avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Spor de vechime
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Spor de vechime

Buna ziua. Ma puteti ajuta va rog ?
Exista vreo reglementare legata de sporul de vechime pentru angajati ? Imi puteti spune unde pot citi mai multe informatii despre sporul de vechime ?
Multumesc, Dana
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:49, 29 Iulie 2008
Gasiti informatiile care va intereseaza in :
Codul muncii
Contractul colectiv de munca la nivel de angajator, grup de angajatori sau ramura
Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010.
Pentru angajatii din sistemul bugetar - functii de demnitate publica, functionari publici, personal contractual - prevederi in legislatia de specialitate.
Contract colectiv de muncă unic la nivel naţional pe anii 2007-2010 nr. 2895/2006, publicat in Monitorul Oficial, Partea V nr. 5 din 29/01/2007 - art.41 alin.3 Sporurile minime ce se acordă în condiţiile prezentului contract sunt:
a) pentru condiţii deosebite de muncă, grele, periculoase sau penibile, 10% din salariul de bază;
b) pentru condiţii nocive de muncă, 10% din salariul minim negociat la nivel de unitate;
c) pentru orele suplimentare şi pentru orele lucrate în zilele libere şi în zilele de sărbători legale ce nu au fost compensate corespunzător cu ore libere plătite se acordă un spor de 100% din salariul de bază;
d) pentru vechime în muncă, minimum 5% pentru 3 ani vechime şi maximum 25% la o vechime de peste 20 de ani, din salariul de bază;
e) pentru lucrul în timpul nopţii, 25% din salariul de bază;
f) pentru exercitarea şi a unei alte funcţii se poate acorda un spor de până la 50% din salariul de bază al funcţiei înlocuite; cazurile în care se aplică această prevedere şi cuantumul se vor stabili prin negocieri la contractele colective de muncă la nivel de ramură, grupuri de unităţi sau unităţi.

Hotarare nr. 281/1993 - cu privire la salarizarea personalului din unitatile bugetare,
Art. 7. - (1) Persoanele salarizate potrivit prezentei hotarari beneficiaza, la functia de baza, de un spor de vechime in munca de pana la 25%, calculat la salariul de baza, corespunzator timpului efectiv lucrat in program normal de lucru, astfel:
----------------------------------------------------------------------
Transa de vechime in munca Cota la salariul de baza
intre 3 si 5 ani 5%
de la 5 la 10 ani 10%
de la 10 la 15 ani 15%
de la 15 la 20 ani 20%
peste 20 ani 25%

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Spor vechime jabbaro jabbaro La firma A am un spor de vechime de 15%.Daca demisionez de la firma A si ma angajez la o firma B voi avea acelasi spor de vechime? (vezi toată discuția)
Sporuri nelugigi nelugigi As dori sa stiu de ce sporuri si mai ales daca am dreptul la anumite sporuri. Lucrez intr-o banca si am cerut sau mai bine am intrebat contabila daca nu cumva, ... (vezi toată discuția)
Spor de vechime laurentiusergiu_33 laurentiusergiu_33 Sporul de vechime are caracter permanent si obligatoriu?Care este temeiul legal?Mentionez ca lucrez in domeniul comertului,societatea nu are contract colectiv ... (vezi toată discuția)