avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... litigiu asigurator-broker-asistent brokeraj
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

litigiu asigurator-broker-asistent brokeraj

Firma de brokeraj in asigurari este implicata intr-un dublu litigiu respectiv :
1.-Creditor - firma de asigurari - Debitor - firma de brokeraj in asigurari. Litigiul provine din regresul asiguratorului asupra brokerului pentru o dauna pe o polita RCA nenotificata in termenul contractual. Dosar judecat si incheiat impotriva firmei de brokeraj- sentinta definitiva si irevocabila;
2.- Creditor - firma de brokeraj in asigurari - Debitor - persoana fizica avand calitatea contractuala de asistent de brokeraj in asigurari. - La acesta se refera de fapt intrebarea finala.
Fapte:
Asistentul de brokeraj a incheiat o polita RCA in ianuarie 2008. Polita nu a fost notificata de asistentul in brokeraj catre brokerul de asigurari in termenul contractual de 24 ore fiind predata la 5 zile de la emitere. Acest fapt a determinat inevitabil si lipsa notificarii asiguratorului de catre firma de brokeraj. In intervalul de la emiterea si pana la predarea politei s-a inregistrat o dauna al carui cuantum s-a constituit in debitul solicitat de asigurator de la brokerul de asigurari.
Deoarece debitul a rezultat din activitatea asistentului de brokeraj noi i-am cerut (verbal) sa semneze un angajament de plata si sa inceapa sa plateasca rate pana la lichidarea debitului. Acesta a refuzat plata mizand pe faptul ca nu el va fi dat in judecata. Intre timp firma de brokeraj a fost data in judecata de asigurator. Sentinta a fost pronuntata recent fiind definitiva si irevocabila; s-a parcurs si etapa recursului fara castig de cauza deci a ramas debitul cert.
INTREBARE: care ar fi etapele pe care ar trebui sa le parcurga firma de brokeraj ca sa recupereze debitul de la asistentul de brokeraj (care de altfel l-a creat) dar pentru care in acest moment este tinuta debitoare firma in baza contractului sau cu asiguratorul. Ce demers ar trebui intreprins pentru a lega asiguratorul de debitorul real (asistentul de brokeraj). Se poate intrerupe cumva executarea silita, la care va apela asiguratorul in executarea firmei de brokeraj, chemandu-l in garantie pe asistentul de brokeraj prin formularea unei cereri de chemare in garantie adresata instantei care a judecat si dosarul dintre asigurator si broker?
Sau exista posibilitatea unei medieri intre firma de brokeraj si asistentul de brokeraj pentru a-l face sa-si asume, prin semnarea unui angajament de plata cu garantie sau ceva asemenea, plata debitului fara a mai apela la un proces? Sau daca se ajunge la proces intre firma de brokeraj si asistentul de brokeraj ar putea aceasta actiune sa intrerupa executarea silita a asiguratorului impotriva firmei de brokeraj pana la pronuntarea sentintei in dosarul dintre aceasta si asistentul de brokeraj debitor?
Cel mai recent răspuns: Adrian Tudor , Consultant asigurari 18:18, 22 Iunie 2011
Sunt 3 parti implicate in acest litigiu...si exista 2 contracte (unul intre asigurator si broker...celalalt intre broker si asistent).
Daca recuperarea debitului nu se poate face amiabil (asistentul gresind pentru ca nu a facut respectiva avizare)...asiguratorul va recupera de la broker iar acesta din urma de la vinovatul in fapt...asistentul in brokeraj...fiecare parte avand labaza contractul intre parti.
In momentul in care ati fost actionati in judecata de asigurator (lucru normal de altfel), trebuia sa chemati in solidar pe asistentul respectiv pe baza contractului dintre broker si asistent. Atentie insa ca intre broker si asigurator se mai incheie si niste clauze care acorda niste pasuiri pt broker in sensul ca de la data incasarii unei prime si pana la depunerea banilor sa se accepte untermen mai mare decat cel normal si pe acest fapt sa se sprijine refuzul asistentului de a plati sau de a semna acel angajament de plata. Daca nu reusiti sa-l convingeti pe asistent sa-si asume raspunderea atunci puteti sa-l actionati in instanta. In ce priveste suspendarea executarii silite pana va clarificati dv situatia asta depinde de ce intelegere veti gasi la asigurator unde trebuie sa solicitati o conciliere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot sa trag la raspundere un broker daca asiguratorul refuza nejustificat sa-mi achite contravaloarea reparatiilor efectuate la un autoturism in baza unei polite casco? sorina.scurtu sorina.scurtu Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea chestiune. Vreau sa stiu cum pot/ daca pot sa trag la raspundere un broker de asigurare in situatia in care ... (vezi toată discuția)
Broker de asigurari / sau firma de brokeraj in asigurari dmdaniel dmdaniel Buna seara, As dori sa fac asigurari de mai multe tipuri (RCA, CASCO, LOCUINTE, DE SANATATE, DE VIATA, OBLIGATORII si altele) pentru mai multe societati de ... (vezi toată discuția)
Cum pot vinde asigurari legal intr-un magazin de piese auto? HotPink HotPink Buna seara sau… mai degraba buna dimineata! :) Am un magazin de piese auto si as vrea sa inchei si asigurari in spatiul inchiriat in care imi desfasor ... (vezi toată discuția)