Am fost pus însă în următoarea situație:
-in urma unei sentinte executorii unitatea mi au poprite drepturile salariale făra sa se aștepte ca aceasta sa devina irevocabilă, pe motiv că este executorie de drept deoarece a avut ca obiect pensie de intretinere (copil major);
-la recurs am avut castig de cauza si această sentinta a fost modificata in tot iar prin admiterea recursului s-a stabilit că nu aveam nici o obligație de intretinere deoarece fosta sotie nu a avut calitatea de reprezentant legal in acest proces pentru fiul meu.
Întrebare: A fost sau nu această sentință executorie de drept potrivit legii? Sunt îndreptățit să solicit ca unitatea să-mi restituie sumele poprite ? Ce acte trebuiau să existe pentru a se trece la poprirea salariului meu ?
Intrebarea mea este fff clara, a fost sau nu sentinta data de prima instanta executorie de drept? Ce acte trebuie sa existe pentru a fi pusa in aplicare?
Multumesc!
Hotarare instantei de fond este executorie de drept conform art.278 c.proc.civ.
Art.278 c.proc.civ.
Hotararile primei instante sunt executorii de drept cand au ca obiect:
1. plata salariilor sau a altor drepturi izvorate din raporturile juridice de munca, precum si a sumelor cuvenite, potrivit legii, somerilor;
2. despagubiri pentru accidente de munca;
3. rente ori sume datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii, precum si pensii acordate in cadrul asigurarilor sociale
3^1. despagubiri in caz de moarte sau vatamare a integritatii corporale ori sanatatii, daca despagubirile s-au acordat sub forma de prestatii banesti periodice
4. reparatii grabnice;
5. punerea sau ridicarea pecetilor ori facerea inventarului;
6. pricini privitoare la posesiune, numai in ce priveste posesiunea;
7. in cazul prevazut de art. 270;
8. in orice alte cazuri in care legea prevede ca hotararea este executorie.
Prin urmare , in temeiul textului mai sus aratat, instanta in data pronuntarii a comunicat angajatorului ordonanta de poprire a venitului.
De asemenea potrivit art 377 al. 1 c.proc.civ. hotararile date in prima instanta fara drept de apel sunt definitive.
Dar de ce nu bolditi si sintagma "pentru copii" doamna avocat? Eu stiu ca un copil in intelesul Codului Familiei are pana in 18 ani si maxim 26 daca studiaza. Cred ca la asta se refera sintagma boldita de dumneavoastra, nu?...De ce sa fie executorie de drept? Ca sa produca prejudicii celui obligat in cazul in care se dovedeste ca sentinta data este nelegala ? Ca cel pagubit sa ceara in alt proces intoarcerea executarii ca sa isi recupereze banii popriti ? Dar taxa de timbru cum se recupereaza? E o valoare pierduta care a fost castigata din munca...De ce sa munceasca clientul pentru a plati fara vina niste bani pe taxe de timbru? Asa a gandit legiuitorul doamna avocat?
-in urma unei sentinte executorii unitatea mi au poprite drepturile salariale făra sa se aștepte ca aceasta sa devina irevocabilă, pe motiv că este executorie de drept deoarece a avut ca obiect pensie de intretinere (copil major);
Întrebare: A fost sau nu această sentință executorie de drept potrivit legii?
Intrucat ati facut referire la obligatie de intretinere copil major, d-na avocat a dorit
sa sublinieze prin caracter boldat tocmai ceea ce va interesa pe dumneavoastra:
sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere,ceea ce nu insemna ca a exclus din cuprinsul articoului respectiv sintagma"sau alocatie pentru copii".