Din cate stiu eu si pentru contabilitatea primara, trebuia autorizata de CECCAR.
Modalitatea in care societatile comerciale pot deveni membre ale Corpului
Sectiunea 1 - Societati comerciale de expertiza contabila sau de contabilitate romane
3. Societatile comerciale de expertiza contabila si / sau de contabilitate romane pot deveni membre ale Corpului prezentand, sectiunii profesionale de care apartin, cererea de inscriere in Tabloul Corpului filialei pe teritoriul careia isi au sediul social, insotita de dosarul cuprinzand dovezile din care rezulta indeplinirea conditiilor aratate mai sus. In plus, dosarul va cuprinde si dovezile privind indeplinirea urmatoarelor conditii:
- Denumirea sociala.
Denumirea sociala trebuie sa fie conforma cu obiectul societatii comerciale de expertiza contabila sau de contabilitate. Se va evita referinta la nume de persoane exterioare societatii comerciale, numele unor membri ai societatii comerciale care-si angajeaza raspunderea lor alaturi de cea a societatii comerciale. Denumirea nu trebuie sa faca referinta la un sector economic anume, ceea ce ar facilita racolarea de clientela. Este, de asemenea, interzisa orice mentiune susceptibila sa creeze confuzie in legatura cu exercitarea altei activitati (ex. consultatii juridice), sau sa induca publicul in eroare in ceea ce priveste independenta societatii comerciale fata de clientii sai sau asupra naturii lucrarilor pe care ea este in drept sa le execute.
- Inmatricularea societatii comerciale.
Cunoscand ca, potrivit Legii nr. 31/1990, personalitatea juridica se obtine dupa inregistrarea societatii comerciale la registrul comertului si, intrucat contractul si statutul societatii comerciale nu pot avea ca obiect de activitate decat activitatile prevazute mai sus, indeplinirea acestei conditii se va efectua in doua etape:
- prima etapa: prezentarea la consiliul filialei a contractului si statutului societatii comerciale pentru avizare, inainte de autentificarea acestora la notarul public; aceasta cerinta este motivata de dreptul consiliului filialei de a cere modificarile necesare in proiectul de contract si statut (de ex.: denumirea, structura capitalului, calitatea asociatilor /actionarilor etc.);
- a doua etapa: depunerea la dosar a dovezii de inregistrare la registrul comertului.
- Cumulul de functii.
Membrii Corpului, asociati sau actionari ai unei societati comerciale recunoscute de Corp, trebuie sa fie inscrisi in Tabloul Corpului filialei in care-si au domiciliul stabil, in calitate de experti contabili sau contabili autorizati, exercitandu-si profesia cu titlu independent.