In anul 2008 X a decedat, mostenitorii legali ai acesteia fiind sotul supravietuitor Y si 3 fii: A, B si C. Fiul C era decedat anterior, asadar la mostenire veneau copiii lui C, C1 si C2.
Mostenirea nu a fost dezbatuta dupa X si in anul 2012 a decedat si Y, sotul lui X.
La momentul prezentarii la notar a mostenitorilor, fiii A si B si nepotii C1 si C2, ultimii fiind copiii fiului predecedat C, notarul i-a informat ca cele 2 succesiuni (dupa X si dupa Y) se vor deschide succesiv si se va emite un singur certificat de mostenitor. Totodata, in conditiile in care fiul A vrea sa renunte la mostenire in favoarea celorlalti mostenitori legali:B, C1 si C2, va rog sa-mi spuneti care vor fi cotele acestora.
Notarul i-a informat ca se vor percepe "penalitati" pentru faptul ca succesiunea dupa X nu a fost dezbatuta in termen de 3 ani. Exista asemenea prevederi care obliga la plata unor penalitati pentru nedezbaterea succesiunii in termen de 3 ani sau este vorba despre impozitul pe succesiune, care din cate stiu se percepe daca succesiunea nu a fost dezbatuta in termen de 2 ani de la data decesului?
Daca A renunta la mostenirea parintilor fiul B va lua 1/2 iar copii lui c, adica C1 si C2 cate 1/4 fiecare adica 1/2 +1/4+1/4 =1/1.
Daca succesiunea nu este dezbatuta in termen de 2 ani de la deces se percepe un impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale.In cazul dvs se va percepe 1% numai dupa prima succesiune nu si dupa a doua.