avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 961 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj dupa CCC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj dupa CCC

Buna ziua si Hristos a inviat!

Sunt in concediu de CC (2 ani) care imi expira in cateva luni. Angajatorul deja m-a anuntat ca postul meu s-a desfiintat. Intrebarea mea este daca pot intra in somaj initial pana imi gasesc un alt loc de munca?

Mentionez ca am mai avut indemnizatie de somaj 1 an, am lucrat 6 luni, dupa care am intrat in CC, toate acestea fiind in continuitate.

Multumesc pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:05, 15 Aprilie 2012
Adevarat a inviat!

1. - In perioada cat ati fost in CCC ati avut contractul individual de munca (CIM) suspendat adica erati tot salariata acelui angajator numai ca nu prestati munca si nu primeati salariu.
- Dupa terminarea CCC angajatorul este obligat sa va reprimeasca la acelasi loc de munca in baza aceluiasi CIM.

2. Inainte de a implini copilul 2 ani faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.

3. - Daca locul de munca al dvs. a fost desfiintat atunci angajatorul va concediaza cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si astfel veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Pentru asta angajatorul trebuie sa respecte prevederile din Codul muncii adica sa va acorde o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare (in care veti merge la serviciu si veti primi salariu) si apoi sa emita decizia de concediere.

4. Cele 12 luni de cotizare la somaj, pentru a beneficia de indemnizatie de somaj, sunt formate din lunile lucrate dupa CCC la care se adauga (pana la 12) luni de dinainte de CCC.

5. - Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca spune:

Art.37.1
(1) La stabilirea stagiului minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii, prevazut la art. 34 alin. (1) lit. a), nu se iau in considerare perioadele care reprezinta stagiu de cotizare utilizate pentru stabilirea si acordarea anterioara a unui drept la indemnizatie de somaj.

- Din datele dvs. reiese ca inainte de CCC ati avut 6 luni de cotizare la somaj si dupa CCC veti mai avea o luna (perioada de preaviz) deci nu aveti cele 12 luni necesare (va mai lipsesc 5 luni).

- Puteti incerca sa incheiati un CIM pe perioada determinata (5 luni) si apoi veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie somaj ileana-cosanzeana ileana-cosanzeana Buna ziua, Mamele care au stat in concediu de crestere copil de 2 ani beneficiaza de indemnizatie de somaj daca angajatorul nu le poate reincadra si are un ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa concediu crestere copil murfy murfy cu cat timp inainte pot sa-mi depun actele de somaj de expirarea indemnizatiei de cresterea copilului (vezi toată discuția)
Somaj dupa terminarea indemnizatiei de crestere a copilului LORINTZ LORINTZ buna ziua.va rog sa-mi spuneti daca pot beneficia de somaj dupa terminarea indemnizatiei de crestere a copilului...precizez ca am fost in somaj,apoi am lucrat ... (vezi toată discuția)