avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1921 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Venituri nete luate in calcul pentru calculul pensiei ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Venituri nete luate in calcul pentru calculul pensiei alimentare

In cazul unei pensii alimentare ca procent din veniturile nete realizate, se iau in calcul Concediile Medicale, primele de Craciun/Paste, primele de vacanta, primele de merit? Se iau in calcul veniturile constante, lunare sau si cele speciale sau nepermanente? Ce legi/coduri stau la baza definirii acestor venituri nete?

LE. Am vazut si raspunsul "La stabilirea pensiei de intretinere se iau in calcul toate veniturile cu caracter permanent. Dividentele sunt venituri, dar nu au caracter permanent." din topicul www.avocatnet.ro/content/for...

Problema este ca firma la care lucrez mi-a oprit abuziv si aiurea pe stat sume si vreau sa incerc intai amiabil sa rezolv problema prezentand exact legile care se aplica, apoi sa apelez la Justitie.
Ultima modificare: Luni, 28 Iulie 2008
hbogdanus, utilizator
Cel mai recent răspuns: sorin2008 , utilizator 18:45, 19 Octombrie 2010
Primele nu au caracter permanent, prin urmare le nu pot fi luate in calcul la stabilirea pensiei de intretinere.
Veniturile cu caracter permanent sunt veniturile realizate in fiecare luna, de exemplu salariul la care se adauga sporurile la salariu.
Se iau in calcul veniturile constante, fara prime, dividente etc.
Va multumesc pentru raspunsuri si amabilitatea Dvs. Totusi, departamentul Resurse Umane al firmei la care lucrez imi opreste procentul pentru pensie si din aceste sume, si, in plus, mi-au oprit si din indemnizatia de CM, lucru total impotriva ilegal. Trecand peste faptul ca un inginer IT trebuie sa corecteze angajatele HR, cum pot face astfel incat sa le arat ca au gresit si sa cer recuperarea sumelor incorect retinute?
Ultima modificare: Marți, 29 Iulie 2008
hbogdanus, utilizator
Art.94 alin.3 C.fam. stabileste un plafon maxim pana la care poate fi acordata pensia de intretinere in functie de numarul copiilor. Pensia de intretinere este stabilita in cote procentuale din castigul din munca al debitorului. Prin castig din munca se intelege venitul net.
Fostul Tribunal Suprem a decis ca la stabilirea cuantumului pensiei de intretinere datorata copiilor trebuie sa se tina seama de veniturile cu caracter de continuitate realizate de parintele obligat la plata (dec.civ.nr.2047/1979).

Depuneti o cerere la conducerea societatii unde lucrati si explicati-le greselile cu privire la sumele din care se retine pensia de intretinere.
in caz contrar, va puteti adresa instantei de judecata pentru recuperarea sumelor incorect retinute.
Notificati Societatea ,in scris cu privire la aceste retineri , cu mentiunea ca daca nu remediaza greseala, ii dati in judecata. Notificarea o depuneti mai bine prin oficiul postal, cu confirmare de primire si continut declarativ, adica veti completa in plus doua fise de inventar, in care treceti actul depus in plic- notificare privind retinerile pe statul de plata, asa sa si scrieti, deoarece s-au intamplat cazuri in care firma nu a recunoscut ce continea plicul trimis si a spus ca a fost trimis un plic gol, iar partea nu a putut dovedi ce a fost in plic. Confirmarea de primire, atesta ca a ridicat un plic trimis de d-str., nu si continutul plicului.
Daca nu va remediaza situatia, formulati contestatie la poprire, in termen de 15 zile de la poprire , depuneti si notificarea si chemati in judecata Societatea, prin director...Succes!

Alte discuții în legătură

La pensia alimentara cristioanabac12 cristioanabac12 nu se calculeaza norma de hrana si sporurile care nu sunt permanente,de ce? pe ce baza legislativa?multumesc mult! (vezi toată discuția)
Urgent!!! calcul pensie de intretinere angajat mai ContSters332562 ContSters332562 Lucrez in MAI. Pentru stabilirea pensiei alimentare pentru un minor se poate lua in calcul pe langa salariu...si sporurile + premiile pe ultimele 6 luni? ... (vezi toată discuția)
Calcul pensie de intretinere cris_deo cris_deo Cum procedeaza instanta cand calculeaza o pensie de intretinere de 1/3 din salariu. se calculeaza : salariul net, brut sau salariul de baza? (vezi toată discuția)