Taxa pentru introducerea cererii de divort (taxa de timbru) este de 39 lei si un timbru judiciar de 0,30 lei. Se plateste la biroul de taxe din cadrul primariei orasului unde introduceti cererea iar timbrul se ia de la oficiul postal.
In ceea ce priveste onorariul avocatului,acesta difera de la avocat la avocat.
Din moment ce nu au rezultat copii din casatorie,daca sotul este de acord puteti divorta la primarie sau la notar,unde taxele sunt fixe,fara a avea nevoie de serviciile unui avocat.
Propietarul imobilului-adica tatal dvs-sa formuleze la judecatorie actiune pentru evacuarea sotului dvs.
taxa de timbru (chitanta cec) de 39 de lei, timbru judiciar (posta) de 0.3 lei. cu avocatul, daca aveti nevoie , va intelegeti dvs in particular.
nu-l expropriati, il evacuati. tatal dvs, fiind proprietar, il actioneaza in judecata pe sotul dvs pt evacuare
In principiu, procedura divortului este reglementata de art.607 - 619 C.pr.civ., dar si de unele prevederi ale Codului familiei republicat (art.37 - 44).
Daca excludem divortul prin acordul sotilor (procedura care acum include si posibilitatea divortului pe cale administrativa sau notariala), atunci competenta este a judecatoriei de la ultimul domiciliu comun al sotilor, judecatorie la care se introduce cererea de divort. In acest caz, cererea trebuie motivata fie pe prevederile art.37 alin.2 lit.b din Codul Familiei (raporturile dintre soti sunt grav si iremediabil vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila), fie pe lit.c a aceluiasi text de lege - "la cererea aceluia dintre soţi a cărui stare de sănătate face imposibilă continuarea căsătoriei " (cazuri mai rare).
Cererea se introduce personal de sotul care solicita divortul, la presedintele judecatoriei. Aceasta cerere trebuie sa cuprinda, pe langa cele prevazute de lege pentru cererea de chemare in judecata, numele copiilor minori, sau daca nu sunt, se va facce aratare despre acest fapt. La cerere se va alatura un extract de pe certificatul de casatorie si unul de pe certificatul de nastere al copiilor. Se va fixa un termen, iar ddupa aceea, se va solicita probatoriul, care nu poate cuprinde interogatoriul pentru dovedirea motivelor de divort. (se solicita proba cu martori)
In cererea de divort se pot face si cererile accesorii divortului. Asupra incredintarii copiilor minori rezultati din casatorie, instanta se va pronunta din oficiu. Aceeasi instanta se va pronunta, in conditiile legii, asupra numelui pe care il va purta fiecare sot sii asupra pensiei de intretinere a minorilor si/sau daca este cazul a celei datorate intre soti.. Cat despre partajul bunurilor comune, desi este o actiune accesorie divortului, fiind imprescriptibila, se poate introduce concomitent cu divortul, sau pe cale de acctiune separata, ulterior acestuia.
Taxa de timbru este de 39 de lei.
Cat priveste onorariul de avocat, acesta este negociabil intre parti si tine si de dorinta de a introduce odata cu divortul actiunile accesorii.
Cat desprre ...evacuarea din spatiul altuia, aceasta este o actiune care se introduce de tatal dvs. (in speta descrisa, la judecatoria loculuui unde se afla imobilul).