avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 261 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... comisioane agentii imobiliare
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

comisioane agentii imobiliare

Am scos un apartament la vanzare cu anunt in ziar. M-au contactat o agentie , telefonic,si mi-au spus ca mi-au gasit un cumparator. Nu mi-au precizat in ce conditii vin ei la vizionare, nu mi-au comunicat nici comisioane, nici nimic. Nu am stiut ca si in cazul in care vinzi singur si te contacteaza o agentie trebuie sa ii mai platesti comision. Comision trebuie sa ii platesca cei cu care au incheiat contracte in acest sens, nu credeti? Sau macar sa fii pus in tema atunci cand esti contactat de agent. Deci, intrebarea mea este legal in aceste conditii sa mi se stabileasca in antecontractul cu cumparatorul comision catre agentie si mie, vanzator, si cumparatorului? Cumparatorul are contract incheiat cu agentia.
Si ce alte taxe si impozite mai intra in sarcina vanzatorului?
Cel mai recent răspuns: Jora86 , utilizator 15:50, 15 Octombrie 2018
Ordonanta 21/1992 -
Art. 94. - În cazul serviciilor de intermediere imobiliară, consumatorul va fi informat în scris, corect, complet şi precis, încă din faza precontractuală, cu privire la:
a) preţurile practicate în piaţă pentru tipul de imobil ce urmează a face obiectul intermedierii imobiliare, conform informaţiilor existente în baza de date a agenţiei imobiliare;
b) deficienţe şi alte inconveniente cunoscute de agenţia imobiliară sau pe care în mod rezonabil putea să le cunoască, incluzând surse de zgomot, umezeală, poluare, miros, pericol de inundaţii sau surpări, organizarea în apropiere a unor manifestări populare periodice, istoricul terenului sau al clădirii, posibile dezavantaje ale vecinătăţilor;
c) nivelul comisionului practicat de agenţia imobiliară;
d) situaţia juridică a imobilului;
e) nivelul estimativ al costurilor ce urmează să fie suportate de consumator, pentru obţinerea documentelor şi întocmirea actelor necesare încheierii contractului.
__________
Articolul a fost introdus prin art. II pct. 9 din O.U.G. nr. 174/2008.


Art. 95. - Contractul de intermediere imobiliară va cuprinde cel puţin următoarele elemente:
a) datele de identificare a părţilor;
b) obiectul contractului/natura serviciului prestat;
c) preţul solicitat de proprietar/pe care este dispus să îl plătească cumpărătorul;
d) termenul de valabilitate al contractului;
e) condiţiile în care contractul poate fi denunţat unilateral;
f) condiţiile în care contractul poate fi reziliat;
g) nivelul maxim al comisionului datorat de consumator agenţiei imobiliare pentru contractul ce urmează să se încheie;
h) clauza de exclusivitate, în cazul în care aceasta a fost acceptată de părţi;
i) precizarea situaţiilor în care consumatorul datorează comision agenţiei imobiliare;
j) drepturile şi obligaţiile părţilor;
k) situaţiile de forţă majoră;
l) data încheierii contractului.
__________
Articolul a fost introdus prin art. II pct. 9 din O.U.G. nr. 174/2008.


Art. 96. - Contractele de intermediere imobiliară în care consumatorul are calitatea de potenţial cumpărător vor conţine, în plus faţă de cele prevăzute la art. 94, următoarele elemente:
1. caracteristicile generale ale imobilului, care pot influenţa decizia de cumpărare, incluzând nivelul de finisare, dimensiuni, vechime şi poziţionarea faţă de punctele cardinale;
2. tarifele pentru serviciile prestate.
__________
Articolul a fost introdus prin art. II pct. 9 din O.U.G. nr. 174/2008.


Art. 97. - O tranzacţie imobiliară se consideră încheiată în momentul în care vânzătorul şi cumpărătorul au semnat actul de vânzare-cumpărăre.
__________
Articolul a fost introdus prin art. II pct. 9 din O.U.G. nr. 174/2008.


Art. 98. - Contractul de intermediere imobiliară sau alte eventuale contracte accesorii încheiate între consumator şi agenţia imobiliară nu pot conţine clauze penale care să oblige consumatorul care nu îşi îndeplineşte angajamentele contractuale la plata unei sume mai mari decât onorariul pe care l-ar fi plătit în cazul încheierii tranzacţiei.
__________
Articolul a fost introdus prin art. II pct. 9 din O.U.G. nr. 174/2008.


