avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 605 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Avarie conducta pluviala
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Avarie conducta pluviala

Intr-un apartament teava pluviala este mascata intr-un perete de rigips.Din cauza temperaturilor mai ridicate o mare cantitate de apa s-a topit si peretele s-a udat brusc, firma angajata de asociatia de proprietari s-a deplasat la apartament in incercarea de a repare defectiunea .Intr-un bloc cu 10 etaje la etajul 4 peretele cu teava pluviala s-a udat.La apartamentul respectiv din peretele de rigips proprietarul nu a fost de acord decat sa taie un patrat in partea de sus a pluvilalei nepermitand sa se dea jos peretele de rigips si solicita asociatiei de proprietari adresa din care asociatia de proprietari sa precizeze din ce cauza s-a produs prejudiciul pentru societatea de asigurari. Proprietarul doreste ca asociatia sa ii inlocuiasca teva sa ii repare pe cheltuiala asociatiei tot inclusiv peretele si atunci lasa si fima angajata sa se apuce de lucru. Ma intereseaza cine raspunde in fata legii pentru ce s-a intamplat? Cum poate sa ii elibereze asociatia de proprietari adresa daca nu cunoaste cauza pentru care peretele s-a udat?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 21:40, 15 Februarie 2014
Trebuie facuta o "expertiza" de catre o firma de specialitate care sa constate ce anume s-a intamplat si sa constate acestia, ca specialisti, care este cauza, eliberand asociatiei o dovada in acest sens, care poate fi considerata si "proba"! Ulterior, apreciez ca i se poate elibera de catre asociatie o dovada si locatarului de la etj. 4, pentru asigurari!
Dar, la prima vedere, se pare ca "vina" o poarta vremea...chiar dvs. spuneti ca o cantitate de zapada mare s-a topit.........si, in aceasta situatie, defectiunea fiind la o parte comuna a condominiului (teava pluviala), aparent raspunde asociatia de proprietari si pentru constatarea de catre firma specializata si pentru inlocuirea tevii pluviale; pentru repararea prejudiciului in apartamentul de la et. 4, in mod normal, domnul de la etj. 4 avand asigurare, plateste asiguratorul acestuia, care, ulterior se poate indrepta cu o actiune in regres contra asociatiei (care in final ea trebuie sa plateasca!); sau mai simplu: nu i se mai da dovada domnului de la etj. 4 pentru firma de asigurari si plateste de prima data asociatia (care, fiind parte comuna, aceasta trebuie sa plateasca in final!!).
Initial teava pluviala nu era acoperita de peretele de rigips.
Proprietarul a modificat aceasta portiune.

Asociatia trebuie sa repare teava pluviala, fiind proprietate comuna, dar nu are de ce sa-i repare peretele montat de proprietar prin modificarea apartamentului.

Proprietarul este obligat sa permita accesul in apartament pentru reparatia proprietatii comune.
Iata ce scrie in Legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari:
Art. 11
..........
(2) Proprietarul nu poate schimba aspectul sau destinatia proprietatii comune fara a obtine mai intai acceptul din partea asociatiei de proprietari
............
Art. 15. - Cu un preaviz de 5 zile, proprietarul este obligat sa accepte accesul in apartamentul sau in spatiul sau al unui delegat al asociatiei, atunci cand este necesar sa se inspecteze, sa se repare ori sa se inlocuiasca elemente din proprietatea comuna, la care se poate avea acces numai din respectivul apartament sau spatiu. Fac exceptie cazurile de urgenta, cand accesul se poate face fara preaviz.

Asociatia este obligata sa repare/inlocuiasca portiunea de teava sparta si sa readuca peretele la faza initiala dupa interventie ( daca peretele a fost de caramida, iar acum este de rigips, avantaj asociatie ), zugravit, vopsit, etc.
Asigurati-l, in scris, ca asociatia va suporta cv lucrare doar pentru zona afectata, zona prin care s-a avut acces la lucrare si folositi si acel preaviz de 5 zile.
In caz ca refuza colaborarea asociatiei cu ofertele respective, lasati sa va dea in judeca, el sau asiguratorul, dar obtineti de la el un document din care sa rezulte acest aspect.
Peretele de rigips este de fapt o masca pe care o monteaza multi proprietari pentru a ascunde pluviala, asa ca asociatia nu are ce sa vopseasca sau sa inlocuiasca in afara coloanei propriu zise.
Asociatia este obligata sa repare/inlocuiasca portiunea de teava sparta si sa readuca peretele la faza initiala dupa interventie ( daca peretele a fost de caramida, iar acum este de rigips, avantaj asociatie ), zugravit, vopsit, etc.


EXCLUS, asociatia NU este obligata sa repare nimic, asociatia trebuia sa astepte sa aduca proprietarul pluviala la starea initiala, dupa care sa intervina!!!!
NU asociatia a facut peretele de rigips si nici nu a ascuns constructorul pluviala.

Alte discuții în legătură

Reparatie teava pluviala Roxana Gabriela Roxana Gabriela Buna ziua. Am mare nevoie de o parere avizata asupra urmatoarei probleme: acum 3 ani m-am mutat intr-un apartament care are teava pluviala complet ... (vezi toată discuția)
Reparatii parti comune la bloc Andrei177 Andrei177 La solcitarea administratiei de bloc s-a efectuat o reparatie la o teava de apa pluviala care trece prin ap. meu. Aceasta teava a fost mascata de un gheu de ... (vezi toată discuția)
Apa pluviala irinoaia irinoaia BUNA SEARA! In scara noastra este urmatoare situatie;Un vecin de la parter a anuntat presedintele ca peretele ii este ud in holul de intrare in apartament ,mai ... (vezi toată discuția)