avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 316 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Pot sa trag la raspundere un broker daca Asiguratorul ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Pot sa trag la raspundere un broker daca Asiguratorul refuza nejustificat sa-mi achite contravaloarea reparatiilor efectuate la un autoturism in baza unei polite CASCO?

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea chestiune.
Vreau sa stiu cum pot/ daca pot sa trag la raspundere un broker de asigurare in situatia in care Asiguratorul meu refuza in mod nejustificat sa-mi plateasca contravaloarea reparatiilor efectuate la masina, desi exista o polita de asigurare valabila. Ce demersuri legale pot intreprinde impotriva breokerului, pot sa-l oblig la despagubiri pentru prejudiciul suferit din cauza Asiguratorului ??
Va multumesc!
Contractul de asigurare este intocmit intre dvs. si Asigurator, brokerul fiind doar un intermediar/reprezentant al asiguratorului, care doar a intocmit contractul; daca refuzul asiguratorului se bazeaza pe o omisiune/eroare a brokerului, asiguratorul nu este scutit de plata despagubirilor, potrivit Legii nr.32/2000.
Asadar, dvs. veti recupera despagubirea ce vi se cuvine de la asigurator, fie pe cale amiabila, fie pe cale judecatoreasca.
Sunt de acord ca nu de broker depinde ca Asiguratorul sa plateasca despagubirile, insa conform Lg 32/2000 broker-ul are indatorirea in baza mandatului acordat sa negocieze si sa incheie contractul de asigurare, sa acorde asistenta inainte si pe durata derularii contractului si foarte important sa acorde asistenta in legatura cu regularizarea daunelor. In speta, broker-ul nu a facut nici un demers in legatura cu regularizarea daunelor. Prin urmare, in aceasta situatie pot sa ma indrept si impotriva lui in vreau fel, pe o cale legala??

Multumesc.
Daca aveti incheiat cu brokerul un contract de brokeraj(reprezentare in relatia cu asiguratorul) puteti sa actionati conform clauzelor acestora, stipulate si in L 32/2000.Daca polita a fost incheiata de acesta numai ca intermediar(agent) al asiguratorului, toata responsabilitatea revine asiguratorului.Sunt doua posturi diferite pe care le poate avea o societate de broker asigurari, care pot (si au de obicei) sa aiba ambele obiecte de activitate:intermediere si/sau reprezentare asigurat, bazat si pe faptul ca aceste activitati sunt comune codului CAEN 6622
Ultima modificare: Miercuri, 18 Noiembrie 2009
nucu$, utilizator
In speta nu exista un contract de brokeraj.
In situatia data se presupune ca broker-ul a fost doar intermediar al asiguratorului si ca nu are nici o responsabilitate in etapa de regularizare a daunelor? Unde gasesc o reglementare in acest sens?

Multumesc!
Aici puteti gasi lamuriri privind diferentele intre broker si agent asigurari:
[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Intermediari in asigurari cosmaliviu1001 cosmaliviu1001 Poţi fi agent de asigurări persoană fizică la o firmă de asigurări şi în acelaşi timp conducătorul unei firme cu activitate de intermediere ... (vezi toată discuția)
Pfa in asigurari ggrama ggrama Ca si PFA pot sa prestez servicii de asigurare pentru mai multe societati de asigurare ? sau numai pentru una ? (vezi toată discuția)
Mandat de brokeraj branoiuionut branoiuionut Buna ziua, am incheiat o polita de asigurare la masina si firma de asigurari mi-a dat un document mandat de brokeraj sa semnez.Astept un raspuns cum sa anulez ... (vezi toată discuția)