O firma care pelucreaza, distribuie si comercializeaza mezeluri a vandut cu factura si chitanta produse din carne in luna 07 2009 inclusiv insa firma se afla in faliment din luna 04.2009. Are dreptul sa distribuie in continuare preparate din carne sub aceasi denumire fabricate de firma lor care e in faliment? Cum pot emite facturi si cum pot incasa bani cu chitanta? Ce legi incalca?
Sunteti in insolventa? Insolventa ati cerut-o sau a fost ceruta de un creditor.Exista un dosar de insolventa cu firma dvs. inregistrat la tribunalul unitatii teritoriale unde va aflati sediul?
A fost numit un administrator judiciar, sunteti in faza de reorganizare si exista un plan?Sau sunteti deja in faliment?
Insolventa( falimentul) este reglementata de Legea 85/2006.
De la deschiderea procedurii de insolventa, este numit un administrator judiciar care conduce activitatea comerciala a societatii, administratorului acesteia fiindu-i ridicat dreptul de administrare.
Daca sunteti in reorganizare sub coordonarea administratorului judiciar va continuati activitatea dar pe facturi, chitante etc, trebuie sa se mentioneze ca sunteti in insolventa.
Scopul reorganizarii este cel al redresarii firmei si indestularii creditorilor
Sub conducerea administratorului judiciar veniturile din incasari vor indestula si creditorii
Art. 47
(1) Deschiderea procedurii ridica debitorului dreptul de administrare - constand in dreptul de a-si conduce activitatea, de a-si administra bunurile din avere si de a dispune de acestea - daca acesta nu si-a declarat, in conditiile art.28 alin.(1) lit.h) sau, dupa caz, art.33 alin.(6), intentia de reorganizare.
Art. 49
(1) Pe perioada de observatie, debitorul va putea sa continue desfasurarea activitatilor curente si poate efectua plati catre creditorii cunoscuti, care se incadreaza in conditiile obisnuite de exercitare a activitatii curente, dupa cum urmeaza:
a) sub supravegherea administratorului judiciar, daca debitorul a facut o cerere de reorganizare in sensul art.28 alin.(1) lit.h), si nu i-a fost ridicat dreptul de administrare;
b) sub conducerea administratorului judiciar, daca debitorului i s-a ridicat dreptul de administrare.
Art. 46
(1) In afara de cazurile prevazute la art.49 sau de cele autorizate de judecatorul-sindic, toate actele, operatiunile si platile efectuate de debitor ulterior deschiderii procedurii sunt nule.
Art. 45
(1) Dupa ramanerea irevocabila a hotararii de deschidere a procedurii, toate actele si corespondenta emise de debitor, administratorul judiciar sau lichidator vor cuprinde, in mod obligatoriu si cu caractere vizibile, in limbile romana, engleza si franceza, mentiunea in insolventa, in insolvency, en procédure collective.
(2) Dupa intrarea in reorganizare judiciara sau faliment, actele si corespondenta vor purta, in conditiile prevazute la alin.(1), mentiunea in reorganizare judiciara, in judicial reorganisation, en redressement sau, dupa caz in faliment, in bankruptcy, en faillite. Dupa intrarea in procedura simplificata se va face de asemenea mentiunea in faliment, in bankruptcy , en faillite.
(3) Prejudiciile suferite de tertii de buna-credinta, ca urmare a nerespectarii obligatiei debitorului mentionate la alin.(1) si (2), vor fi reparate in mod exclusiv de persoanele care au incheiat actele ca reprezentanti legali ai debitorului, fara a fi atinsa averea debitorului
Legea 85/2006
Asa cum a afirmat si dcozma raspunsul este afirmativ - poate sa emita facturi si sa incaseze contravaloarea lor mai ales ca respecta prevederile art 45 din lege 85
Art. 45. - (1) După rămânerea irevocabilă a hotărârii de deschidere a procedurii toate actele şi corespondenţa emise de debitor, administratorul judiciar sau lichidator vor cuprinde, în mod obligatoriu şi cu caractere vizibile, în limbile română, engleză şi franceză, menţiunea în insolvenţă, in insolvency, en procedure collective.
(2) După intrarea în reorganizare judiciară sau faliment, actele şi corespondenţa vor purta, în condiţiile prevăzute la alin. (1), menţiunea în reorganizare judiciară, in judicial reorganisation, en redressement sau, după caz, în faliment, in bankruptcy, en faillite. După intrarea în procedura simplificată se va face, de asemenea, menţiunea în faliment, in bankruptcy, en faillite.
(3) Prejudiciile suferite de terţii de bună-credinţă, ca urmare a nerespectării obligaţiei debitorului menţionate la alin. (1) şi (2), vor fi reparate în mod exclusiv de persoanele care au încheiat actele ca reprezentanţi legali ai debitorului, fără a fi atinsă averea debitorului.
daca este in faliment nu poate sa faca nici o operatie din cele enumerate.trebuie vazut daca exista o sentinta de faliment- nu cred pentru ca lichidatorul judiciar avea obligatia sa ridice facturier, chitanta, stampila.poate este in organizare judiciara si atunci este legal sa emita acte.
Cesionare
olive
buna ziua
as dori un sfat daca se poate
o firma este sub incidenta legii 85. este in insolventa. administratorul vrea sa vanda firma la o alta persoana ... (vezi toată discuția)
Insolventa;salariu
robnoana
Buna ziua,
As vrea sa stiu si eu daca este legal ca un administrator judiciar (care a fost ales de debitor la deschiderea procedurii de insolventa) sa aprobe ... (vezi toată discuția)