avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 817 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Moștenire.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Moștenire.

Bună ziua !Am un testament lăsat de către mama mea în care stipulează că îmi lasă toate bunurile imobile prezente și viitoare ,iar fratelui meu i-a asigurat rezerva . Mama mea a avut un apartament în care a locuit nu demult,apartament pe care i-a făcut contract de vânzare cumpărare fratelui meu ,care ulterior l-a vândut și a luat toată suma neîmpărțind-o cu mine,eu fiind de acord.Menționez că mama,a decedat în urmă cu o lună. Mai are un teren intravilan pe care a zis că îl lasă mie . Am fost la notar,cu actele, iar acesta mi-a zis că trebuie ca fratele meu să dea o declarație la notar că renunță la terenul respectiv,pentru că altfel nu se poate face succesiunea.
Ulterior m-am interesat la un alt notar și mi-a indicat ca pe acel testament să fie pusă o rezoluție de către notarul care l-a întocmit, precum că acest testament nu este revocat . Am fost la el și am aflat cu stupoare,că testamentara(mama mea)l-a revocat din 2008 fără să fiu anunțată .Acel notar a trimis o înștiințare pe care a trecut o adresă unde am avut casa și nu pe adresa mea actuală unde locuiesc ,astfel că Poșta a trimis-o inapoi notarului.Mă face să cred că fratele meu a făcut totul din intenție pe ascuns să nu fiu anunțată în complicitate.De aceea mă simt foarte ofensată de gestul fratelui meu!
V-aș ruga să mă lămuriți despre situația prezentată mai sus și ce trebiue să fac dacă mai este posibil așa ceva?!
Vă mulțumesc anticipat! Cu stimă!
Cel mai recent răspuns: ContSters103772 , utilizator 14:13, 16 Septembrie 2011
In primul rand dvs ca legatar cu titlu universal, caci v a lasat toate bunurile imobile in acel testament, nu trbuia sa fiti anuntata de revocarea lui. Testatorul, adica mama dvs putea revoca testamentul sau orice alta dispozitie testamentara pana in ultima clipa a vietii dansei.
Daca testamentul a fost revocat inseamna ca veti dezbate succesiunea legala, nu testamentara.
Astfel ca bunurile care au ramas la decesul mamei dvs se impart 1/2 si 1/2 intre dvs si fratele dvs. Deschideti succesiunea dupa mama dvs prezentati va cu actele la notar si ... vi se va elibera certificat de mostenitor.
Daca aveti suspiciunea ca fratele dvs ar avea ceva ocult, pana in 6 luni faceti acceptare expresa a mostenire la notar ca sa nu fiti decazuta din dr de optiune succesorala sau daca stati in casa mamei dvs inseamna ca ati acceptat tacit succesiunea si numai este nevoie de declaratie.
Ultima modificare: Vineri, 16 Septembrie 2011
ContSters141818, utilizator
Terenul va trebui sa-l impartiti cu fratele dvs. in cote egale.
Cat priveste apartamentul, puteti incerca o actiune in simulatie prin care sa dovediti ca vanzarea catre fratele dvs a fost de fapt o donatie deghizata si sa cereti reductiunea acestei donatii in limita rezervei succesorale

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament . rrobi rrobi Bună ziua !Am un testament lăsat de către mama mea în care stipulează că îmi lasă toate bunurile imobile prezente și viitoare ,iar fratelui meu ... (vezi toată discuția)
Mostenire diana1968 diana1968 buna ziua, Am urmatoarea situatie. Mamei mele i s-a eliberat un titlu de proprietate pe o suprafata de teren de pe urma tatalui ei decedat in 1956.In urma cu ... (vezi toată discuția)
Succesiune cu testament- sustragere de bunuri succesorale danicka danicka Va prezint urmatoarea situatie: In 2008 am deschis succesiunea si am impartit bunurile tatalui decedat. Mama, fratele, si eu am obtinut certificate de ... (vezi toată discuția)