avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 918 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Incident de plata
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Incident de plata

S-a deschis procedura de insolventa. Termenul de continuare a procedurii este pe 20 noiembrie. La Registrul
Comertului a aparut noua stare a societatii dar scrie clar ca raman in continuare administrator si mai apare
un administrator judiciar. Nu scrie nicaieri ca s-a ridicat calitatea de administrator. Totusi, firma de insolventa
trimite nota la banca in care scrie negru pe alb ca s-a ridicat calitatea de administrator. Nu este in acest moment
sentinta redactata din motiv de vacanta. Dar datele de la Registrul Comertului sunt oficiale si difera de ceea ce zice
firma de insolventa. Daca banca crede ce zice firma de insolventa si nu onoreaza cecul desi sunt resurse
ce pot sa fac?
Cel mai recent răspuns: Avocat FLORENTINA ALBU , Avocat 22:37, 10 August 2008
Legea nr. 85 din 05/04/2006 privind procedura insolventei dispune in situatia pezentata de dvs, urmatoarele:
SECTIUNEA a 2-a
Deschiderea procedurii si efectele deschiderii procedurii
.......................................................................................................................................................................................
Art. 47. - (1) Deschiderea procedurii ridica debitorului dreptul de administrare - constând în dreptul de a-si conduce activitatea, de a-si administra bunurile din avere si de a dispune de acestea -, daca acesta nu si-a declarat, în conditiile art. 28 alin. (1) lit. h) sau, dupa caz, art. 33 alin. (6), intentia de reorganizare.
(2) Cu exceptia cazurilor prevazute expres de lege, prevederile alin. (1) sunt aplicabile si bunurilor pe care debitorul le-ar dobândi ulterior deschiderii procedurii.
(3) Judecatorul-sindic va putea ordona ridicarea, în tot sau în parte, a dreptului de administrare al debitorului odata cu desemnarea unui administrator judiciar, indicând totodata si conditia de exercitare a conducerii debitorului de catre acesta.
(4) Dreptul de administrare al debitorului înceteaza de drept la data la care se dispune începerea falimentului.
(5) Creditorii, comitetul creditorilor ori administratorul judiciar pot oricând adresa judecatorului-sindic o cerere de a se ridica debitorului dreptul de administrare, având ca justificare pierderile continue din averea debitorului sau lipsa probabilitatii de realizare a unui plan rational de activitate.
(6) Judecatorul-sindic va examina, în termen de 15 zile, cererea prevazuta la alin. (5), într-o sedinta la care vor fi citati administratorul judiciar, comitetul creditorilor si administratorul special.
(7) De la data intrarii în faliment, debitorul va putea desfasura doar activitatile ce sunt necesare derularii operatiunilor lichidarii.
Art. 48. - (1) Prin sentinta sau, dupa caz, încheierea având drept efect ridicarea dreptului de administrare, judecatorul-sindic va da dispozitii tuturor bancilor la care debitorul are disponibil în conturi sa nu dispuna de acestea fara un ordin al administratorului judiciar/lichidatorului.
(2) Încalcarea dispozitiilor judecatorului-sindic, mentionate la alin. (1), atrage raspunderea bancilor pentru prejudiciul creat, precum si o amenda judiciara de la 4.000 lei (RON) la 10.000 lei (RON).


Cred ca sunt de interes pentru dvs. si urmatoarele prevederi:
Art. 49. - (1) Pe perioada de observatie, debitorul va putea sa continue desfasurarea activitatilor curente si poate efectua plati catre creditorii cunoscuti, care se încadreaza în conditiile obisnuite de exercitare a activitatii curente, dupa cum urmeaza:
a) sub supravegherea administratorului judiciar, daca debitorul a facut o cerere de reorganizare, în sensul art. 28 alin. (1) lit. h), si nu i-a fost ridicat dreptul de administrare;
b) sub conducerea administratorului judiciar, daca debitorului i s-a ridicat dreptul de administrare.
(2) Actele, operatiunile si platile care depasesc conditiile mentionate la alin. (1) vor putea fi autorizate în exercitarea atributiilor de supraveghere de administratorul judiciar; acesta va convoca o sedinta a comitetului creditorilor în vederea supunerii spre aprobare a cererii administratorului special, în termen de maximum 5 zile de la data primirii acesteia.
(3) În cazul propunerilor de înstrainare a bunurilor din averea debitorului grevate de garantii, se va tine seama de prevederile art. 39 referitoare la acordarea unei protectii corespunzatoare creantei garantate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Societate cu probleme lilicrin lilicrin O firma care pelucreaza, distribuie si comercializeaza mezeluri a vandut cu factura si chitanta produse din carne in luna 07 2009 inclusiv insa firma se afla ... (vezi toată discuția)
De ce acte am nevoie pt a deschide procedura de insolventa prin restructurare? molnarjoe molnarjoe buna ziua. dupa cum spunem intrebarea este de ce acte am nevoie pt a demara procedura de insolventa prin restrucurare al unei societati comerciale. dupa cum ... (vezi toată discuția)
Procedura insolventei simplificata ContSters40598 ContSters40598 SC SRL, cu 3 asociati, 1 asociat detine 96 % parti sociale, ceilalti 2 cate 2% parti sociale. Firma nu mai poate desfasura activitati economice: lipsa banilor, ... (vezi toată discuția)