Vreau sa vand un apartament cu plata a 75% din valoare la semnarea actelor si restul de 25% la un interval de un an.
1.Practic, dupa semnarea contractului de vanzare- cumparare, cumparatorul meu devine proprietar al apartamentului si se obliga (printr-o clauza a contractului) sa plateasca si diferenta cel mai tarziu dupa 12 luni de zile, in caz contrar contractul devine nul. Caz in care eu trebuie sa-i returnez banii primiti (?!) si sa redevin proprietarul apartamentului. Credeti ca se poate?
2.O alta intrebare ma framanta: ce se intampla daca in intrevalul de 12 luni cumparatorul meu vinde apartamentul altcuiva si eu raman si fara apartament si fara diferenta de 25%. Cum pot inlatura acest risc?
3.Cum se calculeaza taxele notariale si impozitul pe venit si cine le plateste? Toate taxele sunt in sarcina vanzatorului sau se impart cumva?
Ar trebui sa ma duc joi (13.11.2008) la notar sa semnez, asa ca as avea nevoie urgenta de un sfat. Va multumesc.
La notar plateste taxe atat vanzatorul cat si cumparatorul, asta este legea. Aceasta vanzare e cu plata in doua transe inteleg, asa ca pina la achitatea intregului pret convenit, inca nu este titularul de drept al bunului, deci nu poate sa-l vanda. Daca veti trece toate clauzele in contract, mai ales ca va pierde avansul dat in cazul in care nu achita diferenta ramasa, in termenul stabilit, nu aveti cum sa pierdeti practic nimic. Spun practic pentru ca in toate exista un risc, iar daca nu este de buna credinta veti avea de intampinat anumite probleme, dar in final veti avea castig de cauza.
Simplul fapt că plata preţului se face în rate nu amînă transferul dreptului de proprietate. Aşa încît, în lipsa unei stipulaţii privind amînarea transferului, cumpărătorul devine proprietar de la data încheierii contractului.
Aveţi mai multe posibilităţi. Fie solicitaţi amînarea transmiterii dreptului de proprietate pînă la plata integrală, fie solicitaţi înscrierea, pe lîngă privilegiul vînzătorului pentru plata restului de preţ, a unei interdicţii de înstrăinare şi gravare pînă la plata preţului.
Puteţi cere ca o parte sau întregul avans să fie stipulat cu clauză de arvună, precum şi menţionarea unui pact comisoriu expres de gradul IV, ceea ce înseamnă că, în caz de neplată la termenul stabilit, contractul este rezolvit de plin drept (nicidecum nul, cum spuneaţi mai sus) şi nu aveţi obligaţia ca, redevenind proprietar, să restituiţi suma prevăzută ca arvună.
La notar partile platesc taxe dupa cum se inteleg; daca nu convin asupra acestor taxe, abia atunci intervine legea.
Proprietatea se transfera in functie de cum e prevazut in contract, silvia, nu dupa cum credem noi sau ne dam cu parerea. Dreptul de proprietate se pote transfera prin vanzare inainte de plata vreunui leut de la cumparator la vanzator... iar, depinde cum anume convin partile.
Nu stiu daca useruljui ii convine sa mai plateasca impozit un an, sa aiba el riscul pieirii bunului... in cazul in care ii ramane proprietatea lui pana la achitarea integrala a pretului...
Cum sa piarda avansul dat pentru un lucru care a intrat in proprietatea sa? Pai normal ca l-a pierdut, doar l-a dat ca pret, nu visa doar sa ramana si cu banii si cu imobilul, nu?
Care toate clauzele, ca si cum ar exista un numar limitat de clauze...
Practic userul poate sa ram,ana fara casa si fara nimic de executat de la debitor, asa cum a spus deja... :slap: Cum face sa nu pateasca asa... asta e intrebarea...
Doamna, puteti evita riscul in mai multe modalitati, ideea e ce anume alegeti, cum va place... Dar ca sa fiti sigura de contract, mai bine vi-l redacteaza un avocat, caci notarul nu are atributia legala de a va apara dv. interesul. In plus, puteti ajunge tot pe-acolo la costuri, asa ca nu ar fi mare pierdere, dar ati avea o siguranta in plus.
Astfel, puteti constitui o ipoteca (pe bunul vandut, pe altul; depinde cum cumpara omul, prin credit, nu...), puteti transfera proprietatea mai tarziu (depinde de bun, de riscul de pieire, vedeti sa transferati acest risc...), puteti accepta o garantie mobiliara, puteti accepta un garant...
"Aveţi mai multe posibilităţi. Fie solicitaţi amînarea transmiterii dreptului de proprietate pînă la plata integrală, fie solicitaţi înscrierea, pe lîngă privilegiul vînzătorului pentru plata restului de preţ, a unei interdicţii de înstrăinare şi gravare pînă la plata preţului."
Multumesc pentru raspunsuri.
Cum si cui pot solicita inscrierea privilegiului pentru restul de plata si interzicerea instrainarii si grevarii pana la plata pretului ?#-o