avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 444 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... judecator recuzat
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

judecator recuzat

buna ziua.Care ar fi motivele pentru care se recuza un judecator?Am incercat stramutarea dar fara rezultat.Faptul ca judecatorul respectiv a fost prieten de familie cu reclamantul este un motiv? multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters89491 , utilizator 08:06, 5 Iulie 2011
Cazurile de recuzare sunt expres şi limitativ prevăzute de art.27 C.proc.civ., potrivit căruia, ,judecătorul poate fi recuzat :
1. când el, soţul său, ascendenţii ori descendenţii lor au vreun interes în judecarea pricinii sau când este soţ, rudă sau afin, până la al patrulea grad inclusiv, cu vreuna din părţi ;
2. când el este soţ, rudă sau afin în linie directă ori în linie colaterală, până la al patrulea grad inclusiv, cu avocatul sau mandatarul unei părţi sau dacă este căsătorit cu fratele ori sora soţului uneia din aceste persoane;
3. când soţul în viaţă şi nedespărţit este rudă sau afin a uneia din părţi până la al patrulea grad inclusiv, sau dacă, fiind încetat din viaţă ori despărţit, au rămas copii;
4. dacă el, soţul sau rudele lor până la al patrulea grad inclusiv au o pricină asemănătoare cu aceea care se judecă sau dacă au o judecată la instanţa unde una din părţi este judecător;
5. dacă între aceleaşi persoane şi una din părţi a fost o judecată penală în timp de 5 ani înaintea recuzării;
6. dacă este tutore sau curator al uneia dintre părţi ;
7. dacă şi-a spus părerea cu privire la pricina ce se judecă ;
8. dacă a primit de la una din părţi daruri sau făgăduieli de daruri ori altfel de îndatoriri;
9. dacă este vrăjmăşie între el, soţul sau una din rudele sale până la al patrulea grad inclusiv şi una din părţi, soţii sau rudele acestora până la gradul al treilea inclusiv.

Faptul ca judecatorul respectiv a fost prieten de familie cu reclamantul este un motiv?

Nici vorba ! Si ca sa vezi cum sta treaba in Romania, nici daca erau in relatie de nas-fin (cununie/botez, tot una !) nu era un motiv de recuzare !
Adica tu ce ai vrea, sa-si lase prietenul la nevoie ?!

@teslovan florentina
Care este pricina dedusa judecatii? Ce calitate aveti in proces?
de fapt traim intr-o localitate mica cu doi judecatori.Sotul meu a divortat in 2007 de sotia lui.De atunci au inceput procese multe.Fosta sotie este om cu functie politica in urbe si multa influienta.Au fost la acelasi judecator:proces de partaj,sechestru judiciare,anulare act vc si acum un proces de declarare a simulatiei .Vizata este o casa si fosta sotie este reclamant.Primele procese le-am pierdut si mi-e frica de acesta.Acelasi judecator.Si nu intamplator pentru ca la primul proces fosta sotie adica reclamantul a recuzat judecatorul ,a reusit si astfel toate procesele au ajuns la judecatorul favorit ei.Si am observat ca mai departe adica la recurs se tine cont de sentinta de la fond.In acest proces ar fi trebuit sa prezinte un act secret ce cere simulatia dar si fara ,judecatorul accepta tot ce cere reclamantul.Si astfel pierdem tot,tot,
Faceti cerere de stramutare a procesului pentru banuiala legitima. În privinţa acestui motiv de strămutare, art.37 alin.2 C.proc.civ. dispune că “bănuiala se socoteşte legitimă de câte ori se poate presupune că nepărtinirea judecătorilor ar putea fi ştirbită datorită împrejurării pricinii, calităţii părţilor ori vrăjmăşiilor locale”.
În practică, acesta este cel mai frecvent motiv de strămutare invocat.

Alte discuții în legătură

Schimbarea completului de judecata si stramutarea in alta localitate a dosarului crucy crucy In prezent am un dosar pe rol la Curtea de Apel ( recurs ) . Din ultima sedinta am fost martor la un scenariu din care s-a plecat cu \"pachet\" din sala de ... (vezi toată discuția)
Cum se poate schimba judecatorul? hopeless1 hopeless1 buna ziua! as avea si eu o dilema: cum se poate schimba judecatorul la care se afla dosarul meu? sub ce pretex si cum? eu am impresia -nu ca lumea ... (vezi toată discuția)
Cui cer stramutarea pricinii? theox42 theox42 Doresc sa stramut pricina de la tribunal la curtea de apel motivat ca o cale de atac impotriva respingerii recuzarii si-n baza plangerii penale asupra ... (vezi toată discuția)