avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 639 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Instalatia verticala apartine partii comune
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Instalatia verticala apartine partii comune

''Instalatia verticala apartine partii comune
De la nivelul piesei de legatura din instalatia verticala catre consumatorul individual ,instalatia respectiv responsabilitatea apartine proprietarului ..''

Ma puteti ajuta cu legea sau HG unde este stipulat faptul ca tevile orizontale sunt ale proprietarului?
Am un proprietar caruia i s-a spart teava care pleca din coloana catre wc lui, portiunea de teava sparta nefiind in apartamentul lui; este chiar langa coloana, dar pe orizontala.
Cel mai recent răspuns: vali m , utilizator 14:24, 14 Martie 2019
Daca aveati un T-eu cu burta la 45° si teava idem, cum faceati, jumi-juma intre proprietar si asociatie?:) Nu conteaza pozitia tevilor fata de sol.

Codul Civil Articolul 649:
Părțile comune
(1) Sunt considerate părți comune, în măsura în care prin lege ori prin act juridic nu se prevede altfel:
c) instalațiile de apă [...] până la punctul de distribuție către părțile aflate în proprietate exclusivă [...]

Daca nu e precizat altfel in statutul asociatiei, ramane valabil articolul citat.
Alta lege nu cunosc sa existe.
ART. 2-legea 196/2018
In sensul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
p) parti comune - partile din cladire si/sau din terenul aferent acesteia care nu sunt proprietati individuale si sunt destinate folosintei tuturor proprietarilor sau unora dintre acestia, precum si alte bunuri care, potrivit legii sau vointei partilor, sunt in folosinta comuna. Partile comune sunt bunuri accesorii in raport cu proprietatile individuale, care constituie bunurile principale. Toate partile comune formeaza obiectul proprietatii comune. Partile comune nu pot fi folosite decat in comun si sunt obiectul unui drept de coproprietate fortata;
q) parti comune aferente tronsoanelor sau scarilor care nu pot fi delimitate - cel putin o instalatie pe verticala care alimenteaza in comun tronsoane ori scari sau parti de constructie comune tronsoanelor ori scarilor, care nu pot fi definite separat din punct de vedere fizic ca pozitie si suprafata;
Banuiesc ca este vorba de o teava vericala ce este intrerupta* din loc in loc de mufe "T" prin care se face alimentarea apartamentelor, nu?
Dupa parerea mea...daca teava se strica, pierde apa, prin locurile unde este mufata teava vericala ce alimenteaza si eilalti locatarii ai tronsonului-ea trebuie reparata de asociatie, deserveste o parte din instalatia comuna.
Daca teava este stricata, pierde apa, la nivelul partii orizontale, unde se mufeaza teava apartamentului (partea de instalatie ce deserveste un apartament) ea trebuie remediata de/pe cheltuiala beneficiarului, proprietarului de apartament.
Acea parte de conducta este destinata doar unui proprietar.
Ultima modificare: Joi, 14 Martie 2019
Ionut.ion, utilizator
Multumesc .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cheltuieli cu reparații coloană apă în bloc adrianfltm adrianfltm Bună ziua, În apartamentul în care stau ( chiriaș, dar nu cred că e relevant pt situația de mai jos ) au apărut , aproximativ acum o lună pete și ... (vezi toată discuția)
Avarie coloana apa narcisdaniel narcisdaniel daca conducta de apa a blocului se crapa, eu am tavanul ud si trebuie sa sparg la vecinul de sus, cine plateste daca teava este sparta la nivelul ... (vezi toată discuția)
Coloane de incalzire c0stii c0stii buna ziua stam la un bloc cu 4 etaje la care sistemul de incalzire este cu distributie superioara adica intra caldura in subsol,de acolo urca la etajele ... (vezi toată discuția)