avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 567 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... vanzare masina in rate prin act notarial
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

vanzare masina in rate prin act notarial

Buna ziua,
As vrea sa vand masina cumparata in 2008 cu bani prin imprumut la banca si mai am rate pana la sfarsitul lui 2013.
Am primit o oferta de la cineva care nu are banii cash si nici nu are posibilitatea sa preia ratele direct deoarece salariul scris pe cartea de munca e mai mic decat cel real.
El a propus sa facem un act notarial prin care se obliga sa plateasca lunar 300 E, iar eu sa achit tot lunar rata la banca pana la stingerea creditului facut de mine.
Sustine ca a mai cumparat in acest fel o masina cu care a avut din pacate un accident, el a scapat ca prin minune, dar masina s-a facut praf si a trebuit sa o dea la dezmembrari.
In acel act notarial era scris, citez:
''Noi,partile contractante,suntem de acord ca in cazul neachitarii sumei imprumutate,de catre imprumutat,asa cum a fost mentionat mai sus, prezentul contract de imprumut constituie titlu executoriu conform art.66 din Legea nr.36/1995, si se va trece la executarea silita a imprumutatului, imprumutatorul putand sa investeasca cu formula executorie acest contract de imprumut si sa execute pe debitor in orice bun personal al sau.

Am in primul rand niste temeri pentru ca nu am mai vandut ceva in acest mod, de aceea va intreb:
1-Ce clauze asiguratorii trebuie prevazute in acest act si cu ce trebuie garantat de catre el pentru ca in caz de neplata sa poata fi executat legal.
2-Se poate face actul de vanzare cumparare pe numele lui pe baza acestui act notarial astfel incat sa poata inscrie masina pe numele lui si sa achite direct impozitul, asigurarea RCA, sa poata efectua personal verificarile tehnice cat si sa raspunda in cazul in care face un accident sau primeste o amenda ?

El a propus initial ca in acest act notarial sa trecem suma de bani care reprezinta valoarea masinii ca un imprumut pe care el se obliga sa-l restitue in rate lunare, masina sa ramana pe numele meu inca 2 ani si abia dupa ce o plateste integral sa faca actele pe numele lui, dar nu as vrea sa accept asa ceva pentru ca e prea riscant pentru mine.
Ce sa fac si cum anume, pentru a fi si legal si cat mai sigur?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: remier , utilizator 13:45, 27 Iunie 2011
In primul rand, a incheia un contract de vanzare cumparare pentru acea masina nu este este legal, fara acordul bancii creditoare, intrucat masina este gajata, reprezentand garantie pentru restituirea creditului si in momentul in care cineva (notarul, Politia) face o verificare la Arhiva Electronica, apare inregistrarea gajului in favoarea bancii. Ceea ce ati citat dvs. din acel act imi sugereaza un contract de imprumut, nicidecum unul de vanzare cumparare, aceea este o clauza de executare silita in cazul neachitarii sumei stipulate in contract, ideea e sa existe bunuri care sa poata fi executate, altfel e in zadar.
Masina nu este gaj la banca, este cumparata din credit pentru nevoi personale, facut de mine cu ipoteca pe casa mea.
Intrebarea era daca un act notarial poate acoperi orice risc in caz de neplata si se poate face de la inceput actul de vanzare cumparare in baza acestuia.
Daca sunteti decis(a) sa vindeti in felul acesta, faceti un contract de vanzare cumparare cu plata in rate, in care scrieti clar cat e pretul, cat va da avans la semnare (daca e cazul) si cuantumul ratelor, precum si data exacta de plata a fiecarei rate si contul in care se face plata. De asemenea, de comun acord, puteti insera un pact comisoriu expres de gradul IV, care prevede ca in situatia neplatii uneia dintre rate la termenul, in cuantumul si contul indicate, contractul se rezolutioneaza de plin drept, iar dvs. va revine autoturismul si retineti sumele incasate pana in acel moment cu titlu de daune interese. Ca o masura suplimentara, puteti inscrie si ga asupra masiniij in favoarea dvs. la Arhiva Electronica, pana la achitarea pretului. Si eu am vandut o masina prin contract de vanzare cumparare cu clauzele pe care vi le-am descris mai sus, insa actele au ramas pe numele meu, urmand sa-l trec pe cumparator abia la momentul achitarii integrale a pretului. Asta este la latitudinea dvs.
Va multumesc pentru raspunsuri.
As mai avea o intrebare, actul acesta cu clauzele mentionate mai sus se face tot prin notariat ?
Optiunea de a ramane masina pe numele meu inca 2 ani pana la achitarea completa a ratelor de catre cumparator, implica ca eu sa achit impozitul si orice amenzi sau alte pagube produse de cel care va folosi masina in acesta perioada. Tot eu sunt raspunzator daca masina va condusa in acesti 2 ani de o persoana fara permis, prin incredintarea acesteia si a certificatului de inmatriculare unei terte persoane.
Nu este acesta un risc real mai mare decat intocmirea actelor acum ?
Azi mi-a spus potentialul cumparator ca si acest contract de imprumut se poate face doar intre mine si parintii lui, deoarece el locuieste cu acestia si apartamentul cu care se poate garanta contravaloarea masinii aste al parintilor.
Da, prin notariat, orice fel de act va decideti sa faceti, mergeti la notarul public, altfel... n-are rost. Optiunea cu ramanerea dvs. pe acte este la altitudinea dvs. in cazul meu, n-au fost probleme, cumparatorul achita impozitul in numele meu, iar la un moment dat a avut un proces verbal de contraventie pt ca n-avea rovigneta si a rezolvat singur, in baza contractului de vanzare cumparare). Daca garanteaza cu apartamentul parintilor (deci optati pentru contract de imprumut), contractul il veti face si cu el (in calitate de imprumutat al sumei) si cu parintii (in calitate de garanti ipotecari). Asa este corect. Sa cereti in prealabil sa va prezinte un extras de carte funciara de informare la zi, sa vedeti ca apartamentul nu mai are alte sarcini (clauze, ipoteci). si sa aiba impozitele achitate la zi pt apartament.

Alte discuții în legătură

Imprumut garantie ipotecara TheoMe TheoMe Am facut un imprumut cu garantie ipotecara pentru altcineva, acesta garantand cu casa lui. Ce riscuri sunt pentru mine in cazul in care acesta nu va mai plati ... (vezi toată discuția)
Girant la banca pentru o persoana decedata lupu mihaela lupu mihaela Buna seara. Va rog sa ma ajutati intr-o problema:tatal meu a girat pe cineva, care in urma cu 5 luni a decedat.De atunci nimeni din familia lui ( are o fiica, ... (vezi toată discuția)
Imprumut Emil_blue Emil_blue Buna Ziua .Am mai adaugat intrebarea aceasta dar am uitat sa adaug cate ceva . Am luat un imprumut de 2000 eu fara garantie doar prin act notarial. ... (vezi toată discuția)