avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 854 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale CEC - emis ca si garantie
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

CEC - emis ca si garantie

Buna ziua, daca eu ca societate emit un CEC in valoare de 30.000 lei drept garantie stipulat intr-un contract de livrare marfa , cu anexa la conditiile de executare a garantiilor - CEC-ul poate fi trans numai la limita sumelor datoratae si cu o notificare prealabila. Daca datoria mea este in momentul depunerii cec-lui in banca de 1200 lei ,valoarea cecului fiind de 30.000 lei , si neavand disponibil in banca ,fara notificare pot cere daune partenerului meu pentru incalcarea contractului ?
Daca nu aveti disponibil in banca intreaga suma ce trebuie platita aveti grija sa nu intrati in incident Bancar!
Nu prea am inteles care cec al cui e ?:hm:
Puteti cere ce vreti.problema e sa si primiti.:rolleyes:
Aveti dreptate , in fapt sa va expun cum sta situatia, in 2007 aprilie am incheiat cu o firma un contract de livrare marfuri in care se stipula la garantii un CEC de valoare 30.000 lei - o valoare maxima de credit, fara data si la o anexa privind executarea garantiilor se stipula clar ca beneficiarul va avea dreptul sa sa solicite bancii plata cec-ului pina la valoarea concurenta sumelor rezultate din facturile neplatite. La sfarsitul anului 2007 inceputul 2008 datorita neincasarilor la timp a facturilor emise de noi catre alti parteneri am intrat intr-un dezechilibru financiar ce a dus la amanarea platilor catre partenerul in cauza.Am luat legatura telefonic si prin email si conform aceluias contract ne dadea un termen pina la care noi sa achitam debitul restant.Am amant acest termen verbal ce e drept cat si prin corespondenta electronica insa in data de vineri 21.03.08 cand am achitat o parte din suma si diferenta a ramas de 1234.18 lei ,personalul firmei introduce la plata cec-ul in valoare de 30.000 lei fara notificare. In data de 21.03.08 corespondez cu un angajat ce stia situatia de fapt imi multumeste pt confirmarea platii partiale si ma intreaba cand voi plati diferenta. Fiind vineri ii explic ca luni voi achita si acea suma. Luni la pranz ma trezesc cu telefon din partea bancii anuntandu-ma ca am la plata cec-ul de 30.000 lei .Mentionez ca nu am avut niciodata facturi mai mari de suma CEC-ului. I-am sunant le-am explicat ca nu am datorie de acea suma , au recunoscut insa nu au facut nimic in sensul de a retrage de la plata acel cec. Nu am avut de unde sa fac rost de bani cu toate ca nu le tadoram decat 1234.18 lei fapt ce a dus la refuzul de plata pt. lipsa disponibil in cont. Datorita acestui fapt am stricat relatia cu banca , nu am mai putut prelungi si mari o linie de creditare pentru continuarea activitatii,am fost nevoiti sa restituim bancii 60.000 lei linia de creditare , am pierdut un contract cu o firma externa din care aveam un castig minim de 20.000 EUR, am intrat intr-un dezechilibru financiar mai mare ce a dus la disponibilizarea personalului, la neachitarea datoriilor catre stat. Acum intreb avem dreptul de a chema in judecata firma respectiva pt incalcarea contractului ?
Din pacate nu prea le puteti face nimic. Societatea careia i-ati dat cec-ul are dreptul sa-l introduca la plata. Pentru ca Cec-ul a fost refuzat la plata posesorul are dreptul sa porneasca executarea silita impotriva dvs., bineinteles pentru diferenta neachitata de 1234 lei si cheltuielile aferente legate de executare.
Suma a fost platita luni asa cum am promis, dar de ce ei au introdus cec-ul la o valoare mai mare decat datoria ?

Alte discuții în legătură

B.o. garantie anca.m anca.m Buna ziua. Am o nelamurire. O cunostinta apropiata este administrator unic la un srl, obiect de activitate transporturi rutiere. Are o factura neachitata la un ... (vezi toată discuția)
Cec fara acoperire steffannica steffannica Am fost angajat la o firma si am avut semnatura si am emis un CEC garantie la un contract semnat si de Directorul General. Contractul a fost executat de ... (vezi toată discuția)
Fila cec garantie bianca09 bianca09 Buna ziua, Lucrez la o societate de transport international care in urma cu 2 ani a incheiat un contract cu o firma din Austria pentru recuperare TVA ... (vezi toată discuția)