avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Recuperare creanta societate in insolventa
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Recuperare creanta societate in insolventa

In anul 2013 am incheiat un contract de prestari servicii cu o societate care era in insolventa inca din anul 2011 si nu ne-a anuntat despre starea acesteia la momentul incheierii contractului. Contractul a fost astfel semnat de catre fostul administrator al societatii aflate in insolventa, caruia ii fusese ridicat si dreptul de administrare. Prin urmare, acesta a fost incheiat fara acordul administratorului judiciar, in contract nefiind consemnata mentiunea "in insolventa" langa datele societatii beneficiare... De cateva luni aceasta societate a ramas restanta cu platile catre noi, asa ca le-am comunicat o somatie prin care, conform contractului, le-am dat un termen de 15 zile de la data comunicarii somatiei, pentru a-si indeplini obligatiile de plata, in caz contrar, rezervandu-ne dreptul de a rezilia contractul si de a-i actiona in instanta. Intrucat debitul nu a fost achitat, am reziliat contractul si, dorind sa inaintam in instanta o ordonanta de plata pentru recuperarea debitului, am aflat ca societatea a intrat in insolventa in anul 2011, iar in prezent se afla in faliment. Intrebarea mea este:
1) Cum imi pot recupera acum creanta? Ma pot indrepta pe calea dreptului comun cu o actiune in angajarea raspunderii fostului administrator care a semnat contractul singur, desi nu mai avea dreptul? Sau ar trebui sa fac o cerere direct in dosarul de faliment?
2) Trebuie anuntat si lichidatorul judiciar cu privire la rezilierea contractului, cu toate ca acesta a fost semnat doar de catre fostul administrator care nu mai avea drept de semnatura si am aflat despre starea de insolventa-faliment abia dupa rezilierea contractului?
Cel mai recent răspuns: marianaiacob , utilizator 14:15, 4 Mai 2016
~ Conținut șters la cerere ~
Nu mai puteti formula actiuni in instanta de la data deschiderii procedurii insolventei.
Art.75(1) Legea nr.85/2014(Noul Cod al Insolventei)"Dela data deschiderii procedurii se suspenda de drept toate actiunile judiciare,extrajuduiciare sau masurile de executare silita pentru realizarea creantelor asupra averii debitorului.Valorificarea se poate face numai in cadrul procedurii insolventei,prin depunerea cererilor de admitere a creantelor."
Nu as putea, totusi, introduce o actiune in angajarea raspunderii civile delictuale, pe calea dreptului comun, impotriva fostului administrator, personal, pentru repararea prejudiciului creat (reprezentand debit restant), in urma incheierii acestui contract nul?
In acest sens, exista o prevedere in L. 85/2006, Art. 45, alin. (3):
"Prejudiciile suferite de tertii de buna-credinta, ca urmare a nerespectarii obligatiilor debitorului prevazute la alin. (1)-(2), vor fi reparate in mod exclusiv de persoanele care au incheiat actele ca reprezentanti legali ai debitorului, fara a fi atinsa averea debitorului.”

Art. 45, alin. (1):
“Dupa ramanerea irevocabila a hotararii de deschidere a procedurii, toate actele si corespondenta emise de debitor, administratorul judiciar sau lichidator vor cuprinde, in mod obligatoriu si cu caractere vizibile, in limbile romana, engleza si franceza, mentiunea in insolventa, in insolvency, en procedure collective.”,

Art. 45 alin. (2):
“Dupa intrarea in reorganizare judiciara sau faliment, actele si corespondenta vor purta, in conditiile prevazute de alin. (1), mentiunea in reorganizare judiciara, in judicial reorganization, en redressement sau, dupa caz, in faliment, in bankruptcy, en faillite. Dupa intrarea in procedura simplificata se va face, de asemenea, mentiunea in faliment, in bankruptcy, en faillite.”

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Societate cu probleme lilicrin lilicrin O firma care pelucreaza, distribuie si comercializeaza mezeluri a vandut cu factura si chitanta produse din carne in luna 07 2009 inclusiv insa firma se afla ... (vezi toată discuția)
Cesionare olive olive buna ziua as dori un sfat daca se poate o firma este sub incidenta legii 85. este in insolventa. administratorul vrea sa vanda firma la o alta persoana ... (vezi toată discuția)
Procedura insolventei simplificata ContSters40598 ContSters40598 SC SRL, cu 3 asociati, 1 asociat detine 96 % parti sociale, ceilalti 2 cate 2% parti sociale. Firma nu mai poate desfasura activitati economice: lipsa banilor, ... (vezi toată discuția)