avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenitor minor-se poate vinde mostenirea?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenitor minor-se poate vinde mostenirea?

buna ziua. cazul este asa..Tatal a murit.ramane sotia cu care are un copil de 4 ani, si 2 copii majori din casatoria anterioara.casa este facuta inainte de casatoria aceasta, dar dupa divortul anterior.(deci tatal era celibatar cand a construit casa.)
succesiunea inca nu s-a facut , desi a trecut un an si jumatate, doar actuala sotie a facut un act la notar -la vreo 5 luni de la deces-, cum ca este de acord cu succesiunea...si atat.
urmeaza sa se faca succesiunea, pentru ca bunuril;e sa poate fi vandute si banii impartiti.cine si cat ia???
atata timp cat exista copilul de 4 ani minor ca si mostenitor, se poate vinde casa mostenita? cum se procedeaza? va multumesc.
va multumesc
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 06:58, 25 Februarie 2012
Dar ai cui erau copii majori?? ai defunctului sau a parintelui ramas in viata.."???
elena cailean a scris:

cine si cat ia???


1/4 sotia supravietuitoare si restul de 3/4 se imparte in mod egal intre copiii defunctului (1/4 fiecare).


atata timp cat exista copilul de 4 ani minor ca si mostenitor, se poate vinde casa mostenita? cum se procedeaza?


Da, cu autorizarea Autoritatii Tutelare. (la Primarie o gasiti).
multumesc frumos pentru raspuns.
Deci daca bunurile sunt din surse proprii si se poate dovedii asta , adica actuala vaduva nu are chitante si facturi din timpul casatoriei reiese ca, casa era facuta inaintea casatoriei. Si nu are dreptul decat ca i-a fost sotie decat 1/8. D-neata si cu minorul de 4 ani aveti 7/8. eu zic sa iti cauti un avocat bun si sa citesti codul familiei. eu mi-am gasit un avocat foarte bun si ieftin. si m-a ajuta foarte corect si bine.
@grigorem
Raspunsul dvs. este eronat.

1. Regulile aplicabile mostenirii nu au fost niciodata scrise in Codul familiei (deci l-ar citi degeaba utilizatorul pe care il trimiteti sa citeasca) ci in Codul Cvil Cuza de la 1864 si in Legea 319 din 1944 pentru dreptul de mostenire al sotului supravietuitor. Iar acum sunt prevazute in Noul Cod civil intrat in vigoare la 1. oct 2011. Dar acesta este aplicabil in cazul in care data mortii este dupa 1. oct. 2011 (nu e cazul in speta).

2. Cota succesorala a sotul supravietuitor a fost (din '44 incoace) si este in continuare (si in Noul cod) de UN SFERT (1/4) din mostenire, atunci cand sotul supravietuitor vine la mostenire alaturi de descendentii mortului.

Daca bunul era numai al mortului (bun propriu), atunci in mostenire intra bunul INTREG.
Iar un sfert dintr-un intreg = un sfert. (ieri, azi si-n veci vecilor, ca-i matematica)

Daca bunul ar fi fost doar jumatate al mortului (bun comun cu sotia) atunci in mostenire ar intra doar jumatatea mortului. (nu si jumatatea celei ramase in viata). Si atunci sotia ar mosteni tot un sfert , dar calculat din jumatate (partea mortului) = 1/8.
Dar, in acest caz sotia ar avea deja jumatatea ei (in afara de ce mosteneste de la defunct). Si atunci jumatatea sotiei + un sfert din jumatatea mortului = 5/8. (rezultat final).


Si pentru ca tot ati dezgropat topicul acesta mai vechi (din vara lui 2011) fac precizarea ca dupa 1. octombrie 2011, autorizarea de a vinde nu o mai da Autoritatea tutelara ci, INTANTA DE TUTELA

Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Februarie 2012
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul cota parte din succesiune rrobert rrobert Avem un intreg, doi parinti si trei copii. Unul din parinti decedeaza. Care este cota parte ce revine fiecaruia dupa deschiderea succesiunii ? Un avocat ... (vezi toată discuția)
Succesiune cu mama vitregă. care sunt cotele moștenitorilor? Istvan.S Istvan.S Bună. A murit socru care avea 3 copii (din prima căsnicie ) și nevasta care este mama vitregă a copiilor (nevastă din a doua căsnicie). Socru a dobândit ... (vezi toată discuția)
Rezerva succesorala nu va mai depasi jumatate din mostenire romascanu romascanu Art. 1.086. - Rezerva succesorală este partea din bunurile moştenirii la care moştenitorii rezervatari au dreptul în virtutea legii, chiar împotriva ... (vezi toată discuția)