avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1087 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... geam spart! Sunt vinovat?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

geam spart! Sunt vinovat?

#-o acum ceva vreme am fost la o institutie a statului unde intra ff multa lume (in general sa dea bani). la iesire, din cauza ca absolut toate geamurile de la usi erau acoperite cu hartii diverse si mi-a sunat telefonul am intrat prin geamul de langa usa care culmea era fara nimic afisat pe el si, iar culmea mai fusese spart in aceleasi imprejurari cu cateva saptamani inainte. cu toate ca m-am taiat usor prima lor grija a fost sa imi ia datele si imi zica ca tre sa pun geamul(ba chiar mi-au dat o relatie de-a lor care cica pune' la negru' mai ieftin).
intrebare: este respectiva institutie in culpa cu ceva? avand in vedere ca geamul nu era marcat si precedentele. mie sincer nu prea mi se pare corect se platesc si geamul dupa ce m-am taiat. Eu zic ca nu e doar neatentia mea
Cel mai recent răspuns: ContSters181996 , utilizator 14:11, 26 Iunie 2011
Pe acel geam ar fi trebuit sa fie lipita o hartie pe care sa scrie, cat de mare: ,Loc de dat cu capul!,,
Hartiile de pe celelalte usi erau niste afise, contineau infromatii utile pentru clienti? Sau erau puse in ideea ca oamenii sa nu dea cu capul? :)
Faptul ca un singur geam ramasese fara a avea vreun afis lipit pe el v-a indus ideea ca acolo geamul este lipsa?
Ca sa le pasati lor culpa, nu prea cred ca este posibil, fiindca dintre zeci si sute de clienti care intra in acea institutie , doar 2 au intrat prin geam.Deci nu este o regula, iar faptul au existat 2 exceptii, cazuri izolate, inseamna ca acele persoane sunt in culpa, fiindca nu au fost atente, chiar dvs. afirmati ca in acel moment vorbeati la telefon.
E regretabil faptul ca v-ati taiat, dar fiindca le-ati creat un prejudiciu va trebui sa-l reparati.
Asa cred eu,poate insa alti consultanti vor fi de alta parere.
In mod normal, indiferent din ce motiv nu ati vazut geamul si/sau daca v-ati taiat sau nu ,daca nu l-ati spart intentionat v-ati incadra la
Art. 253 Distrugerea din culpa
(1) Distrugerea, degradarea ori aducerea in stare de neintrebuintare, din culpa, a unui bun, chiar daca acesta apartine faptuitorului, in cazul in care fapta este savarsita prin incendiere, explozie sau prin orice alt asemenea mijloc si daca este de natura sa puna in pericol alte persoane sau bunuri, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda. Insa dupa cum vedeti "in cazul in care fapta este savarsita prin incendiere, explozie sau prin orice alt asemenea mijloc si daca este de natura sa puna in pericol alte persoane sau bunuri" este cam la limita infractiunii. Eu zic ca nici o instanta nu va retine in sarcina dvs o asemenea infractiune. Asa ca nu-l platiti si lasati sa vedeti ce se intampla.
eu cred ca dvs. ar trebui sa formulati o plangere , o sesizare la director, intrucat acel geam reprezinta un real pericol pt. toate pers. care vin la acea institutie. Si spuneti-i si despre Propunerea cu conotatii de cod penal al celor de acolo.......De ce spun acest lucru? imi aduc aminte, acum cativa ani, cand lucram la o banca din RO, un coleg a suferit urmatorul accident: i s-a facut rau si a cazut pe geamul despartitor al ghiseului la care lucra. Sticla i-a sectionat gatul si el a murit pe loc. Avea DOAR 33 ani. Desigur, nimeni nu l-a readus la viata pe tanar, insa toate acele ghisee periculoase au fost inlaturate. Sa speram ca pentru acel geam nu trebuie sa mai moara cineva, asta trebuie dvs. sa le explicati, nicidecum nu consider ca ati datora cv. lui, acolo trebuie gasita o solutie, in ceea ce priveste locatia geamului periculos, nainte de a se intampla ceva mult mai serios.

