avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 467 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort si partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort si partaj

buna ziua! dupa 9 ani de casnicie, cu 2 copii minori, sotul a parasit domiciliul conjugal pentru o alta femeie.
avem divortul pe rol si urmeaza partajul.
in urma cu 2 ani, am facut pe numele meu un credit de nevoi personale, la care achitam amandoi pana acum 3 luni.
banii au fost bagati in amenajarea locuintei in care deocamdata am ramas eu, locuinta ce apartine parintilor lui.
de 3 luni de zile, el refuza sa achite ratele alaturi de mine. pur si simplu dau 90% din salariu la respectiva rata.
cum trebuie sa procedez la partaj??? cum sa fac ca sa-l oblig mai repede sa contribuie si el la rata, ca inainte, mai ales ca este un credit pt amandoi desi l-am facut pe numele meu?
cum sa imi recuperez ce am investit in imobilul parintilor lui, avand in vedere ca nu prea am facturi suficiente ci mai mult martor?
acum am ramas cu copii si rata iar el a ramas cu imobilul modernizat si din banii si mei si cu amanta. ce ma sfatuiti sa fac cu partajul???:((

multumesc
Cel mai recent răspuns: Alina2011 , utilizator 12:32, 27 Iunie 2011
nu cred ca aveti ce face pana nu faceti partajul. La partaj din cate stiu creditul se va imparti, daca nu reusiti sa aduceti dovezi ca el a ramas cu beneficiile din urma imprumutului. Incercati sa mergeti sa vorbiti la banca si intrebati-i daca va ajuta intr-un fel sa injumatatirea ratei pana la definitivarea partajului, in conditiile in care acum le puteti prezenta un certificat de grefa, adica faptul ca sunteti cu divortul pe rol. De asemenea, nu stiu daca banca va poate opri rate mai mari de 50% sau chiar 30% din salariu.
incercati sa solutionati pe cale amiabila prin procedura medierii, dar pentru parcurgerea acestei proceduri trebuie sa fie de acord cu aceasta procedura toate partile implicate, luati legatura cu un mediator.

Art. 61. - (1) În cazul în care conflictul a fost dedus judecăţii, soluţionarea acestuia prin mediere
poate avea loc din iniţiativa părţilor ori la recomandarea instanţei, acceptată de părţi, cu privire la
drepturi asupra cărora părţile pot dispune potrivit legii. Medierea poate avea ca obiect soluţionarea în tot sau în parte a litigiului.
(2) La închiderea procedurii de mediere, mediatorul este obligat, în toate cazurile, să informeze în scris instanţa de judecată dacă părţile au ajuns sau nu la o înţelegere în urma procesului de mediere.
Art. 62. - (1) Pentru desfăşurarea procedurii de mediere, judecarea cauzelor civile de către instanţele judecătoreşti sau arbitrale va fi suspendată la cererea părţilor, în condiţiile prevăzute de art. 242 alin. 1 pct. 1 din Codul de procedură civilă.
(2) Cursul termenului perimării este suspendat pe durata desfăşurării procedurii de mediere, dar nu mai mult de 3 luni de la data semnării contractului de mediere.
(3) Cererea de repunere pe rol este scutită de taxa judiciară de timbru.
Art. 63. - (1) În cazul în care conflictul a fost soluţionat pe calea medierii, instanţa va pronunţa, la cererea părţilor, o hotărâre, potrivit dispoziţiilor art. 271 din Codul de procedură civilă.
(2) Odată cu pronunţarea hotărârii, instanţa va dispune, la cererea părţii interesate, restituirea taxei judiciare de timbru plătite pentru investirea acesteia.
(3) Hotărârea de expedient pronunţată conform prevederilor prezentei legi constituie titlu executoriu.
CAPITOLUL VI
Dispoziţii speciale privind medierea unor conflicte
SECŢIUNEA 1
Dispoziţii speciale privind conflictele de familie
Art. 64. - (1) Pot fi rezolvate prin mediere neinţelegerile dintre soţi privind continuarea casătoriei, exerciţiul drepturilor părinteşti, stabilirea domiciliului copiilor, contribuţia părinţilor la intreţinerea copiilor, precum şi orice alte neînţelegeri care apar în raporturile dintre soţi cu privire la drepturi de care ei pot dispune potrivit legii.
(2) Înţelegerea soţilor cu privire la desfacerea căsătoriei şi la rezolvarea aspectelor accesorii divorţului se depune de către părţi la instanţa competentă să pronunţe divorţul.
Art. 65. - Mediatorul va veghea ca rezultatul medierii să nu contravină interesului superior al
copilului, va incuraja părinţii să se concentreze în primul rând asupra nevoilor copilului, iar asumarea responsabilităţii părinteşti, separaţia în fapt sau divorţul să nu impieteze asupra creşterii şi dezvoltării acestuia.
Ultima modificare: Luni, 27 Iunie 2011
Catalin Burcea - Birou de Mediator, Mediator
Catalin Burcea a scris:

incercati sa solutionati pe cale amiabila prin procedura medierii, luati legatura cu un mediator.



Dar sotul nu e de acord, asa ca nu prea vad cum se poate face medierea...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce am de facut ? Cezar66 Cezar66 Buna ziua ! In conditiile in care am facut recurs in procesul de partaj pe care il am pe rol ,a fost respins ca fiind nefondat,(nu vreau sa mai continui cu ... (vezi toată discuția)
Divort de comun acord cu trei copii calinaei calinaei Care este procedura cea mai simpla si rapida pentru divort in conditia in care amandoi ne dorim acest lucru. In urma casatoriei au rezultat trei copii, acestia ... (vezi toată discuția)
Divort rmm rmm Buna ziua, Problema mea e des intalnita din pacate: casatoriti de aproape 5 ani, impreuna din vremea liceului, am ajuns acum destul de straini, S-au adunat ... (vezi toată discuția)