avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 286 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

testament

Buna ziua

As dori sa stiu ce valabilitate are un testament olograf? In speta tatal meu ar dori ca bunurile lui sa-i ramana fiicei mele , care este minora . Mentionez ca sunt singurul copil si nu are cine sa atace testamentul. Faptul ca fiica mea este minora implica si alte conditii?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: narcisa_salbatica , utilizator 22:57, 27 Iunie 2011
Potrivit legii, testamentul olograf" este valabil ca atare "când este scris în tot, datat şi semnat de mâna testatorului" (art.859 C.civ.). Cu toate că nu necesită îndeplinirea unor formalităţi speciale, fiind confecţionat ca înscris sub semnătură privată, testamentul olograf ca şi orice alt testament - este un act solemn; scrierea integrală, datarea şi semnarea de mâna testatorului sunt prevăzute de lege sub sancţiunea nulităţii absolute, deci ad solemnitatem, iar nu ad probationem sau pentru opozabilitate.

Testamentul ar putea fi anulat pentru ca incalca rezerva succesorala a mostenitorilor rezervatari.
Ultima modificare: Luni, 27 Iunie 2011
ContSters98245, utilizator
Pentru a evita orice formalitati ulterioare (expertiza grafologica... etc.), sa intocmeasca testamentul in forma autentica, la notarul public. Nu schimba cu nimic formalitatile faptul ca fiica dvs. este minora, testamentul poate fi intocmit in favoarea oricarei persoane dorita de testator (cine stie, poate pana la momentul dezbaterii succesiunii fiica va deveni majora....).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vreau si eu un raspuns Lixandra Ionut mihai Lixandra Ionut mihai ce valoare are un testament,,olograf\",in ce conditi poate fi facut,cum poate fi anulat?? (vezi toată discuția)
Testamentul olograf ContSters134265 ContSters134265 Rog detalii despre testamentul olograf care poate sa il faca sotului supravietuitor. Multumesc. (vezi toată discuția)
Certificat de deces - constatator AndreiCristian AndreiCristian Buna ziua, Am o situatie cam aiurea... Un cunoscut a decedat in Ungaria (in spital), si a facut testament scris (fara notar) ca doreste sa imi lase mie tot ... (vezi toată discuția)