Am incheiat un contract de reprezentanta cu un producator, urmand sa primesc un stoc de marfa. Pentru garantarea stocului, am depus garantie o fila CEC in alb. La incheierea contractului, firma nu mi-a inapoiat fila CEC, si a folosit-o pentru a garanta datoriile unei terte firme (careia ii furnizasem marfa prin reprezentanta), fara acordul firmei mele (in baza unei minute incheiate intre cele doua firme). Cand cea de-a treia firma nu a onorat platile, datoriile ei au fost trecute pe fila CEC si virate in banca.
Ce risc in acest moment eu ca asociat unic, ce risca firma si ce trebuie facut in continuare?
Analizaţi contractul cu firma pe care o reprezentaţi. Acolo veţi afla ce fel de obligaţii v-aţi asumat şi dacă printre aceste obligaţii figurează şi aceea de a garanta plata mărfurilor de către terţele persoane cărora le-aţi livrat marfa celui reprezentat.
Ceea ce ne-aţi relatat pînă acum este mult, mult prea vag pentru a putea formula o opinie în cunoştinţă de cauză.
Nu exista in contract obligatii referitoare la garantarea platilor facute de terti. Fila CEC era depusa garantie pentru stocul de marfa primit, stoc ce a fost lichidat.
Fila CEC a fost depusa in banca cu datorii ale unei alte firme, astfel ca nu a fost platita de catre mine. In momentul actual, firma in cauza (cea care avea datorii) este executata silit in baza acelorasi datorii, fiindca a emis bilete la ordin pe sumele respective.
Cu alte cuvinte cec-ul dvs. a fost girat mai departe, catre o alta firma care l-a introdus la plata.
Cec-ul dvs. a fost postdatat, adica data la care ati dat cec-ul nu a fost si data emiterii inscrisa pe cec.
In momentul in care ati lichidat stocul si ati facut calcucele cu producatorul trebuia sa cereti returnarea cec-ului.
Acum v-a trebui daca vi s-au luat banii din cont si nu mai aveti datorii catre firma careia i-ati dat cec-ul sa porniti o actiune in regres sau de imbogatire fara just temei pentru recuperarea sumelor de bani.