avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 703 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Contributii somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Contributii somaj

Buna ziua, firma la care lucrez are restante la buget, din aceasta doar o suma de sub 100 lei pentru somaj. Firma care tine contabilitatea firmei spune ca nu pot sa faca actele de somaj decat dupa plata intregii sume pentru Anaf din partea firmei, lucru dificil deoarece firma este in blocaj. Ce solutie am sa beneficiez totusi de somaj?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: bvr , utilizator 15:00, 30 Iunie 2011
Angajatorul trebuie sa va completeze Anexa 14, care trebuie sa cuprinda pe langa baza de calcul si contributia datorata de angajator si de salariat in ultimele 12 luni, numarul si data ordinului de plata cu care au fost achitate aceste sume. Nu cred ca va poate elibera o asemenea adeverinta, pe propria raspundere, daca nu are contributia achiatata la zi.
1. OUG 17/2011, prin care s-a modificat si Codul fiscal, spune:
"Perioadele in care s-au datorat contributiile individuale de asigurari pentru somaj in conformitate cu prevederile prezentului articol constituie stagiu de cotizare in sistemul asigurarilor pentru somaj."

2. Legea 76/2002 s-a modificat si ea, tot prin OUG 17/2011 si acum spune:
Art.5
...
V. stagiu de cotizare - perioada de timp pentru care s-a datorat contributia de asigurari pentru somaj atat de catre asigurat, cat si de angajator sau, dupa caz, numai de catre asigurat, precum si perioada pentru care persoanele asigurate in sistemul asigurarilor pentru somaj prin incheierea unui contract de asigurare pentru somaj au datorat si au platit contributia de asigurari pentru somaj;
...
3. Asadar salariatul concediat beneficiaza de indemnizatie de somaj chiar daca angajatorul nu a platit contributia la somaj ci numai a datorat-o pe perioada respectiva. Asta se dovedeste cu depunerea declaratiei nominale lunare de catre angajator.
Buna ziua!

Cum se calculeaza stagiul de cotizare pentru somaj atunci cand salariatul este in concediu medical?
De fapt intrebarea este daca putem lua in calcul stagiu de cotizare in perioada in care angajatul a avut concediu medical suportat de Casa de Asigurari de Sanatate.
Ultima modificare: Joi, 30 Iunie 2011
bvr, utilizator
1. Din Legea 76/2002:

Art. 34.
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiazã de indemnizaţie de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergãtoare datei înregistrãrii cererii;
b) nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã în a cãror razã teritorialã îşi au domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa, dacã au avut ultimul loc de muncã ori au realizat venituri în acea localitate.

(1.1) La stabilirea perioadei de 24 de luni, prevãzutã la alin. (1) lit. a), nu se iau în calcul:
a) perioada de suspendare a raporturilor de munca sau de serviciu, cu exceptia perioadei de incapacitate temporara de munca in care plata indemnizatiei se suporta de unitate, conform legii;
...
2. Asadar se considera stagiu de cotizare la somaj numai zilele de concediu medical suportate de angajator.
Am inteles. Va multumesc pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am dreptul la somaj? 89PaX 89PaX Buna! Am lucrat la o firma 10 luni dupa care m-am imbolnavit si am beneficiat 6 luni de concediu medical :((Dupa ce am revenit la lucru am aflat ca nu mai pot ... (vezi toată discuția)
Somaj crsr crsr buna ziua, sunt agent vanzari cu contract pe 3luni, acesta prelunginduse de 4 ori, totalizand 15 luni lucrate. de curand , am fost anuntat ca nu se mai ... (vezi toată discuția)
Drept la somaj redinciucconstantin redinciucconstantin societate in faliment cu restante la asigurarile sociale salariati primesc somaj la declarariea falimentului (vezi toată discuția)