avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 532 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj dupa CCC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj dupa CCC

Buna ziua . contractul de munca incepe in data de 03,07,2012se va incepe suspendarea {CCC} din data 09,05.2014 pe o perioada de 2 ani .Intrebarea mea este :pot beneficia de somaj? Angajatorul spune ca NU ! deoarece nu am 2 ani de zile lucrati inainte de CCC.Eu stiu ,ca si CCC este luat in considerare la calcularea anilor de vechime.Lamuriti/ma va rog! Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:09, 15 Martie 2016
1. CCC este perioada asimilata stagiului de cotizare la somnaj si se are in vedere numai pentru stabilirea perioadei in c are ben eficiati de indemnizatie de somaj.

2. - Pe perioada cat sunteti in CCC aveti contractul individual de munca (CIM) suspendat adica sunteti tot salariata acelui angajator numai ca nu prestati munca si nu primiti salariu.
- Dupa terminarea CCC angajatorul este obligat sa va reprimeasca la acelasi loc de munca in baza aceluiasi CIM.

3. Inainte de terminarea CCC faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.

4. – O perioada de pana la 6 luni (aceasta perioada trebuie prevazuta in Contractul colectiv de munca sau in Regulamentul intern) nu puteti fi concediata.
- Daca locul de munca al dvs. a fost desfiintat atunci angajatorul va poate oferi un alt loc de munca in conditii echivalente cu cel din CIM.
- Daca nu are un astfel de loc de munca sau daca dvs. nu il acceptati atunci va concediaza cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si astfel veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Pentru asta angajatorul trebuie sa respecte prevederile din Codul muncii adica sa va acorde o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare (in care veti merge la serviciu si veti primi salariu) si apoi sa emita decizia de concediere.

5. - Veti putea beneficia de indemnizatie de somaj daca in cele 24 de luni premergatoare inregistrarii la Agentia de Somaj aveti 12 luni de stagiu de cotizare la somaj.
- In cele 12 de luni nu intra si perioada de CCC adica cele 12 luni de stagiu de cotizare sunt formate din lunile lucrate dupa ce reveniti din CCC la care se adauga (pana la 12 luni) luni de dinainte de a intra in concediul de maternitate (126 de zile de sarcina si lauzie).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj dupa concediu crestere copil razvi10 razvi10 Buna seara,pe 6 octombrie am iesit din concediu crestere copil 2 ani,acuma va intreb:mai pot depune dosar de somaj daca am terminat prenatalu de 1 luna si 2 ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie somaj ileana-cosanzeana ileana-cosanzeana Buna ziua, Mamele care au stat in concediu de crestere copil de 2 ani beneficiaza de indemnizatie de somaj daca angajatorul nu le poate reincadra si are un ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa ccc ContSters81546 ContSters81546 Buna ziua si Hristos a inviat! Sunt in concediu de CC (2 ani) care imi expira in cateva luni. Angajatorul deja m-a anuntat ca postul meu s-a desfiintat. ... (vezi toată discuția)