asta daca dvs. ati prezentat lucrurile exact asa cum s-au intamplat.:)
Sunt de acord cu dvs. Am mai auzit asemenea intamplari nefericite in care oameni de buna credinta, da din neatentie au ”trecut” prin geam... Nici nu vreau sa ma gandesc ce puteati pati, daca ati afirmat ca totusi v-ati taiat usor!
In acea instituti a statului intra tot felul de oameni, barbati, femei, tineri batrani, gravide, mama cu copii in brate... va ganditi ca si mine mai departe?
Eu zic ca nu-s sanatosi la cap de va pot imputa dvs. costurile inlocuirii geamului, cand vina le apartine in totalitate. Le-ar veni asa de greu sa introduca suma respectiva pe costuri administrative si sa se gandeasca cum sa procedeze sa nu se mai intample asa ceva, sa sectioneze geamul, sa-i puna o bara de protectie, ceva care sa avertizeze oamenii ca acolo este un geam, nu un spatiu gol...
O asemenea intamplare am vazut-o personal la un suprmarket, o doamna in varsta, cu ambele maini ocupate cu bagaje, la iesire, ”nu a nimerit” usa, sau asa a crezut dansa ca acel geam, de altfel f. bine curatat, este un spatiu gol si a vrui sa iasa pe-acolo... Saracuta de ea, s-a izbit cu capul de sticla grooasa de 10 mm, a fost proiectata inapoi, era gata-gata sa cada pe spate, dar a fost prinsa imediat de un tanar care era foarte aproape... Geamul nu s-a spart, femeia era uluita pur si simplu - nu stia ce s-a intamplat si spre cinstea lor, personalul de-acolo i-au acordat primele ingrijiri femeii, au adus apa rece, niste prosoape, in sfarsit...
Noi, cei de fata i-am sfatuit sa faca ceva cu acel geam, pentru ca asa cum ziceti si dvs. intamplarea nu era chiar singulara!
Parerea mea este sa nu platiti nimic, sa va sanctioneze in vre-un fel, apoi contestati, ii dati in judecata si mai cereti si daune morale.
Institutie a statului, unde intra multa lume (in general sa dea bani) ziceti? Pai acesta este cusurul lor, s-au invatat numai sa primeasca bani, dar poate cineva ii va invata sa mai si dea!
alpinltd a scris:

i. Eu zic ca nici o instanta nu va retine in sarcina dvs o asemenea infractiune. Asa ca nu-l platiti si lasati sa vedeti ce se intampla.

Nu este vorba despre infractiunea de distrugere ci despre o fapta cauzatoare de prejudicii , unde vinovatia poate exista si sub forma culpei si nu doar a intentiei.

Desigur ca este regretabil ,asa cum am spus, ca s-a intamplat asa , dar cred ca discutia de fapt vizeaza daca si in ce masura este institutia vinovata ca un anumit client nu vede un geam si trece prin el.Ar trebui sa nu puna geamuri la usi? Ar trebui sa atentioneze clientii ca acolo exista un geam?
Acum ca o gluma, poate ca geamul respectiv a fost curatat cu acel detergent pentru geamuri , caruia i se face reclama si textul recamei suna cam asa: ,,..... le curata de nu se vad,,.
Desigur ca institutia si-ar putea permite sa inlocuiasca geamul din fonduri proprii, avand in vedere ca ar trebui sa aiba niste fonduri pentru situatii neprevazute.
Imi aduc aminte de un caz care s-a dezbatut candva pe forum si in care, tot intr-o institutie, de fapt in curtea institutiei o persoana se impiedicase de o bordura si isi luxase glezna.Si intreba aici daca poate trage la raspundere institutia fiindca a pus acea bordura acolo.Credeti ca erau cei care administrau si ingrijeau curtea vinovati cu ceva? Poate era ceva gresit insituatia in care uneori oamenii pateau acelasi lucru, situatia in care oamenii se impiedicau si cadeau.

Alte discuții în legătură

Distrugere, fals in declaratii? Costin Savescu Costin Savescu Avem una bucata administrator inteligent care a pus una bucata afis sa nu mai arunce lumea FIRIMITURI pe geamurile proprii, sa le inghita eventual. Pentru asa ... (vezi toată discuția)
Distrugere ( sunt acuzat ca am spart un geam) ContSters236820 ContSters236820 Salut am peste drum de mine o casa in constructi si i sa spart geamul iar persoana care are propietatea ma dat la politie cum ca eu iam spart geamul... tin sa ... (vezi toată discuția)
Distrugere sau .. ce ? ContSters240593 ContSters240593 Pe data de 5 aprilie, pisica mea a cazut de la etajul 5 si a spart luneta unei masini, parcata in fata blocului. In seara zilei cu pricina, suna la usa mea ... (vezi toată discuția)