avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... renuntare succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

renuntare succesiune

mama si fratele meu vor sa renunte la succesiunea dupa tatal nostru in favoarea mea.fratele este stabilit in germania si din cauza pandemiei nu poate sa revina in romania.locuieste departe de consulat si vrea sa faca o declaratie( ca un testament) prin care sa notifice renuntarea la mostenirea care i se cuvine. acest acte este acceptat la dezbatere succesiunii?
Nu.
În legislația romana, nu există renunțare in "favoarea " cuiva.
Renuntarea este pură și simpla. Partea renuntatorului se va împărți în mod egal între ceilalți moștenitori acceptanti.
Dacă fratele dvs dorește să renunțe, acest lucru este posibil numai printr-o declarație data la Ambasada sau la Consulat.
Renuntarea la mostenire trebuie facuta sub forma unei declaratii data in fata unui notar sau, in cazul unei persoane care locuieste in strainatate, declaratia de renuntare trebuie incheiata in mod obligatoriu, la ambasata sau consulatul Romaniei din tara respectiva, altfel nu este valabila.

Prin urmarea, mama dvs. trebuie sa dea o declaratie de renuntare la mostenire la notar iar fratele, la consulat sau ambasada.

Renuntarea la mostenire nu poate fi facuta in favoarea unui anumit mostenitor si in situatia in care mai exista si alti mostenitori, daca mama si fratele dvs. renunta la cotele lor de mostenire, acestea se va imparti intre toti mostenitorii acceptanti.

Daca nu exista si alti mostenitori, mama si fratele dvs. pot renunta la mostenire fara probleme, intrucat cotele lor de mosenire va vor reveni dvs.
Ultima modificare: Marți, 5 Mai 2020
Cabinet Avocat - Ciurea Cristina, Avocat
Buna seara,
Fratele poate sa dea o declaratie de renuntare la orice notar din Germania si dupa ce o apostileaza sa v-o trimite prin posta1
Cu originalul mergeti la un traducator autorizat si v-o traduce apoi mergeti la notar si dezbateti succesiunea.
Renuntarea se face fara a se mentiona ca se renunta in favoarea cuiva.
Renuntarea este renuntare sau nu este, in dreptul romanesc ne existand renuntare in favoarea cuiva.
Oricum, puteti astepta pana dupa 15 mai si poate vine in Romania si mergeti toti 3 la notar!
Ultima modificare: Marți, 5 Mai 2020
Gabriel Klein Kiritescu, utilizator
Pentru a fi valabila, renuntarea la mostenire trebuie data la consulat sau la ambasada,

in acest sens, art. 1120 alin. 2 din Codul civil prevede ca:

" Declaraţia de renunţare se face în formă autentică la orice notar public sau, după caz, la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României, în condiţiile şi limitele prevăzute de lege."



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua,numele meu este adrian si asi dori sa ma lamuriti intr-o ... palade adrian palade adrian Buna ziua,numele meu este Adrian si asi dori sa ma lamuriti intr-o problema daca se poate.Este vorba despre o mostenire in urma unui deces.Suntem doi ... (vezi toată discuția)
Succesiune ContSters116232 ContSters116232 Buna seara, Mama mea a fost casatorita din 2008 pana anul acesta cu un domn, pana in ziua in care a trecut in nefiinta. Noi suntem trei frati, iar mama ... (vezi toată discuția)
Renuntare certificate mostenitor din 1987 dupa moartea tatalui so renuntare la succesiune say neacceptare a mostenirii dupa moartea mamei 1994(succesiune nedeschisa) Geta Nedelea Geta Nedelea Ma numesc Geta In 1987 am obtinut certificate de mostenitor EU,mama si fratele. In 1994 mama a murit si nu am deschis Inca succesiunea. Sunt in Canada si nu ... (vezi toată discuția)