o adeverinta prin care sa aratati ca i s-au platit acele ore de noapte, dar si ca aceasta plata s-a facut cu incalcarea prevederilor legale. Asta daca vreti. Daca nu, ii eliberati o adeverinta cu raspunsul punctual si exact la solicitarea "adrisantului".

Alte discuții în legătură

Adeverinta spor noapte pt. dosar pensionare elvira_danila elvira_danila Art. 72 din Legea 57/1974 prevede: \\"Atunci cand programul de lucru in timpul noptii este de 8 ore, pt. munca prestata se acorda un spor de 15% din retributia ... (vezi toată discuția)
Spor de noapte LUMI1971 LUMI1971 Buna ziua!Va rog sa-mi spuneti temeiul legal pentru orele de noapte acordate in perioada 01.03.1995-31.01.2013.Multumesc anticipat! (vezi toată discuția)
Spor de noapte CorinaP85 CorinaP85 Imi puteti spune care sunt actele normative in baza carora s-a acordat sporul de noapte in perioada 1990-1998? (vezi toată discuția)