avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 631 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reparatii parti comune la bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reparatii parti comune la bloc

La solcitarea administratiei de bloc s-a efectuat o reparatie la o teava de apa pluviala care trece prin ap. meu. Aceasta teava a fost mascata de un gheu de rigips(mascata de fostul proprietar - nu din constructie). Dupa terminarea lucrarii administratorul blocului mi-a spus ca restul reparatiilor ma privesc - adica refacerea acelui perete de rigips - deoarece nu este din constructie.
Va rog sa-mi spuneti in care lege este prevazut ce se plateste si ce nu la o astfel de reparatie. Daca se lucra la una din bai eram obligat sa pun faianta din nou pe banii mei? Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Dacos , utilizator 21:08, 19 Iunie 2017
Asociatia are obligatia sa repare partile comune, nu si zugravirea apartamentelor, tevile de apa pluviala trec in mod normal prin camara sau debara si nu sunt mascate, cred ca vechiul proprietar a demolat debaraua si a mascat teava pluviala in peretele de rigips.
Asociatia nu va poate repara peretele de rigips deoarece este lucrare individuala, alta decat cea din constructia initiala a apartamentului.
Andrei177 a scris:

Va rog sa-mi spuneti in care lege este prevazut ce se plateste si ce nu la o astfel de reparatie.


Dupa cum am scris in prima postare ma intereseaza LEGEA care prevede aceste lucruri, nu pareri pro si contra.... cu alea e plina debaraua (aia demolata).

Elga50 - sa inteleg ca dupa logica Dvs. toti am trebui sa stam in apartamente nemodernizate, lasate cum le-au predat tovarasii ?? iar daca investim in ele e pe propria raspundere - asociatia poate sa faca ce vrea ca nu-i priveste cine cat si cum a investit - eu mai platesc si acum ratele de la achizitie si renovare, dar si asta ma priveste doar pe mine
Ultima modificare: Marți, 13 Mai 2014
Andrei177, utilizator
Ne scuzati, credeam ca sunt suficiente sfaturile din debaraua demolata.
LEGEA 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari
Articolul 14 Proprietarul este obligat sa mentina proprietatea sa individuala, apartament sau spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta, in stare buna, pe propria cheltuiala . Nici un proprietar nu poate incalca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comuna sau individuala a celorlalti proprietari din condominiu.


Si atentie, daca acolo a fost debara s-ar putea sa va puna sa aduceti apartamentul la starea initiala!!
Andrei177 a scris:



Va rog sa-mi spuneti in care lege este prevazut ce se plateste si ce nu la o astfel de reparatie.
Daca se lucra la una din bai eram obligat sa pun faianta din nou pe banii mei?
.


1-Legea care guverneaza infiintarea,organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari prevede norme generale si nu solutionarea distincta a tuturor situatiilor cu care se pot confrunta proprietarii in imobilele de locuit in comun
HG nr 1588/2007 care este norma de aplicare a L nr 230/2007 prevede
CAPITOLUL III

SECTIUNEA 1
Repartizarea cheltuielilor rezultate din intretinerea, repararea si exploatarea condominiilor

Art. 32. - (1) Toti proprietarii au obligatia sa plateasca lunar, conform listei de plata a cheltuielilor asociatiei de proprietari, in avans sau pe baza facturilor emise de furnizori, cota de contributie ce le revine la cheltuielile asociatiei de proprietari, inclusiv cele aferente fondurilor din asociatia de proprietari.

(3) Niciun proprietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta nu va fi exceptat de la obligatia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renuntarii la folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta ori in alte situatii
SECTIUNEA a 4-a
Repartizarea cheltuielilor pe cota-parte indiviza de proprietate

Art. 43. - Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate, in functie de suprafata utila a apartamentelor si a spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta, reprezinta cheltuielile efectuate pentru administrarea, intretinerea, repararea, exploatarea si, dupa caz, consolidarea partilor de constructii si instalatii din condominiu aflate in proprietate comuna.

Art. 44. - (1) Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire la proprietatea comuna, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrari de intretinere, service, reparatii si, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficienta energetica, modernizare la partile de constructii si instalatii aflate in si pe proprietatea comuna, astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: subsolul; conductele de distributie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, incalzire, energie electrica; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalatie de pe proprietatea comuna; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deseurilor menajere; structura de rezistenta; fatadele; acoperisul si altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociatiei: salarii sau remuneratii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curatenie etc.; indemnizatii acordate membrilor asociatiei de proprietari ori persoanelor alese: presedintele, membrii comitetului executiv si ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau polite de asigurari; alte servicii administrative catre proprietatea comuna..

2-Daca se lucra la una dintre bai,da ,dv in calitate de proprietar aveti obligatia sa va refaceti finisajul la nivelul pretentiilor si cu materialele pe care le doriti
Nu exista norma in vigoare care sa oblige asociatia de proprietari ca dupa executarea de reparatii la parti comune instalatii si constructii sa asigure refacerea finisajelor interioare cu gresie faianta ,etc

Alte discuții în legătură

Avarie conducta pluviala monicameleru monicameleru Intr-un apartament teava pluviala este mascata intr-un perete de rigips.Din cauza temperaturilor mai ridicate o mare cantitate de apa s-a topit si peretele ... (vezi toată discuția)
Cine achita daunele din apartamentele locatarilor? nofret nofret Daca se sparge teava de apa rece ori calda din peretele de la baie, stiu ca eventualele costuri pentru inlocuirea acesteia revine administratiei de ... (vezi toată discuția)
Conducta de scurgere a apei menajere din baie este bun comun ? theodora_58 theodora_58 Buna ziua, Locuiesc la etajul 3 intr-un apartament proprietate. Cand se foloseste apa la wc-ul si lavoarul de la etajul superior in mascarea din baia mea si ... (vezi toată discuția)