avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 729 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Pot sa trag la raspundere un broker daca Asiguratorul ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Pot sa trag la raspundere un broker daca Asiguratorul refuza nejustificat sa-mi achite contravaloarea reparatiilor efectuate la un autoturism in baza unei polite CASCO?

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea chestiune.
Vreau sa stiu cum pot/ daca pot sa trag la raspundere un broker de asigurare in situatia in care Asiguratorul meu refuza in mod nejustificat sa-mi plateasca contravaloarea reparatiilor efectuate la masina, desi exista o polita de asigurare valabila. Ce demersuri legale pot intreprinde impotriva breokerului, pot sa-l oblig la despagubiri pentru prejudiciul suferit din cauza Asiguratorului ??
Va multumesc!
Va multumesc pentru material.

Din analiza acestuia rezulta ca in speta este vorba de un broker si nu de agent asigurari.
Tot in material am gasit urmatoarea fraza care corespunde intrebarii mele: "un alt serviciu important pe care il poate face un broker este consultanta sau chiar asistenta in cazul dosarelor de dauna pentru clientii sai". De asemenea se mentioneaza ca brokerul reprezinta interesele asiguratului in fata societatilor de asigurari.
Prin urmare, stiti cumva, ce pot face daca el nu si-a indeplinit aceste indatoriri??? Cum ma pot indrepta impotrriva lui? Pot sa-l chem in garantie pe actiunea principala indreptata impotriva Asiguratorului?

Va multumesc!
Dvs. ati spus ca nu aveti contract de reprezentare in relatia cu asiguratorul(brokeraj),deci polita a fost intocmita ca agent al asiguratorului,caz in care acest intermediar nu poate fi tras la raspundere pentru indatoriri pe care le-ar fi avut numai daca ar fi existat acel contract, cu responsabilitati al brokerului fata de asiguratul pe care il reprezinta in relatia cu asiguratorul.La aceeasi adresa cititi si materialul privind brokerul.Contractul de brokeraj se intocmeste separat ,dupa care brokerul va reprezinta interesele la asigurator,privind negocierea conditiilor/primelor politelor de asigurare pe care doriti sa le incheiati.
Mai pe inteles:brokerul este intermediarul/reprezentantul asiguratului in relatia cu asiguratorul iar agentul este intermediarul/reprezentantul asiguratorului in reletia cu dvs.
Ultima modificare: Joi, 19 Noiembrie 2009
nucu$, utilizator
Raspunsul dlui. Nucu$ este mai mult decat suficient. Daca aveati un contract cu brokerul printre care se obliga la reprezentarea in regularizarea daunelor atunci in baza clauzelor contractuale il puteati trage la raspundere pentru neindeplinirea sau indeplinirea defectuoasa a obligatiei.

Cum nu aveti incheiat asa ceva nu este posibil. De fapt chiar dvs. ati citat: "un alt serviciu important pe care il poate face un broker este consultanta sau chiar asistenta in cazul dosarelor de dauna pentru clientii sai".
Din fraza reiese clar posibilitatea si nu obligatia, posibilitate care se poate materializa intr-un contract.
Si eu va pot face curat in casa, dar nu sunt obligat de lege sa o fac.

Daca dvs. doriti o dispozitie prevazuta de lege in acest sens care sa fie temeiul juridic ea nu exista.
Ultima modificare: Joi, 19 Noiembrie 2009
Alexandru Stratopol, Consilier juridic
Va multumesc pentru ajutor. Cred ca m-am lamurit! :) :D

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intermediari in asigurari cosmaliviu1001 cosmaliviu1001 Poţi fi agent de asigurări persoană fizică la o firmă de asigurări şi în acelaşi timp conducătorul unei firme cu activitate de intermediere ... (vezi toată discuția)
Pfa in asigurari ggrama ggrama Ca si PFA pot sa prestez servicii de asigurare pentru mai multe societati de asigurare ? sau numai pentru una ? (vezi toată discuția)
Mandat de brokeraj branoiuionut branoiuionut Buna ziua, am incheiat o polita de asigurare la masina si firma de asigurari mi-a dat un document mandat de brokeraj sa semnez.Astept un raspuns cum sa anulez ... (vezi toată discuția)