buna ziua!
am urmatoarea speta si nu sunt convinsa ca procedez corect: intre mine si societatea B exista un contract pe prestari servicii, imi presteaza servicii cu masinile sale. Soc. B are nevoie de piese de schimb, anvelope, etc pe care nu prea isi permite sa le achizitioneze.
eu le cumpar de la distribuitori, le pun un mic adaos si le vand societatii B.
situatia de mai sus nu-mi mai convine pt ca facturile s-au inmultit si ma gandeam daca ar fi corect ca eu sa refacturez aceste piese de schimb, pe care eu le cumpar si le si platesc , catre furnizorul meu B si apoi noi ne stingem prin compensare?
va rog daca-mi puteti da un sfat,
multumesc mult!
Este foarte corecta varianta pe care ati scris-o mai sus. Aveti grija sa intocmiti facturi cu valoare mai mica de 10000, 00 lei, astfel incat cpmpensarile sa se fac intre Dvs, si client/ durnizor si nu prin I.M.I. Compensarile se fac pe formulare tiparite special pentru astfel de operatiuni, anume " Ordine de compensare". Se intocmesc in doua exemplare. Regimul de circulatie al acestora este urmatorul: daca Dvs. initiati compensarea. treceti pe verso facturile emise de furnizor, exemplarul albastru al O.C. va ramane in societate, iar cel rosu va merge la client. La randul lui, clientul va emite O.C. care va avea inscrise pe verso facturile emise de Dvs. Valorile inscrise in ambele O.C. trebuie sa fie identice.
Treceti o clauza in contractul de prestari servicii ca in cazul in care masinile se defecteaza in timpul prestarilor de servicii va obligati sa le reparati dvs. Achizitionati piesele sau/si consumabilele le dati prestatorului cu PV si le bagati pe cheltuiel.
va multumesc mult pentru raspunsuri, m-am gandit sa fac un act aditional la ctr. in care sa specific ca de cate ori furnizorul meu se afla in dificultate de plata eu sa achizitionez piesele si sa i le refacturez.
n-as vrea totusi sa cumpar piesele si sa i le dau pe pv verbal si sa le suport eu pe cheltuieli pt ca masinile cu care-mi presteaza servicii nu-s mereu aceleasi, nu se strica ceva la ele cand imi presteaza mie ca ele pe parcursul unei zile presteaza serv pt mai multi clienti.
daca deduc eu cheltuielile ma gandesc ca la control treb sa fac dovada ca in timp ce-mi presta mie s-au produs astfel de pagube si nu prea pot.
multumesc mult!
Daca furnizorul Dvs. de servicii este de acord cu facturarea pieselor de schimb, incheiat un contract in care sa specificati ca veti achizitiona aceste piese care vor fi achitate de acesta fie cu numerar, ordin de plata sau prin compensare.
Mie mi se pare chiar normal sa nu inregistrati aceste cheltuieli cu piesele de schimb pe societatea Dvs. asa cum a mentionat mai sus @alpinltd, deoarece va inregistrati ca si cheltuiala deja cu valoarea serviciilor executate de furnizor, in care cu siguranta a luat in calcul la stabilirea tarifului si contravaloarea pieselor care trebuie inlocuite la masinile respective, a combustibilului, etc.
da furnizorul meu este de acord si cu facturarea(cu micul adaos pe care eu il puneam) si cu refacturarea.
eu nu eram sigura de corectitudinea acestei spete pt ca am citit in codul fiscal si prin diverse articole despre refacturarea catre clienti: refacturare utilitati, refacturare servicii, refacturare etc..........si nu eram sigura ca pot face refacturare si catre furnizor.
Cu stima!