avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 788 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... renuntare la mostenire printr-o declaratie la notar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

renuntare la mostenire printr-o declaratie la notar

Buna ziua. Am urmatoarea "problema": dupa decesul parintilor au ramas in viata un fiu si doi nepoti ( nepotii fiind copii fratilor ( si ei decedati ) fiului ramas in viata ). suna complicat, sper totusi ca nu este. Acum trebuie facuta succesiunea. Intrebarea mea este urmatoarea: Poate fiul, sau un nepot, sau doi dintre cei trei mostenitori renunta la mostenire facind o declaratie la notar prin care renuntza la partea lui de mostenire in favoarea celorlalti. Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: tm67oni , utilizator 14:50, 25 Iunie 2011
da
multumesc pentru rapiditatea cu care ati raspuns :)
Nu exista "renuntarea in favoarea lui X". Indirect, ceilalti mostenitori vor beneficia de renuntarea lui.
N-am inteles cati copii au parintii. Spuneti cati copii are, care e decedat si care din cei decedati a lasat la randul sau copii.

Atentie ! renuntarea se face in termen de 6 luni de la decesul autorilor (parintilor de care vorbiti). In sens contrar, daca nu ati acceptat (expres sau tacit) mostenirea sunteti straini oricum de ea. Sau persoana respectiva e straina. Se poate insa prezenta la notariat pentru a arata ca nu a facut acceptarea in termen. Asa e si notarul linistit ca face o dezbatere succesorala legala.
Nu stiu daca e relevant. Fiul mare a ramas in viata, ceilalti doi copii ( decedati ) au la rindul lor cite un fiu, nepotii de care am vorbit.
Ultima modificare: Vineri, 24 Iunie 2011
tm67oni, utilizator
are relevanta. cand exista 3 copiii : A, B,C, iar B si C au cate un urmas, ca in cazul dumneavoastra, fiul lui A nu poate renunta in favoare fiului lui B. Daca A renunta, vor culege B si C in cote egale tot.

Daca in schimb defunctul avea doi copii : X si Y, iar Y avea doi copii, mostenirea s-ar fi impartit in doua : jumate X si jumate Y. Daca Y e decedat, jumatatea e culeasa de copii sai, iar daca unul din ei renunta, culege celalalt.

In cazul dumneavoastra se aplica primul caz. (A,B,C)

Nu intelesesem care ce copii are.

De cat timp au murit parintii?
Ultima modificare: Vineri, 24 Iunie 2011
Mihaela Enache, Avocat

Alte discuții în legătură

Testament valiilie valiilie Buna ziua, Am si eu cateva intrebari privind urmatoarea situatie: Un barbat (B) si o femeie (F), sot si sotie, care nu au copii, au in proprietate un ... (vezi toată discuția)
Penalitati sau impozit pentru nedezbaterea succesiunii in termen de 3 ani? ela76 ela76 In anul 2008 X a decedat, mostenitorii legali ai acesteia fiind sotul supravietuitor Y si 3 fii: A, B si C. Fiul C era decedat anterior, asadar la mostenire ... (vezi toată discuția)
Succesiune parinti decedati steef steef cum se face succesiunea in situatia in care ambii parinti sint decedati? au doi copii,unul in viata celalalt decedat (are 3 copii in viata) ce cota parte ... (vezi toată discuția)