O titularizare in invatamant in baza unei diplome Spiru,daca a trecut un an de la decizia de titularizare,mai poate fi desfiintata?Titularul ocupa postul respectiv pana la disparitia acestuia?Se aplica legea contenciosului?
Actul juridic unilateral este altceva decat un certificat profesional. Este manifestarea unilaterala de vointa (fapta celui care doreste sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva), fara a avea acordul altei parti. Sunt acte unilaterale: exercitarea cailor de atac in justitie, testamentul, acceptarea sau neacceptarea succesiunii (imi vin acum in minte). Gradul didactic poate fi anulat ... dar parca am mai discutat despre acest aspect... Nu toate diplomele eliberate de aceasta universitate au fost anulate.
In privinta fondului cauzei, Curtea a retinut mai întâi ca anularea diplomei de conversie profesionala a fost dispusa de pârâta U.C. pentru ca reclamantul nu îndeplinea conditiile legale de a urma cursurile postuniversitare de conversie profesionala si de a obtine diploma, în sensul ca studiile sale universitare au fost de scurta durata.
În al doilea rând, Curtea a retinut ca masura anularii a fost dispusa la data de 16.05.2007, deci la peste doi ani de la emiterea Diplomei respective.
Potrivit art.1 alin.6 din Legea contenciosului administrativ nr.554/2004, autoritatea publica emitenta a unui act administrativ unilateral nelegal poate sa ceara instantei anularea actului daca acesta nu mai poate fi revocat pentru ca a intrat în circuitul civil. Actiunea trebuie introdusa în termen de un an de la data emiterii actului.
Chiar daca în cauza s-ar putea aprecia ca actul administrativ unilateral – diploma de conversie profesionala - nu a intrat în circuitul civil si nu a produs efecte, întrucât reclamantul nu a profesat noua specializare recunoscuta prin diploma, se constata ca, trecând mai mult de un an de la emitere, revocarea acesteia nu mai era posibila.
Astfel, de vreme ce legea stabileste si pentru actiunea în justitie pentru anularea actului administrativ un termen maxim de exercitare – un an de la emiterea actului – cu atât mai mult revocarea – care este o masura unilaterala a autoritatii publice – nu poate interveni peste respectivul termen.
Termenul de un an pentru actiunea în justitie respecta principiul securitatii raporturilor juridice care rezulta din dispoz. art. 6 din Conventia pentru Apararea Drepturilor Omului si a Libertatilor Fundamentale (Conventia), ratificata de România prin Legea nr. 30 din 18 mai 1994, principiu care implica, între altele, respectarea caracterului definitiv al unui act ce nu a fost atacat în justitie în termenul unei actiunii de drept comun în materie sau, în lipsa, într-un termen rezonabil – înainte de a fi considerat ca devenit „definitiv”.