avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1742 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de vanzare-cumparare IMOBIL CU PLATA IN RATE
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de vanzare-cumparare IMOBIL CU PLATA IN RATE

Buna ziua! Incerc sa expun problema-pe scurt,in legatura cu un incheierea unui contract de vanzare-cumparare cu plata in rate a unui imobil: suntem persoane fizice atat eu(cumparatorul) cat si vanzatorul; pe toata durata contractului pot sa stau in acest imobil platind si ratele?;vreau sa fac un astfel de contract prin notariat - pot plati ratele cu chitante semnate de noi pe baza contractului sau ce alte modalitati exista? Cine actualizeaza sumele pentru rate pe aprox. 10-15 ani? In ce conditii voi deveni noul proprietar (pp ca dupa ce achit totul-dar se mai semneaza atunci inca un contract de vanzare-cumparare ori un proces verbal? sau...din momentul in care platesc ultima rata?) Ce se intampla daca moare proprietarul? #-oMultumesc anticipat pentru clarificari!:sorry::sorry:
Cel mai recent răspuns: Barbu Nicolae , utilizator 19:19, 14 Iunie 2020
puteti achita ratele cu chitante sub semnatura sau prin ordin de plata/virament bancar., cel mai simplu este sa specificati in contract numarul unui cont bancar deschis pe numele vanzatorului in care se vor achita ratele .

dvs deveniti prorpietar la momentul incheierii contractului de vanzare-cumparare cu descrierea ratelor pt fiecare perioada in acesta si inscrierea un drept de ipoteca in favoare vanzatorului , inscris in CF , pe cale de consecinta nu veti fi nevoiti sa incheiati un alt contract la finalizarea ratelor , daca nu achitati ratele vanzatorul , avand titlu executoriu= contractul de vanzare poate executa ipoteca ,

daca vanzatorul decedeaza dvs veti continua plata ratelor catre mostenitori.
Multumesc pentru raspuns.
V-as mai intreba de ce se stipuleaza in contractele de acest gen faptul ca Vanzatorul nu are voie sa instraineze bunul...sau este situatia de genul unui astfel de contract: "Contract de vanzare cumparare cu clauza rezervarii dreptului de proprietate al vanzatorului pana la momentul achitarii integrale a pretului stabilit prin acest contract, de catre cumparator"...dar pana la urma CINE este proprietar? Daca am nevoie, de exemplu, as putea sa imi stabilesc domiciulul cu ajutorul acestui contract - cu plata in rate - sau depind tot de proprietarul 'vechi' pana achit totul...?
Daca se poate sa imi spuneti mai exact ce inseamna a 'executa ipoteca', sau 'drept de ipoteca'?
faptul ca se stipuleaza interdictia de instrainare are menirea de a proteja vanzatorul de eventualitatea in care cumparatorul nu-si va respecta obligatia de plata la termen si cumparatorul este insolvabil(nu detine alte bunuri in proprietate si/sau nu este salariat). aceasta interdictie nu conditioneaza transferul dreptului de proprietate de la vanzator la cumparator, acest transfer realizandu-se in momentul perfectarii vanzarii. Nimic nu impiedica ca partile prin contract sa stipuleze in mod expres ca dreptul de proprietate se va transfera la un alt termen, in speta la momentul platii integrale, insa in situatia de fata, vorbind despre o interdictie de instrainare nu este vorba despre amanarea transferului drept de proprietate.
proprietar este cumparatorul de la data perfectarii contractului si intabularea dreptului sau in CF
din momentul in care sunteti proprietar tabular puteti face orice cu apartamentul, exclusiv instrainarea lui.
ipoteca este o garantie reala imobiliara., inscrierea unei astfel de garantie da dreptul persoanei in favoarea careia s-a instituit de a urmari imobilul in "mainele" oricui s-ar afla si totodata da dreptul acestuia de a se indestula cu prioritate din vanzarea imobilului pana la plata integrala a creantei sale daca debitorul nu si-a achitat obligatiile
a executa ipoteca inseamna a efectua toate demersurile in fata executorului si instantei de judecata pentru a-si recupera creanta
La un contract de vanzare cu plata in rate (se plateste 66 la suta din suma la semnarea cvc iar 33 la suta se plateste intr-o singura rata in termen de cel mult un an de zile) si cu notarea in cartea funciara este "titlu executoriu" daca nu se face plata ratei ?
Cum trebuie procedat?
Ma adresez executorului sau instantei de judecata?
Multumesc mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exista riscuri sa vinzi un apartament unei persoane care ia credit ipotecar? magdalenamatei magdalenamatei Buna ziua, Urmeaza sa vand un apartament unui cumparator care ia un credit ipotecar. In propunerea de contract pe care am primit-o se specifica : …. « ... (vezi toată discuția)
Urgent - vanzare apartament cu banii in doua rate - cum evit riscul de neplata a celei de-a doua rate? mirelaapostol mirelaapostol Vreau sa vand un apartament cu plata a 75% din valoare la semnarea actelor si restul de 25% la un interval de un an. 1.Practic, dupa semnarea contractului de ... (vezi toată discuția)
Uregent - contract v-c cu plata in rate, a unui imobil cu ipoteca la banca - clauze IuliaCo IuliaCo Buna ziua, Va rog mult, o parere despre claritatea si pertinenta clauzelor. Precizez ca eu sint cumparatorul, avansul in ziua semnarii este 50% din pretul ... (vezi toată discuția)