avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Dupa noul cod al muncii, Concediere la intoarcerea din ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Dupa noul cod al muncii, Concediere la intoarcerea din concediu copil

Buna ziua,

Sotia mea tocmai termina concediul de 2 ani si urma sa se intoarca la munca insa a fost informata ca nu mai au nevoie de inca un om si ca o vor trimite in somaj. Stiam ca in vechiul cod al muncii era specificat ca pe o perioada de 6 luni dupa intoarcerea din concediul de ingrijire a copilului nu poate fi concediata insa in noul cod nu am gasit aceasta prevedere. Nu se mai aplica? In alta ordine de idei, in acesti 2 ani, in biroul respectiv au mai fost angajate 2 persoane. Daca firma desfiinteaza postul sotiei mele, poate sa-i dea in judecata cu sanse de castig ?

Multumesc in avans.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:20, 27 Iunie 2011
1. Precizarea de care vorbiti nu a fost nicodata si nu este nici acum prevazuta in Codul muncii.

2. Ea se ragasea in CCMUNN pe anii 2007-2010, care acum nu mai este in vigoare, si se referea la faptul ca o persoana revenita din CCC nu poate fi concediata 6 luni pentru necorespundere profesionala.Dar putea fi concediata in caz de desfiintare alocului de munca.

3. - In perioada in care sotia a fost in CCC pana la doi ani dvs. a avut contractul individual de munca (CIM) suspendat. Adica era tot salariata acelui angajator dar nu presta munca si nu primea salariu.
- Pe postul ei putea fi angajata alta persoana cu CIM pe perioada determinata pana se termina CCC al sotiei dvs.
-Indemnizatia pentru CCC o primeste pana inclusiv in ziua in care copilul implineste 2 ani. Incepand cu a doua trebuie sa reia activitatea.
- Cu cateva zile inainte sa faca o cerere catre angajator prin care solicita incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.
- Angajatorul este obligat sa o reprimeasca pe acelasi post prevazut in CIM.
- Daca postul a fost sau este desfiintat atunci o concediaza cu art.65 din Codul muncii si poate beneficia de indemnizatie de somaj.
- Pentru asta angajatorul trebuie sa respecte prevederile din Codul muncii adica sa-i acorde o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare (in care va merge la serviciu si va fi platita) si apoi sa emita decizia de concediere.

4. O fi angajat alte persoane dar pe alte posturi.

5. Dupa ce primeste decizia de concediere, daca considera ca este ilegala concedierea, o poate contesta in termen de 30 de zile la Tribunalul din judetul in care are domiciliul. Fiind litigiu de munca nu plateste taxe.
Multumesc mult de raspuns.
O persoana lucreaza 2 ani jumate, dupa care intra in C.I.C. 2 ani. De 6 luni si-a reluat activitatea, ieri este anuntata ca firma isi schimba domeniul de activitate si ca renunta la o parte dintre salariati, printre care si persoana in cauza.
Pe langa asta, i se spune ca nu poate beneficia de somaj pentru ca a lucrat doar 6 luni, dupa revenirea din CIC.
Mi se pare ca nu e ceva ok....
Are sau nu dreptul la somaj si in baza carei legi?
Multumesc
Pentru a beneficia de somaj trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
- c.i.m. sa inceteze din motive neimputabile salariatului
- sa aiba un stagiu minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei depunerii cererii.

Potrivit art.35 alin.1 din Legea nr.76/2002, pentru persoanele care au avut raporturile de munca sau de serviciu suspendate, cu exceptia perioadei de incapacitate temporara de munca in care plata indemnizatiei se suporta de unitate, conform legii, stagiul minim de cotizare se realizeaza prin cumularea perioadei de asigurare realizate inainte de suspendare cu perioada de asigurare realizata dupa reluarea activitatii.

Asadar , stagiu de cotizare va fi format din stagiu de cotizare realizat dupa terminarea CCC la care se va adauga stagiu de cotizare realizat inainte de intrarea in CCC.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot benefia de somaj in cazul in care nu mai sunt primita la servici,dupa 2 ani de concediu crestere copil shine21 shine21 buna ziua, sunt in concediu crestere copil pana in decembrie 2013. in cazul in care,nu voi mai fi acceptata de locul de munca,pot beneficia de ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa ccc ionela2682 ionela2682 Buna ziua . contractul de munca incepe in data de 03,07,2012se va incepe suspendarea {CCC} din data 09,05.2014 pe o perioada de 2 ani .Intrebarea mea este :pot ... (vezi toată discuția)
Revenire la serviciu dupa 2 ani de concediu crestere copil volvera volvera Pe data de 3 decembrie ar trebui sa revin la serviciu dupa 2 ani de concediu de crestere a copilului. Mentionez ca in aceasta perioada la firma unde lucram s-a ... (vezi toată discuția)