adutescu a scris:
Doar dupa ce dosarul este trimis in instanta si veti avea calitatea de inculpat, pana atunci nu aveti acces la dosar.
E posibil sa se extinda actiunea penala si impotriva dvs, doar ca mai trebuie sa existe si probe, nu merge doar pe declaratia invinuitului initial.
Daca primiti vreo chemare in calitate de invinuit/inculpat sau citatie de la instanta, angajati-va urgent avocat.
Are acces la dosar ,la terminarea urmaririi penale.Daca procurorul pune in miscare actiunea penala in cursul urmaririi penale,potrivit art.234-235 cpp,utilizatorul devine inculpat.
Procedura prezentarii materialului de urmarire penala
Art. 250: Prezentarea materialului
(1) Dupa punerea in miscare a actiunii penale, daca au fost efectuate toate actele de urmarire necesare, organul de cercetare penala cheama pe inculpat in fata sa si:
a) ii pune in vedere ca are dreptul de a lua cunostinta de materialul de urmarire penala, aratandu-i si incadrarea juridica a faptei savarsite;
b) ii asigura posibilitatea de a lua de indata cunostinta de material. Daca inculpatul nu poate sa citeasca, organul de cercetare penala ii citeste materialul;
c) il intreaba, dupa ce a luat cunostinta de materialul de urmarire penala, daca are de formulat cereri noi sau daca voieste sa faca declaratii suplimentare.
Art. 251: Procesul-verbal de prezentare a materialului
(1) Despre aducerea la indeplinire a dispozitiilor prevazute in art. 250 organul de cercetare penala intocmeste proces-verbal, in care consemneaza si declaratiile, cererile
si raspunsurile inculpatului.
Art. 252: Cereri noi formulate de inculpat
(1) Daca inculpatul a formulat cereri noi in legatura cu urmarirea penala, organul de cercetare penala le examineaza de indata si dispune prin ordonanta admiterea sau respingerea lor.
(2) Organul de cercetare dispune prin aceeasi ordonanta completarea cercetarii penale, atunci cand din declaratiile suplimentare sau din raspunsurile inculpatului rezulta necesitatea completarii.
Art. 253: Prezentarea din nou a materialului de urmarire penala
(1) Organul de cercetare penala este obligat sa procedeze din nou la prezentarea materialului, daca a efectuat noi acte de cercetare penala, sau daca constata ca trebuie sa fie schimbata incadrarea juridica a faptei.
Art. 254: Cazuri de neprezentare a materialului
(1) Cand prezentarea materialului nu a fost posibila din cauza ca inculpatul este disparut sau s-a sustras de la chemarea inaintea organului de cercetare penala, in referatul care se intocmeste potrivit art. 259 se arata imprejurarile concrete din care rezulta cauza impiedicarii.
(2) Daca pana la inaintarea dosarului la procuror inculpatul se prezinta, este prins ori adus, se procedeaza la prezentarea materialului de urmarire penala.