avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... cui cer stramutarea pricinii?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

cui cer stramutarea pricinii?

Doresc sa stramut pricina de la tribunal la curtea de apel motivat ca o cale de atac impotriva respingerii recuzarii si-n baza plangerii penale asupra incalcarii legii de catre instanta in flagrant

Instanta de fond a tribunalului a zis ca nu lor le fac cererea
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 02:42, 3 Decembrie 2012
Pt procesele civile, Cod Proc. Civ,
TITLUL VI
Stramutarea pricinilor
Art. 37. - Cand una din parti are doua rude sau afini pana la gradul al patrulea inclusiv printre magistratii sau asesorii populari ai instantei, cealalta parte poate cere stramutarea pricinii la o alta instanta de acelasi grad.
Stramutarea pricinii se mai poate cere pentru motive de banuiala legitima sau de siguranta publica. Banuiala se socoteste legitima de cate ori se poate presupune ca nepartinirea judecatorilor ar putea fi stirbita datorita imprejurarilor pricinii, calitatii partilor ori vrajmasiilor locale.
Art. 38. - Stramutarea pentru motiv de rudenie sau de afinitate trebuie ceruta mai inainte de inceperea oricarei dezbateri; cea intemeiata pe banuiala legitima sau siguranta publica se poate cere in orice stare a pricinii.
Stramutarea pentru siguranta publica se poate cere numai de procurorul de pe langa Curtea Suprema de Justitie.
Art. 39. - Cererea de stramutare intemeiata pe motive de rudenie sau de afinitate se depune la instanta imediat superioara.
Cererea de stramutare intemeiata pe motive de banuiala legitima sau de siguranta publica se depune la Curtea Suprema de Justitie.
Art. 40. - Cererea de stramutare se judeca in camera de consiliu.
Presedintele instantei va putea cere dosarul pricinii si sa ordone, fara citarea partilor, suspendarea judecarii pricinii, comunicand de urgenta aceasta masura instantei respective.

In caz de admitere, pricina se trimite spre judecata unei alte instante de acelasi grad.

Hotararea asupra stramutarii se da fara motivare si nu este supusa nici unei cai de atac. Ea va arata in ce masura actele indeplinite de instanta inainte de stramutare urmeaza sa fie pastrate.

Intervenţie moderator


Am rugămintea să nu mai deschideţi noi discuţii în legătură cu aceeaşi problemă, încălcaţi pct. 3.3 din regulamentul de postare în Forum. Dacă aveţi noi întrebări, continuaţi discuţiile începute. Moderatorii Avocatnet.ro procedează unitar în această privinţă, după cum rezultă din intervenţiile lor în discuţiile de mai jos:
www.avocatnet.ro/content/for...

www.avocatnet.ro/content/for...


Gabriela Pintea



theox42 a scris:
Pot sa cer stramutarea teritoriala a pricinii dintr-un litigiu de munca daca mi-am schimbat domiciliul prin flotant, la noua circumscriptie teritoriala?


DanGeorgescu a răspuns:
Nu, schimbarea de domiciliu dupa introducerea actiunii nu reprezinta un motiv pentru a invoca exceptia de necompetenta teritoriala a instantei. Stramutarea este o cu totul alta institutie a procesului civil, care se foloseste doar in cazuri exceptionale si nu are nici o legatura cu domiciliul partilor.
Ultima modificare: Luni, 3 Decembrie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stramutare handsu handsu Care este procedura de inaintare a unei cereri de stramutare . M-ar interesa in m od amanuntit , si timbrarea . (vezi toată discuția)
Stramutare proces geco geco Buna ziua. Se poate cere recursul la o alta Curte de apel dintr-un judet diferit de al Tribunalului in care s-a judecat pe fond?Unde se face o eventuala ... (vezi toată discuția)
mutarea unui proces civil in alta localitate elenagogan elenagogan buna ziua! va rog sa-mi spuneti daca este posibila mutarea unui proces civil in alta localitate inainte de pronuntare,.ce-ar trebui sa fac incazul ca se ... (vezi toată discuția)