Art. 99. - Agenţia imobiliară nu poate solicita din partea consumatorului plata comisionului în oricare dintre următoarele situaţii:
a) când între consumator şi agenţia imobiliară nu este încheiat un contract de intermediere;
b) când contractul de vânzare-cumpărare/închiriere nu s-a încheiat;
c) când contractul nu are stipulată clauza de exclusivitate, iar tranzacţia s-a realizat fără participarea agenţiei imobiliare.
__________
Articolul a fost introdus prin art. II pct. 9 din O.U.G. nr. 174/2008.


Art. 910. - Nu se permite plata în avans a comisionului, parţială sau totală, decât cu acordul scris al consumatorului şi cu precizarea situaţiilor în care agenţia imobiliară este obligată să înapoieze consumatorului sumele primite în avans.
__________
Articolul a fost introdus prin art. II pct. 9 din O.U.G. nr. 174/2008.


Art. 911. - În baza contractului de intermediere imobiliară dintre agenţia imobiliară şi cumpărător, agenţia trebuie să asigure vizionarea imobilelor ce corespund preferinţelor consumatorului, înainte de încheierea contractului de vânzarecumpărare.
__________
Articolul a fost introdus prin art. II pct. 9 din O.U.G. nr. 174/2008.



Nu va pot solicita un comision, fara sa aveti contract cu ei.
Ultima modificare: Marți, 28 Iunie 2011
ContSters210360, utilizator
Va multumesc frumos. S-ar parea ca iar necunostinta de legislatie precum si situatia poate duce la pierderi. S-a incheiat la sediul agentiei un precontract, intre noi- vanzator si cumparator , in vederea incheierii contractului , partile in acest contract sunt : Vanzator si cumparator, agentia nu figureaza nicaieri. Sunt prevazute obiectul , conditiile (pretul), termene , tarife notariale si.. impozite.... si surpriza ... comisioane 2% atat pt vanzator cat si pt cumparator.
Desi initial am contestat legalitatea acestora,in cazul nostru al vanzatorului, fiind presati de conjuncturi (dorim sa vindem si am primit un pret destul de bunut) am acceptat semnarea acestui precontract cu conditia (verbala) a negocierii comisionului.
Va multumesc pentru lamuririle de pana acum.
Nu-i asa ca am luat teapa? si ca vom trebui sa platim acele comisioane asa cum sunt prevazute in precontract? Se mai poate face ceva?
Daca ati semnat pe acel contract de vanzare -cumparare care include clauza platii comisionului atunci trebuie sa il platiti. Nu este nevoie de un contract laborios intre vanzator/cumparator si agentie, si nici nu este nevoie sa fie un contract distinct de cel de V-C.

Ajunge un contract de forma: Vanzatorul/Cumparatorul se obliga sa plateasca comisionul de x% agentiei pentru intermediere. Acesta este perfect valabil si obliga ambele parti.

Daca insa nu ati semnat acel contract, atunci mergeti impreuna cu cumparatorul la un notar si perfectati actele. Agentia imobiliara nu poate face in acest caz nimic tocmai pentru ca nu exista un contract incheiat.
Multumesc mult pentru raspuns.
De fapt este un contract foarte simplu, insa vedeti ca nu apare nicaieri cuvantul "intermediere"... Pur si simplu sunt enuntate taxele si cine le plateste iar undeva la final: comision vanzator 2%si comision cumparator 2%. De semnat e semnat insa ...ma gandeam ca poate fi atacat sau in caz ca nu platesc acest comision ce mi se poate intampla.
Practic acest contract este incheiat intre 3 parti: Vanzator, Cumparator, Intermediar.
Iar clauza respectiva cu comisionul prevede obligatiile intre Vanzator si Intermediar, respectiv Cumparator si Intermediar.

Si odata ce ati semnat nu mai puteti da inapoi.

Alte discuții în legătură

Comision agentie imobiliara lazarlivia lazarlivia O persoana a cumparat o locuinta printr-o agentie imobiliara. Agentul imobiliar nu s-a implicat cu nimic in pregatirea actelor de vanzare, adica nici n-a avut ... (vezi toată discuția)
Agenta refuza returnare comision in urma anulării precontractului droberta droberta Buna , In urma cu 5 luni am vizionat câteva case cu un agent ( considerat mai mult prietena) și după semnarea precontractului in Octombrie a început sa ... (vezi toată discuția)