avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1176 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Renuntarea expresa la succesiune este necesara daca ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Renuntarea expresa la succesiune este necesara daca exista testament?

Este necesara declaratia de renuntare expresa la o mostenie in cazul in care exista testament legal in favoarea unei alte persoane, in situatia in care partea exclusa din testament nu are pretentii?
In urma decesului mamei mele acum un an, am initiat procedura de succesiune in conditiile in care fratele meu nu are pretentii la partea care i se cuvine si testamentul arata foarte clar ca dorinta mamei a fost ca eu sa fiu singura mostenitoare. Notarul ne cere acum declaratie expresa de renuntare la mostenire a fratelui meu, ceea ce e destul de complicat deoarece si eu si el locuim in strainatate, departe de consulatul sau ambasada romana. Intrebarea mea este daca aceasta declaratie este absolut necesara in aceste conditii., si daca da, este acceptabila o declaratie pe propria raspundere la un notar sau avocat local din tara in care traieste fratele meu care sa fie apoi tradusa si legalizata in romana? Va multumesc!
Da, este neapărat necesara.
Fratele dvs, în calitate de descendent, este moștenitor rezervatar (adica are dreptul la o cota parte din mostenirea mamei, împotriva voinței acesteia, manifestata prin testament)
Asta presupune ca legea ii acorda fratelui dvs posibilitatea de a solicita reductiunea testamentului pentru încălcarea rezervei succesorale.
Dacă testatorul (mama dvs) are descendenți și a lăsat și testament, trebuie sa fie prezenți cu toții, pentru a-si exprima opțiunea succesorala. Fie în sensul de a solicita reductiunea testamentului, fie în sensul renunțării.
Mai exact: notarul nu poate finaliza procedura succesorala fără sa ii "întrebe de sănătate" pe toți descendenții și fără sa aibă din partea acestora fie o declarație de acceptare a moștenirii, fie o declarație de renunțare.
Dacă fratele dvs nu are pretenții la succesiune, poate renunța la succesiunea mamei.
Declarația de renunțare se încheie în mod obligatoriu în forma autentica notariala.
Cum procedura autentificării nu exista în toată tarile, fiind sisteme de drept diferite, declarația de renunțare nu poate fi data decât la Ambasada/Consulat sau la un notar din România.
Avocații nu au competenta de a autentifica documente, iar declarațiile de la notari străini nu sunt acceptate.
Ultima modificare: Vineri, 18 Martie 2022
raluk0207, utilizator
@raluk0207 Va multumesc foarte mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament autentic - potential mostenitor in strainatate misupatrik misupatrik Va salut! Imi puteti spune va rog ce se intimpla daca sotia are testament (teren) de la tatal ei, iar sora ei locuieste in strainatate. Nu este vorba sa nu ... (vezi toată discuția)
Moștenire. rrobi rrobi Bună ziua !Am un testament lăsat de către mama mea în care stipulează că îmi lasă toate bunurile imobile prezente și viitoare ,iar fratelui meu ... (vezi toată discuția)
Testament Tibu Tibu Buna mama mea inainte de a muri mia facut testament ca mostenitor direct pe mine intrebarea mea e un frate poate ataca testamentu facut in fata unui notar? ... (vezi toată discuția)