avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1441 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Buna seara,

Mama mea a fost casatorita din 2008 pana anul acesta cu un domn, pana in ziua in care a trecut in nefiinta.

Noi suntem trei frati, iar mama avea dinainte de casatoria cu domnul respectiv un apartament in proprietate.

Intrebarea mea este urmatoarea?

Cui ramane acest apartament? La copii sau are si domnul respectiv drept la mostenire in caz de deces chiar daca nu a contribuit la acest ap.?

La succesiune tot timpul persoanele care mostenesc trebuiesc prezente fizic sau se poate renunta la mostenire si printr-o procura la notar in favoarea altui frate?

Multumesc anticipat de raspuns!

Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 08:21, 2 Septembrie 2017
Sotul supravietuitor va avea o cota de 1/4 iar copiii restul de 3/4.
Mostenitorii trebuie sa se prezinte fizic, daca unul renunta atunci renunta la tot dar nu poate indica in favoarea cui renunta deoarece se imparte in mod egal la restul de mostenitori. Mai bine accepta mostenirea si apoi doneaza cui doreste.
Multumesc mult de raspuns!
Avand in vedere ca bunul respectiv a fost dobandit inaintea casatoriei , sotul nu va participa la masa succesorala deschisa pentru acest bun dar va participa la alte bunuri care au fost dobandite in timpul casatoriei . Dreptul de opţiune ( acceptarea sau renuntarea la moştenire) trebuie exercitat in termen de 1 (un) an de la data deschiderii succesiunii si nu poate fi renuntata in favoarea cuiva .
Pai deci nu are sotul drept la apartament in acest caz sa inteleg? Cineva a dat un cu totul alt raspuns mai sus.
Raspunsul corect este al lui @Iulix_73. Am dat un raspuns eronat.
Acum mai conteaza daca apartamentul a fost obtinut ca bun propriu, cand era necasatorita.

Alte discuții în legătură

Renuntare la succesiune Danyella_tm Danyella_tm Buna ziua, Tatal decedat, mama in viata, 3 copii ( fiecare casatorit ). Stiu ca legea prevede ca sotul supravietuitor sa mosteneasca 1/4, iar restul sa se ... (vezi toată discuția)
Succesiune soți Adi. M. P. Adi. M. P. Bună ziua. Care sunt drepturile de succesiune ale intre soți. În cazul nostru : sotul are doi copii din căsătorii anterioare. Deține o casa cumarata pe ... (vezi toată discuția)
Succesiune mama vitrega rotarualin rotarualin BUNA ZIUA VA ROG SA MA AJUTATI IN LEGATURA CU O PROBLEMA LEGATA DE SUCCESIUNE (dupa tata ) CU MAMA MEA VITEGA Tatal meu a murit, in urma lui a ramas: ... (vezi toată discuția)