As dori sa stiu ce valabilitate are un testament olograf? In speta tatal meu ar dori ca bunurile lui sa-i ramana fiicei mele , care este minora . Mentionez ca sunt singurul copil si nu are cine sa atace testamentul. Faptul ca fiica mea este minora implica si alte conditii?
Multumesc
Potrivit legii, testamentul olograf" este valabil ca atare "când este scris în tot, datat şi semnat de mâna testatorului" (art.859 C.civ.). Cu toate că nu necesită îndeplinirea unor formalităţi speciale, fiind confecţionat ca înscris sub semnătură privată, testamentul olograf ca şi orice alt testament - este un act solemn; scrierea integrală, datarea şi semnarea de mâna testatorului sunt prevăzute de lege sub sancţiunea nulităţii absolute, deci ad solemnitatem, iar nu ad probationem sau pentru opozabilitate.
Testamentul ar putea fi anulat pentru ca incalca rezerva succesorala a mostenitorilor rezervatari.
Pentru a evita orice formalitati ulterioare (expertiza grafologica... etc.), sa intocmeasca testamentul in forma autentica, la notarul public. Nu schimba cu nimic formalitatile faptul ca fiica dvs. este minora, testamentul poate fi intocmit in favoarea oricarei persoane dorita de testator (cine stie, poate pana la momentul dezbaterii succesiunii fiica va deveni majora....).