sunt administrator la un bloc si ma confrunt cu urmatoarea situatie: avand probleme cu instalatia pe verticala la apa, parte comuna, am chemat un instalator sa repare intre etajul 2 si subsol, de fapt sa inlocuiasca aceasta portiune; proprietarul apartamentului de la etajul 1, de unde s-a intervenit, a trebuit sa-si sparga faianta si, dupa terminare, a observat ca din neglijenta instalatorului ?! (nu am decat versiunea proprietarului deocamdata) i s-a stricat ceva la chiuveta...a trebuit sa cumpere piese, l-a rechemat pe instalator si l-a pus sa-i repare, apoi m-a sunat sa ma intrebe cine ii da banii pe piesele respective (20 lei) si daca instalatorul e autorizat de asociatie pentru a face reparatii !?....apoi, mi-a cerut sa-i platim si faianta pe care trebuie sa si-o puna la loc...acum, instalatorul adus de mine (conventie civila pt.lucrare, stat de plata, totul conf.legii) a mai venit in bloc la reparatii in special de week-end, cand chiar nu ai pe cine sa chemi...si ca sa stai cu apa oprita mai ales acum pe caldura, e chiar neplacut....in rest, vreau sa stiu, va rog, daca trebuie sa-i platesc piesele propriei reparatii din casa lui si faianta....multumesc
Nu, nu trebuie sa-i platiti. Eventual sa plateasca instalatorul, daca in timpul interventiei a stricat ceva din cauza neindemanarii lui. Eu va inteleg, asa mi s-a intamplat si mie si m-am invatat minte. Cand se intampla asa ceva, le spun locatarilor sa-si cheme propriul instalator si ce e reparatie pe partea comuna plateste asociatia daca ni se da factura si chitanta, plus ca trebuie sa stim inainte ce repara, cat repara si cum repara .....
Nici vorba de faianta, eventual platiti o parte din reparatia peretelui, aceea care reprezinta refacerea zidului.
Care ar fi motivul pentru care un proprietar desi a suferit o distrugere de bunuri(acea faianta care acopera masca instalatiei) nu trebuie despagubit?.:O
Sau numai pentru ca el este mexican nu merita?.:stunned:
Daca trebuie sa se intervina la coloana de alimentare sau de scurgere verticala, comuna, costurile acestei reparatii se achita de catre asociatie executantului lucrarii si-apoi se repartizeaza pe lista de plata conform legii tuturor proprietarilor.
Dar, din constructie, aceste coloane sunt, de obicei "la vedere" pozate pe langa perete fara a fi necesar sa se sparga peret, faiante..., sau trec printr-un spatiu "gheu" la care se poate umbla foarte usor deoarece sunt acoperite cu carton, rigips sau material plastic usor.
Unii proprietari au acoperit aceste coloane cu faianta (asa cum este si-n discutia de mai sus). Puteau sa o acopere cu aur sau platina pe banii lor.
Ori acest lucru inseamna ca proprietarul a facut o modificare a formei, a schimbat materialul..., iar ceilalti proprietari nu sunt obligati sa-i suporte costurile faiantei respective care poate fi de zece ori mai scumpa decat o placa de rigips sau plastic, asa cum au toate apartamentele din acel bloc chiar din constructie.
De aceea nu i se plateste faianta adusa din Mexic sau Bangladesh si pentru ca ar fi mexican sau bangladeshian.
In exclusivitate;; poate unii sau saturat de mirosurile ce vin de pe gheu acoperit cu carton sau alte materiale usor demontabile, deasemeni poate unii sau saturat tot sa se trezeasca cu un TZURI sau un GHITURAN prin casa din cauza ca constructia a fost prost proiectata. Acel gheu trebuea facut innafara apartamentelor, unde se putea contoriza foarte usor individual. Lucrul acesta il cunosc din experenta proprietarilor de la scara vecina unde prin efort propiu au scos coloana de apa rece pe scara, unde au contorizare individuala si, au obtinut prin Tribunalul IASI Decizie ca distribuitorul sa incheie contracte individuale. In felul acesta nu trebuie sa se mai sparga faianta vecinului ca sa umbli la vreo avarie..
Totul depinde cine coordoneaza o asociatie de proprietari si cat le sclipeste mintea, privind unele masuri de schimbare a unor elemente de constructie sau instalatii. Trebuie sa adptam noutatile in favoarea "omului", si nu invers...:sorry:
Iar in apartamentul proprietate are dreptul asociatia sa hotarasca daca un proprietar pune sau nu pune pe pereti diferite finisaje?. Stiam ca asociatia poate raspunde de holuri,uscatoare,scari etc. toate comune in sensul ca face curatenie, spala pe jos, zugraveste etc. activitati gospodaresti intr-un cuvant.Nici in aceste spatii nu poate hotara o modificare a proprietatii in sensul ca ea hotaraste cine cumpara un uscator de exemplu deci limitele ii sunt restranse.
Unde scrie si cine hotaraste ca proprietarul apartamentului nu are voie sa puna faianta pe masca de la baie ca eu mananc acele hartii scrise cu legi.?.:closedtopic: