avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 696 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... cheltuieli cu reparații coloană apă în bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cheltuieli cu reparații coloană apă în bloc

Bună ziua,

În apartamentul în care stau ( chiriaș, dar nu cred că e relevant pt situația de mai jos ) au apărut , aproximativ acum o lună pete și mucegai pe un perete interior.
Cauza este coloana de apă rece ce trece prin acel perete, coloană ce alimenteaza cu apă 2 vecini de sub mine ( parter + demisol ) și 2 vecini de deasupra.
Fiind perioada Revelionului și nefiind o situație f urgentă, am amânat 2 săptămâni reparația.
Clădirea e veche, aproximativ 100 ani vechime.
Țevile erau din plumb pe vremea aceea.
Astăzi nu prea există mijloacele tehnice pt a cârpi / lipi țevi de plumb.

Trebuie spart peretele, în interiorul apartamentului meu, pt a avea acces la coloana de apă și înlocuită, ulterior reparat zidul / astupată gaura din perete.

Odată spart peretele se scoate toată țeava, ce este se află la nivelul apartamentului meu dar și spre etajele superioare ( nu știu exact cum se procedează cu țeava de la etajele inferioare, aflate sub mine, dar este altă poveste ). A mai fost o avarie identică în urmă cu 4-5 ani și s-a cârpit ce s-a putut cârpi dar mult nu a prea ținut - de aceea și nevoia de a înlocui toată coloana de apă.

Problema ce se pune acum - cheltuielile cu reparația coloanei de apă sunt suportate DOAR de proprietarul apartamentului sau de asociația de locatari ?

Întrebând președinta asociației, am obținut un punct de vedere, ea discutând cu comisia de cenzori a asociației, cum că, defecțiunea ține strict de apartament și cheltuielile cu reparația cad strict în sarcina proprietarului / chiriașului, că așa ar spune legea -:
"iar legea spune că eventualele pierderi cauzate de spargerea țevii ar trebui suportate de apartaemntul la nivelul căruia se află spargerea".

Președinta asociației a fost în apartament anterior, împreună cu un alt membru al asociației, și au văzut problema. Petele de mucegai, datorate apei ce iese din țeava fisurată ( din interiorul peretelui ) sunt la înălțimea de 0.5m - 1- 1.5 și chiar și mai sus, pe perete, în interorul apartamentului meu.

Coloana aceasta de apă eu o văd ca fiind infrastructura blocului, ca și acoperișul, liftul etc. Dacă suport eu ( chiriaș / proprietar ) singur toată reparația ar însemna că, la un moment dat, pot lua țeava din zid și plec, mă mut. Cam absurd, cred..

Întrebare - ce spune legea ?

Vă mulțumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 17:02, 17 Ianuarie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In speta dv este vorba despre instalatia parte comuna,partea verticala ,care reprezinta parte comuna
Conform dispozitii in vigoare=L nr 230/2007,HG nr 1588/2007, asociatia de proprietari detine obligatia sa asigure buna functionare a partii comune de constructii si instalatii din condominiu
Costurile aferente intretinerii si repararii partii comune din condominiu se suporta initial de catre asociatia de proprietari ,care urmeaza sa recupereze costurile prin impunere individuala tuturor proprietarilor -conform cota indiviza
HG nr 1588/2007 art 12 B. Obligaţii:
a) să menţină în bune condiţii proprietatea individuală, apartamentul sau spaţiul cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, pe propria cheltuială. Niciun proprietar nu poate încălca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comună sau individuală al celorlalţi proprietari din condominiu;
Repartizarea cheltuielilor rezultate din întreţinerea, repararea şi exploatarea condominiilor
Art. 32. - (1) Toţi proprietarii au obligaţia să plătească lunar, conform listei de plată a cheltuielilor asociaţiei de proprietari, în avans sau pe baza facturilor emise de furnizori, cota de contribuţie ce le revine la cheltuielile asociaţiei de proprietari, inclusiv cele aferente fondurilor din asociaţia de proprietari.

(3) Niciun proprietar de apartament sau de spaţiu cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă nu va fi exceptat de la obligaţia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renunţării la folosirea unei părţi din proprietatea comună, a abandonării apartamentului sau a spaţiului cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă ori în alte situaţii.
Repartizarea cheltuielilor pe cota-parte indiviză de proprietate
Art. 43. - Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate, în funcţie de suprafaţa utilă a apartamentelor şi a spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, reprezintă cheltuielile efectuate pentru administrarea, întreţinerea, repararea, exploatarea şi, după caz, consolidarea părţilor de construcţii şi instalaţii din condominiu aflate în proprietate comună.
Art. 44. - (1) Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate reprezintă cheltuielile asociaţiei cu privire la proprietatea comună, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrări de întreţinere, service, reparaţii şi, după caz, de consolidare, reabilitare, eficienţă energetică, modernizare la părţile de construcţii şi instalaţii aflate în şi pe proprietatea comună, astfel cum este descrisă în cartea tehnică a construcţiei şi în acordul de asociere: subsolul; conductele de distribuţie şi coloanele instalaţiilor de apă, canalizare, încălzire, energie electrică; casa scării; podul; spălătoria; uscătoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalaţie de pe proprietatea comună; centrala termică proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deşeurilor menajere; structura de rezistenţă; faţadele; acoperişul şi altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociaţiei: salarii sau remuneraţii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curăţenie etc; indemnizaţii acordate membrilor asociaţiei de proprietari ori persoanelor alese: preşedintele, membrii comitetului executiv şi ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau poliţe de asigurări; alte servicii administrative către proprietatea comună.
Ultima modificare: Luni, 16 Ianuarie 2017
ynocentta, utilizator
Legea (230/2007) zice asa:

Art. 3
In sensul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
c) proprietate comuna - toate partile dintr-un condominiu care nu sunt apartamente sau spatii cu alta destinatie decat aceea de locuinta;
d) proprietate comuna aferenta tronsoanelor sau scarilor care nu poate fi delimitata - cel putin o instalatie pe verticala care alimenteaza in comun tronsoane ori scari sau parti de constructie comune tronsoanelor ori scarilor, care nu pot fi definite separat din punct de vedere fizic ca pozitie si suprafata;

Art. 48
(1) Stabilirea si repartizarea sumei care priveste proprietatea comuna ce revine fiecarui proprietar din cadrul condominiului se fac proportional cu cota-parte indiviza din proprietatea comuna.

HG 1588/2007 zice asa:
Art. 44
(1)Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire la proprietatea comuna, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrari de intretinere, service, reparatii si, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficienta energetica, modernizare la partile de constructii si instalatii aflate in si pe proprietatea comuna, astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: subsolul; conductele de distributie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, incalzire, energie electrica; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalatie de pe proprietatea comuna; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deseurilor menajere; structura de rezistenta; fatadele; acoperisul si altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociatiei: salarii sau remuneratii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curatenie etc.; indemnizatii acordate membrilor asociatiei de proprietari ori persoanelor alese: presedintele, membrii comitetului executiv si ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau polite de asigurari; alte servicii administrative catre proprietatea comuna.

Parte comuna se considera teava pana in contorul de apa. Dupa contor incepe proprietatea individuala.
@cyan

Teava comuna este verticala si "T"-ul de racordare, nu si bucata orizontala pana la contor (apometru).
Si ca sa rationam corect, desfaceti apometrul de pe teava orizontala si puneti un dop in acel loc.
Cine va suferi de lipsa de apa? Numai proprietarul apartamentului. Restul vecinilor vor avea apa. Deci teava orizontala intre "T"-u si apometru este proprietate individuala, nu comuna.
@elga50, aveti dreptate!:)

Daca in urma cu cativa ani s-a mai facut o reparatie asemanatoare, acum, as. prop. trebuie sa respecte regula casei, adica daca atunci cheltuielile cu reparatia au fost repartizate la toti proprietarii sau doar la proprietarii de pe coloana respectiva, tot asa trebuie sa se procedeze si in cazul dvs, insa in costul total al reparatiei trebuie sa fie inclus si costurile cu reparatia peretelui... Ca ati hoarat sa inlocuiti toata coloana, este foarte bine. Daca mai tzine blocul, urmatoarea reparatie capitala o sa se faca de catre urmasi prin 2017 !!!
Mult succes!

Alte discuții în legătură

Instalatia verticala apartine partii comune vali m vali m \'\'Instalatia verticala apartine partii comune De la nivelul piesei de legatura din instalatia verticala catre consumatorul individual ,instalatia respectiv ... (vezi toată discuția)
Conducta apa rece-proprietate comuna elena_1234 elena_1234 Buna seara, Spuneti-mi daca conducta de apa rece de la bucatarie este proprietate comuna. Presedintele asociatiei spune ca nu si ca trebuie sa suportam ... (vezi toată discuția)
Coloane de incalzire c0stii c0stii buna ziua stam la un bloc cu 4 etaje la care sistemul de incalzire este cu distributie superioara adica intra caldura in subsol,de acolo urca la etajele ... (vezi toată discuția)