avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1108 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Buna seara,
Mama mea ,ramasa de curand vaduva,in cat timp si in ce conditii ar trebui sa faca succesiunea pentru locuinta in care a trait alaturi de tata(proprietate comuna a celor doi) Ca sa nu existe nici o teama pentru dansa,dupa cate stiu, trebuie sa semnez o renuntare. Problema este ca am si un frate,care este de mult plecat din tara, nu-i cunoastem adresa si foarte rar ne contacteaza telefonic.Si are numai cetatenie romana..Cum putem rolva problema si, daca se poate, sa ne spuneti si pasii ce se urmeaza pentru succesiune.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Elidor , utilizator 11:52, 1 Iulie 2011
Buna seara,

Nu exista un termen pentru inceperea procedurii de succesiune dar daca nu este facuta in termen de 2 ani va trebuii sa platiti impozit in valoare de 1%.

Art. 771 - Codul Fiscal 2003
(3) Pentru transmisiunea dreptului de proprietate si a dezmembramintelor acestuia cu titlul de mostenire nu se datoreaza impozitul prevazut la alin. (1), daca succesiunea este dezbatuta si finalizata în termen de 2 ani de la data decesului autorului succesiunii. În cazul nefinalizarii procedurii succesorale în termenul prevazut mai sus, mostenitorii datoreaza un impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale.

Mama dumneavoastra sa mearga la notar si sa accepte mostenirea (de preferat sub beneficiu de inventar), dumneavoastra puteti renunta la mostenire la fel prin declaratie la notar. Daca fratele dvs nu accepta la notar mostenirea in termen de 6 luni de la deces devine strain de succesiune si nu mai are nici un drept.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Iunie 2011
ContSters98245, utilizator
Nu va recomand sa renuntati, daca mai exista un mostenitor. Practic ii mariti lui cota, nu o linistiti pe mama. Ea are 1/2 ca bun comun, cealalta 1/2 intra in masa succesorala, care se imparte intre copii ( 3/4, indiferent de nr lor) si mama 1/4.
Mergeti dvs. si mama la un notar si dati declaratii de acceptare a succesiunii, in termen de 6 luni. Apoi, in termen de 2 ani e recomandat sa dezbateti succesiunea, sa nu platiti impozit. Din pacate, daca nu tineti legatura cu fratele, va trebui sa apelati la instanta, sa il citati prin mica publicitate. Slabe sanse sa il scoateti strain de succesiune.
adutescu a scris:

Nu va recomand sa renuntati, daca mai exista un mostenitor. Practic ii mariti lui cota, nu o linistiti pe mama. Ea are 1/2 ca bun comun, cealalta 1/2 intra in masa succesorala, care se imparte intre copii ( 3/4, indiferent de nr lor) si mama 1/4.
Mergeti dvs. si mama la un notar si dati declaratii de acceptare a succesiunii, in termen de 6 luni. Apoi, in termen de 2 ani e recomandat sa dezbateti succesiunea, sa nu platiti impozit. Din pacate, daca nu tineti legatura cu fratele, va trebui sa apelati la instanta, sa il citati prin mica publicitate. Slabe sanse sa il scoateti strain de succesiune.

Raspuns impecabil =D> si va recomand sa urmati sfatul doamnei!!!
Daca fratele nu a acceptat tacit( prin participare la inmormantare spre exemplu) sau expres( prin declaratie data la notar in cele 6 luni de la deces) , in urma unei actiuni in instanta, poate fi declarat strain de mostenire.Dvs. renuntati si ii ramane mamei tot.Pasii sunt: notar, instanta si din nou notar.
Multumesc tuturor moderatorilor pentru consiliere, de la fiecare am informatii utile.
Nu am in minte sa-l vaduvesc in vreun fel pe fratele meu, dar nu stiu cum ar putea sa dea declaratie notariala acolo unde se afla(?), neavand drepturi civile(acolo). :bow:

Alte discuții în legătură

Imputernicire pentru reprezentare la succesiune luana1976 luana1976 Stimati Domni, tatal meu a decedat acum citeva zile in Bucuresti. Parintii mei sint divortati din 1998, iar la casa nu a fost efectuat ... (vezi toată discuția)
Renuntarea expresa la succesiune este necesara daca exista testament? Valentinat22 Valentinat22 Este necesara declaratia de renuntare expresa la o mostenie in cazul in care exista testament legal in favoarea unei alte persoane, in situatia in care partea ... (vezi toată discuția)
Renuntare succesiune dandin dandin mama si fratele meu vor sa renunte la succesiunea dupa tatal nostru in favoarea mea.fratele este stabilit in germania si din cauza pandemiei nu poate sa revina ... (vezi toată discuția)