avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 549 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... desfacere contractului de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

desfacere contractului de munca

Sunt angajat pe perioada determinata de 3 luni, dar as dori sa demisionez mai repede
care sunt problemele, ce pot aparea daca angajatorul nu-l vrea sa desfaca contractul inainte de perioada de 3 luni?
daca nu e de acord si eu nu mai merg la munca atunci ce poate sa-mi faca?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:34, 24 Iunie 2011
termenul de preaviz este de 20 zile lucratoare. Daca nu respectati acest termen, probabil angajatorul va demara procedura cercetarii disciplinare prealabile si va va desface CIM conform art.61 lit. a din codul muncii "pentru abateri disciplinare..."

mai puteti incerca sa va intelegeti cu angajatorul si sa solicitati desfacerea CIm cu acordul partilor, in temeiul art.55 lit.b "la o data stabilita de comun acord de ambele parti" si atunci nu mai este necesara respectarea preavizului
Va rog sa ma sfatuiti cum trebuie sa procedez in urmatoarea situatie: sunt in concediu de crestere copil (2 ani) si intentionez sa-mi incep activitatea mai devreme cu o luna,dar in alta firma. In aceasta perioada,contractul meu este suspendat si m-am prezentat la resurse umane cu o cerere de suspendare-incetare contract de munca si cu demisia,ambele in aceeasi zi,conf.art.55,lit.b. Angajatorul mi-a spus ca nu exita cale amiabila din partea lor,ci sa astept sa mi se termine concediul,sa ma intorc la serviciu si sa stau cele 20 zile preaviz. Mentionez faptul ca m-am mai prezentat la ei de curand si mi s-a oferit un post in alt departament,unde nu am experienta necesara si am fost intrebata daca nu mi-am cautat alt job intre timp. Am nevoie sa inchei urgent contractul cu acest angajator pentru inceperea activitatii in partea cealalta (mai devreme de cele 20 zile).Ce ma sfatuiti?
Multumesc!
monya a scris:

termenul de preaviz este de 20 zile lucratoare.
......



Unde exista aceasta prevedere ? ... atata timp cat in art.81 alin.4 C.mun. se prevede clar ca : Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Iunie 2011
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumesc . Eram interesata sa aflu daca mai exista si alta solutie,sa nu merg la job cele 20 zile de preaviz, intrucat am contractul suspendat. Art.81,alin.(6) : 'In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator'.
Solicitati incetarea c.i.m. cu acordul partilor - art.55 lit.b C.mun. In acest caz, nu se acorda preaviz.

Alte discuții în legătură

Demisie ContSters151108 ContSters151108 Vreau sa renunt la actualul job pentru ca mi-am gasit altul.Daca vreau sa-mi dau demisia cat sunt obligata sa mai stau pentru ca nu as vrea sa ma trezesc data ... (vezi toată discuția)
Demisie SimonaC25 SimonaC25 Buna ziua! As dori sa plec de la jobul care il am momentan.. Am inteles ca se poate prin demisie sau printr-o cerere , unde ambele parti sunt de acord. Atunci ... (vezi toată discuția)
Demisie cu art 55 lit b Florygociu Florygociu As vrea sa stiu daca s-a încheiat cu art 55 lit b sunt obligata sa stau in preaviz 20 zile?sau pot sa stau in preaviz cu concediu fara plata?nu pot sa ma mai ... (vezi toată discuția)