avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1426 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Renuntare la succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Renuntare la succesiune

Buna ziua,

Tatal decedat, mama in viata, 3 copii ( fiecare casatorit ). Stiu ca legea prevede ca sotul supravietuitor sa mosteneasca 1/4, iar restul sa se imparta la copii, in mod egal.
Exista totusi vreo sansa sa se poata pune in aplicare una din situatiile de mai jos :
1. Copiii sa renunte la partea lor in favoarea mamei, urmand ca ea sa lase ( in viitor ) prin mostenire aceluia care o va intretine / sau cui doreste ?
2. Doi dintre copii sa cedeze partea celui de al 3-lea ( acesta fiind singurul care o ajuta fizic si financiar pe mama ) ?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Ionut.ion , utilizator 15:15, 5 Martie 2019
Buna ziua,
Sotul supravietuitor mosteneste 1/4 din averea sotului decedat dar are si partea sa de jumatate de mostenire, daca aceste bunuri au fost dobandite in timpul casatoriei.
Spre ex. Au un apartament cumparat in timpul casatoriei. Sotul supravietuitor are jumatea sa de apartament plus 1/4 din partea sotului decedat, restu 3/4 se va imparte intre copii.
!. Se poate
2. Se poate. La dezbaterea succesiuni pot declara asta in fata notaului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casa parintilor Ghinda02 Ghinda02 Daca apartamentul in care locuiesc este al parintilor mei, luat dupa Revolutie, pe numele amandorura voi mostenii vreun procentaj dupa moartea unuia din ... (vezi toată discuția)
Succesiune - excludere sot supravietuitor de la partea sotiei decedate tiberiu_b tiberiu_b Buna seara, Caz concret: sot + sotie, 1 copil si un apartament dobandit de cei doi soti in timpul casatoriei sotia a decedat... jumatatea din ... (vezi toată discuția)
Mostenirea copiilor nelegitimi Elena59 Elena59 Buna ziua! Spuneti-mi, va rog, care este cota mostenirii legale pe care sotul supravietuitor o primeste dupa decesul sotiei(celuilalt sot)? Situatia (speta) ... (vezi toată discuția)